Neka 2023. bude u znaku smanjena otpada!

konferencija-bemed-plastika-udruga-sunce-morski-otpad

Postoji mnogo načina na koje pojedinac može doprinijeti zaštiti okoliša, a prema hijerarhiji gospodarenja otpadom smanji je jedan od prvih.

Princip “smanji” otpad predstavlja prvi i najvažniji korak u hijerarhiji upravljanja otpadom jer se fokusira na smanjenje količine otpada. Razlog je jednostavan: ako smanjimo količinu otpada, manji su troškovi za upravljanje otpadom i manja je potreba za novim odlagalištima te smanjujemo emisije ugljika potrebne za proizvodnju novih proizvoda. Sve to ima pozitivan utjecaj na okoliš.

Smanjenje otpada pojedinac može postići na razne načine: ograničavanjem kupnje nepotrebnih stvari, kupnjom održivih proizvoda, korištenjem održivih alternativa i razmjenom stvari koje nam više ne trebaju za one koje nam trebaju. U nastavku nudimo nekoliko koraka koje možete poduzeti kako bi smanjili stvaranje otpada:

1. Ograničite kupnju novih stvari

Prije nego što kupite nešto, razmislite:

  • treba li vam zaista
  • koliko ćete koristiti proizvod
  • koji je vijek trajanja proizvoda
  • gdje ćete s njim jednom kada vam više ne bude potreban ili funkcionalan?

.

Dodatno, u kupnju uvijek idite s popisom! Popisivanje stvari prije kupnje pomoći će vam da se fokusirate na ono što vam je zaista potrebno i da se suzdržite od impulzivnih kupnji. Pokušajte osvijestiti razliku između potreba i želja i razviti disciplinu držanja svog plana i budžeta. Ako se suzdržite od impulzivnih kupnji, dugoročno možete i uštedjeti novac.

Umjesto kupnje novih stvari, koristite one koje već imate ili pronađite alternativna rješenja.

2. Vratite stari sjaj zaboravljenim predmetima

Pokušajte vratiti stari sjaj pokidanim, potrganim, pohabanim predmetima. Stare cipele možete uljepšati postolar, zastarjelu odjeću možete prekrojiti u nove i moderne inačice pa čak i otpad možete iskoristiti za izradu novih i originalnih predmeta. Pretražite na internetu upcycling ideje i zaposlite svoje ruke!

Pronađite nekoliko prijedloga gdje možete popraviti stare stvari u Splitu -> OVDJE.

3. Tražite lokalno i održivo

Lokalni proizvodi imaju mnogo prednosti za lokalnu zajednicu i okoliš. Lokalni proizvođači često proizvode kvalitetnije proizvode jer se fokusiraju na tradicionalne lokalne okuse i potrebe te koriste održive sirovine koje se mogu pronaći u okolici. Dodatno, smanjuje se i emisija ugljika potrebna za transport proizvoda. Također, lokalna kupovina pomaže lokalnim ekonomijama jer novac ostaje u zajednici.

Održiva kupnja znači kupovinu proizvoda i usluga koji su proizvedeni s minimalnim utjecajem na okoliš i koji su izrađeni od recikliranih materijala ili se mogu reciklirati. Također, podrazumijeva kupovinu proizvoda koji su proizvedeni u etički i socijalno odgovornim uvjetima, štite radnike i podržavaju lokalne zajednice.

U kupovini birajte proizvode u većim pakiranjima, rinfuzi, a izbjegnite pakirane proizvode te izaberite one proizvode koji su proizvedeni lokalno i održivo.

4. Budite pripremljeni

Malo planiranja unaprijed olakšat će put do smanjenja otpada u vašem životu. Već imate održive alternative kao što su višekratne vrećice, boce za vodu i kavu, prijenosni set pribora za jelo, metalne slamke, papir od pčelinjeg voska i mrežaste vrećice za voće i povrće? Onda ih ne zaboravite koristiti!

Pobrinite se da su vam ove stvari uvijek na dohvat ruke, a barem jednu višekratnu vrećicu uvijek držite u torbi. Za dodatnu inspiraciju kako se pripremiti za odlazak u kupnju pročitajte naš članak na -> LINKU.

5. Zavolite vintage

Vintage roba je svaka odjeća ili modni dodaci koji su proizvedeni prije dvadeset ili više godina, a popularni su zbog jedinstvenosti, kvalitete i povijesnog značenja. Sve više ljudi prepoznaje prednosti vintage mode pa su tako vintage trgovine (bilo uživo ili online) i događaji sve popularniji, što omogućuje ljudima da pronađu jedinstvene i svevremene komade.

Kupnja vintage robe također predstavlja prihvatljiviju alternativu suvremenoj odjeći, jer se ne proizvodi nova odjeća, što znači manje utjecaja na okoliš. Istražite gdje možete pronaći vintage komade u vašem mjestu!

6. Mijenjajte stvari

Predmete koji vam više ne trebaju, koje ne koristite ili su vam jednostavno dosadili nemojte automatski bacati. Pokušajte pronaći osobu kojoj ih možete darovati – prijatelja, člana obitelji ili čak neznanca. Na društvenim mrežama postoje razne grupe za zamjenu i poklanjanje predmeta. Učlanite se i mijenjajte!

7. Posjetite Sajam razmjene Sunca

Svakog prvog utorka u mjesecu Sajam razmjene održava se u Splitu u Klubu Zona.

Svi imamo veliku količinu predmeta koji nam više nisu potrebni u našim domovima, unatoč tome što su još upotrebljivi. Često se takvi predmeti bacaju nakon sezonskog čišćenja. Ovakav sajam pruža priliku za zamjenu tih predmeta za neke druge koji su nam korisniji i time zadovoljiti potrebu za novim stvarima. Ne zaboravite popratiti društvene stranice Sunca kako ne biste propustili idući Sajam razmjene u Splitu!

Svaki pojedinac može doprinijeti smanjenju stvaranja otpada, a kad se doprinosi svakog pojedinca zbroje mogu imati značajan utjecaj na okoliš.  Ovaj mjesec pokušajte ostvariti barem jedan od ponuđenih koraka, a s nama podijelite kako vam ide oznakom Sunca na društvenim mrežama!

Tagovi: