Društveno-korisno učenje

Društveno-korisno učenje

DRUŠTVENO-KORISNO UČENJE – METODA POVEZIVANJA UČENJA S DRUŠTVENIM ANGAŽMANOM

Društveno-korisno učenje (DKU) potječe iz američkog građanskog obrazovanja, tj. iz odgoja za demokratsko djelovanje i aktivno građanstvo (Civic Education), a temelji se na ideji da učenici/studenti kroz socijalno učenje i građanski angažman stječu demokratski način razmišljanja i djelovanja. Društveno-korisno učenje kao metoda učenja i poučavanja u SAD-u često se prakticira kako u školama tako i na sveučilištima. Ono se temelji na kombiniranju teorijskih nastavnih sadržaja s praktičnim radom za opće dobro. U projektima društveno-korisnog učenja učenici/studenti bave se potrebama svog grada, svoje gradske četvrti ili društva u cjelini te time pridonose općem dobru. Projekti se mogu provoditi na socijalnom, kulturnom i političkom području kao i u području zaštite prirode i okoliša. 

Teme društveno-korisnog učenja u području zaštite prirode i okoliša – obrazovanje za okoliš i održivi razvoj

Područje zaštite prirode i okoliša pruža raznovrsne mogućnosti za provođenje projekata društveno-korisnog učenja. U skladu s motom „Misli globalno – djeluj lokalno“, kao polazišta učeničkog/studentskog angažmana na regionalnoj se razini mogu identificirati različiti problemi i izazovi. Smatra se kako su mladi ljudi posebno zainteresirani za što bolje oblikovanje svoje budućnosti i budućnosti sljedećih generacija te da predstavljaju pokretačku snagu obrazovnih procesa.
Upravo zbog navedenog, obrazovanje za održivi razvoj izrazito je primjerena tema za društveno-korisno učenje i razlog zbog kojeg Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce sudjeluje u programima društveno-korisnog učenja na Sveučilištu u Splitu.

Tri su važna načela u provođenju programa DKU-a: veza između DKU-a i realnih potreba partnera u projektu (realnost), odnos sveučilišta i izvansveučilišnog partnera utemeljen na međusobnoj podršci (recipročnost) te veza između teorije i prakse, odnosno znanja i djelovanja studenata (refleksija).

Više o spomenutim programima možete pogledati na stranici Društveno-korisno učenjeUreda za društveno-korisno učenje za okoliš i održivi razvoj u Splitu.

    Tagovi:

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET