Kalendar zelenih navika za 2022. godinu

kalendar-zelenih-navika

Usvajanje novih životnih navika zasigurno nije jednostavan i brz proces. Međutim, ako postepeno uvodite promjene iz mjeseca u mjesec na kraju godine iznenadit ćete se rezultatom. Dosta ljudi misli da njihova promjena ne može utjecati na globalnu situaciju, a mi smo se uvjerili kako velike promjene zapravo kreću od lokalne prema globalnoj razini i tvrdimo da svaki pojedinac malom promjenom štetnih životnih navika može utjecati na pozitivne promjene u zaštiti okoliša.

Stoga vam donosimo ideje za uvođenje po jedne dobre navike svaki mjesec u godini.

Siječanj – Zdrava prehrana

Početkom godine svi donosimo neke odluke, započnite godinu sa zdravijom prehranom. Zdrava i uravnotežena prehrana ključna je za opće zdravlje pojedinca, kao i za prevenciju brojnih bolesti. Kako bi vam olakšali kreiranje zdravog jelovnika pronašli smo za vas nekoliko aplikacija koje će vam u tome pomoći.

Veljača – Eko pokloni za Valentinovo

Veljača je mjesec ljubavi i zaljubljenih. Vrijeme kada dragim osobama želimo pokazati koliko nam je stalo. Većina nas to čini kroz kupnju poklona. No u doba konzumerizma, kada se zbog masovne industrije stvara ogromna količina otpada od papira i ambalaže, ako već želite darovati svoju drugu polovicu ili sebe, posegnite za održivim alternativama. Donosimo listu ekološki prihvatljivih i originalnih poklona za Valentinovo s kojima u raznim prilikama možete izraziti ljubav i prema partneru i prema okolišu.

Ožujak – Smanjite potrošnju vode

U ožujku, mjesecu u kojem slavimo Dan voda (22. ožujka) započnite aktivnije razmišljati o tome koliko vode trošite. Svjedoci smo da u svijetu pitke vode svakim danom ima sve manje i da brojni izvori, koji su ne tako davno bili izdašni, danas više nisu pogodni za korištenje. Iz tog razloga, predlažemo jedan od načina kao da smanjite potrošnju vode za 50%, a da pritom to ne utječe na vaše dosadašnje navike.

Travanj – Popravi, zamijeni, ne bacaj

Travanj iskoristite za popravak starih stvari. U današnje vrijeme lako se odričemo predmeta koji se uz manje popravke mogu ponovno koristit. Popravkom starim stvarima produžujemo životni vijek, ali i smanjujemo otpad i štitimo okoliš. Pročitajte prijedloge gdje popraviti stare stvari.

Ako se pak želite riješiti nečeg novog što vam ne treba, a mislite da bi nekome drugome bi bilo korisno priključite se jednoj od sharing is caring grupa na društvenim mrežama i poklonite predmete koje ne koristite.U ovim grupama možete pronaći doslovno sve – od hrane, preko odjeće, bicikla, do ljetovanja.

Sharing is caring ideju Udruga Sunce u prosincu 2021. provela je na Božićnom swap sajamu u Trogiru, a sljedeći swap sajam planiramo 22. travnja, u sklopu Dana planeta Zemlje.

Svibanj – Smanjite vlastiti otpad

Količina otpada koju pojedinac proizvede na godišnjoj bazi na razini Hrvatske iznosi 414 kg. Ovaj mjesec pokušajte smanjiti otpad koji proizvedete. Najjednostavniji način smanjenja otpada je da se svatko od nas vodi s ova 4 načela: razmisli – treba li ti proizvod koji kupuješ; smanji – pripazi u kakvoj ambalaži ga kupuješ, ponovno upotrijebi i recikliraj. Koje jednostavne recepte koristiti za smanjenje otpada u kućanstvu, pročitajte na LINKU.

Lipanj – Kreme za sunčanje koje ne štete okolišu

Svake godine dobivamo upozorenja da se dugotrajno ne izlažemo sunčevim zrakama, ali i da se tijekom dana štitimo zaštitnim faktorom. Kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom važne su zbog zaštite kože od štetnog ultraljubičastog zračenja. Nažalost, njihov pogubni utjecaj na zdravlje i okoliš postaje sve veći.

Prema procjenama UN-a, petina koraljnih grebena na svijetu je mrtva, a tome doprinose i kemijski sastojci određenih kozmetičkih preparata. Stoga, ove godine za sunčanje odaberite kreme koje štite kožu od UV zraka i ne štete okolišu.

Srpanj – Ljetujte eko-frendly

Ljetujete li ove godine negdje u Dalmaciji, potražite turističke smještaje s Dalmatia Green eko-friendly certifikatom. Mnogi turistički smještaji na Jadranu posljednjih godina ulažu značajne napore kako bi smanjili svoj utjecaj na okoliš jer shvaćaju da se na takav način potiče stvaranje ”zelene” turističke ponude u Dalmaciji. Prijedloge 5 Dalmatia Green certificiranih eco-friendly smještaja na Jadranu možete pronaći na LINKU.

Kolovoz – Koristite pepeljare za plažu

Opušci od cigareta predstavljaju veliki problem na plažama, ne samo ekološki već i vizualno. Većina opušaka bačenih na plažu završi u pijesku ili moru. U moru se opušci razgrađuju 5 godina i pretvaraju u mikroplastiku dok se na kopnu razgrađuju i više od 15 godina. Zato idući put kad budete išli na plažu ponesite svoju jednokratnu ili višekratnu pepeljaru.

Rujan – Bicikliraj

Rujan je idealan mjesec da počnete stjecati naviku bicikliranja. Iskoristite ugodne temperature i krenite, za početak, na posao biciklom. Gužve u prometu, veliki troškovi vožnje, održavanja automobila i troškovi za gorivo s vremenom će postati prošlost, a vi ćete razviti zdravu životnu naviku koja ne šteti okolišu.

U Europskom tjednu mobilnosti, koji se tradicionalno održava od 16. do 22. rujna, sudjelujte na Splitskoj biciklijadi Udruge Sunce.

Listopad – Smanji rasvjetu i uštedi

Postoji mnogo načina kako možemo smanjiti korištenje rasvjete i uštedjeti energiju i novac. Najjednostavniji način je da smanjite potrošnju električne energije u kućanstvu. Odaberite štedne ili led žarulje i značajno uštedite energiju.

Studeni – Dan svih svetih bez plastike

Za vrijeme blagdana Svih svetih, svake godine skupi se preko 15 tisuća tona plastike koja se u maloj mjeri reciklira, a većoj završi na odlagalištima otpada, dok se u nekim sredinama čak i spaljuje. Počast preminulima dostojanstveno se može obilježiti i bez nepotrebnog gomilanja plastičnog otpada.

Prosinac – Božićni ukrasi bez plastike

Blagdansko vrijeme prilika je da naviku smanjenja plastike u svakodnevnom životu primijenite i na božićne dekoracije. Iskoristite ovo adventsko vrijeme da zajednički izradite božićne ukrase bez plastike i započnete nove obiteljske tradicije.

Tagovi: