EFFICIENTN2K – Jačanje institucionalne suradnje u nadzoru i provedbi zaštite u zaštićenim morskim područjima Natura 2000

more-puno-zivota-zone-zaštite-zaštićena-područja

U posljednjim godinama, znatni napori posvećeni su stvaranju novih zaštićenih područja i izradi upravljačkih planova usklađenih s globalnim i europskim strategijama zaštite okoliša, posebice putem uspostave mreže Natura 2000. Ipak, osnovni izazov leži u poboljšanju učinkovitosti upravljanja na terenu, gdje nadzor i provedba igraju ključnu ulogu u ostvarivanju tog cilja. Budući da različite institucije imaju nadležnost nad morem i obalnim područjem, obalne i morske zaštićene zone izuzetno su teške za upravljanje.

Projekt EFFICIENTN2K započeo je 1. kolovoza 2023. i trajat će ukupno 18 mjeseci, a cilj mu je poboljšati koordinaciju između nadležnih tijela te njihovu sposobnost otkrivanja i rješavanja prepreka u nadzoru i provedbi (digitalizacija, korištenje novih tehnologija, itd.). Osnovni cilj projekta je unaprijediti nadzor i provedbu u zaštićenim obalnim i morskim područjima Natura 2000 u Italiji i Hrvatskoj, osiguravajući očuvanje biološke raznolikosti i zaštitu tih ključnih prirodnih resursa.

Projekt će obuhvatiti temeljitu analizu učinkovitosti u nadzoru i provedbi unutar ukupno osam Natura 2000 područja, uključujući različite institucije i dionike na više razina, te će pružiti preporuke za njihovo poboljšanje, kao i razviti rješenja s ključnim dionicima. U svrhu ostvarenja tog cilja, provodit će se programi osposobljavanja kako bi se ojačale sposobnosti za suočavanje s zajedničkim ranjivostima na prekograničnoj razini i potaknulo razvoj rješenja. Dodatno, bit će potpisan administrativni sporazum između nekoliko institucija iz Italije i Hrvatske kako bi se olakšala buduća institucionalna suradnja u provedbi rješenja za nadzor i provedbu.

Projekt ima za cilj poboljšati suradnju između kompetentnih organizacija u dvije zemlje u području zaštite okoliša, kao i između pojedinaca i organizacija civilnog društva. Zahvaljujući mogućnosti dijeljenja iskustava, podataka i informacija, kao i provođenju zajedničkih mjera, prekogranična suradnja dovodi do učinkovitije zaštite prirode.

Projekt EFFICIENTN2K financiran je u sklopu Interreg programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska (Prioritet programa 5 – Integrirano upravljanje za jaču suradnju). Projektni partneri su Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce (Sunce) kao vodeći partner i Općina Ugento.

Vodeći partner: Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce (Sunce)
Projektni partner: Municipality of Ugento – Regional Natural Park Litorale di Ugento (RNP Ugento)

Ukupni proračun projekta: 249.145,00 EUR
Financiranje programa sredstvima Europske Unije: 199.315,60 EUR
Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Datum početka: 1. kolovoza 2023.
Datum završetka: 31. prosinca 2024.

Voditeljica projekta:
mr. sc. Matea Špika, mag.biol. (Sunce)
E-mail: [email protected]

Voditeljica komunikacija:
Vida Zrnčić, mag.biol. (Sunce)
E-mail: [email protected]

Službena stranica projekta: LINK.

efficientn2k_eu_

Povezane vijesti

Održan EFFICIENTN2K specijalistički seminar na kojemu su čuvari prirode naučili što poduzeti u slučaju pomorskog prekršaja u zaštićenim područjima (2024)

Općina Ugento domaćin tematske radionice o poboljšanju nadzora i upravljanja morskim zaštićenim područjima Natura 2000 u Italiji (2024)

Održan EfficientN2K događaj: stavljen naglasak na važnost nadzora i provedbe u zaštićenim morskim područjima (2024)

Tko su čuvari prirode? (2024)

Projekt u kojem nadzor i provedba zakona u morskim Natura 2000 područjima imaju ključnu ulogu: Upoznajte EfficientN2K! (2023)