Kako uštediti vodu te smanjiti račune

voda
Da bi „živjeli zeleno“ i sukladno održivom razvoju moramo obratiti pažnju na to koliko vode trošimo. Iako je Hrvatska jedna od vodom bogatijih zemalja, to ne znači da vodu trebamo neracionalno trošiti.  U krajnjoj liniji svu vodu koju trošimo – plaćamo. Svjedoci smo da je globalno gledajući pitke vode svakim danom ima sve manje i da su brojni izvori koji su ne tako davno bili izdašni, danas više nisu pogodni za korištenje.
Postoji par načina na koje možemo smanjiti potrošnju vode, a da pritom to ne utječe na naše dosadašnje navike te da uštedimo do čak 50% potrošnje vode.
Jedan od najjednostavnijih načina uštede vode u kućanstvu je taj da ugradimo perlatore. Perlatori su maleni nastavci za slavine koji se jednostavno nataknu na slavinu i raspršuju vodu tako da miješaju mlaz vode sa popriličnom količinom zraka. Na taj način dobijemo ugodan mlaz vode koji ne gubi na efektivnosti, a smanjuje potrošnju vode u nekim slučajevima do čak 60%. Cijena perlatora jako varira od proizvođača do proizvođača, ali u svakom slučaju brzo isplatite ovu pametnu investiciju.
Perlatori ne samo da će smanjiti potrošnju vode već će smanjiti i vaš račun za energent kojim grijete vodu tako što ćete jednostavno smanjenjem protoka vode iz slavine trošiti i manje tople vode. Korisna stvarčica zar ne?
Napomenimo još da članovi Udruge Sunce imaju 25% popusta pri kupnji perlatora kod distributera Preval d.o.o.