Aplikacije koje će vam pomoći da jedete zdravije

aplikacije-za-hranu

Nakon popisa aplikacija koje će vam pomoći otkriti štetne sastojke u kozmetici, pronašli smo i nekoliko aplikacija koje vam pomažu u kreiranju zdrave prehrane

1.   OpenFoodFacts
Aplikacija je besplatna i ne zahtijeva prijavu. Funkcionira na principu skeniranja barkoda. Nakon što prepozna proizvod, daje vam njegovu ocjenu od A do E, podatke o sastojcima, aditivima i nutricionističkim činjenicama, ugljični otisak (emisije CO 2) i pakiranje (kao i upute za recikliranje).
Najzanimljivije je što dva ista proizvoda različitih proizvođača možete i usporediti.
Aplikacija omogućava skeniranje 1,3 milijuna proizvoda koji se već nalaze u besplatnoj i otvorenoj bazi podataka.

2.   InFood
Aplikacija je besplatna i ne zahtijeva prijavu te funkcionira na principu skeniranja barkoda. Prije korištenja morate odabrati “osnovni i premium filter sastojaka” na temelju kojih će vam aplikacija pomoći da odlučite je li određena hrana prikladna za vas ili ne. Predloženi besplatni filteri su za hranu koja je: veganska, vegetarijanska, sa čistom etiketom, bez laktoze, bez glutena i bez trans masti; dok ćete za onu hranu sigurnu za djecu i histamin morati platiti premium korištenje aplikacije.
Filtere možete kombinirati s određenim sastojcima koje biste željeli izbjeći. Samo skenirajte barkod proizvoda i aplikacija Infood obavijestit će vas ako se na naljepnici nalazi bilo koji od sastojaka koje ste odabrali.

3.    Addeatives
Ako želite lako pronaći informacije o aditivima, Addeative aplikacija je za vas. Skenirajte opis sastojaka hrane i aplikacija vam pruži informacije o tome koliko proizvod može štetiti vašem zdravlju, mjereno e-aditivima koje sadrži (ako ih ima). Aplikacija također sadrži bazu podataka od 366 E brojeva s informacijama o njima.
Nisu svi E brojevi, štetni. Neki od njih su vitamini, dok su drugi sintetičke tvari koje su opasne ako se konzumiraju u velikim količinama.

4.   Vivino
Ako se u dućanu nikako se ne snalazite ispred police s vinima, vašim mukama je kraj. Jednostavno fotografirajte prednju etiketu vinske boce i aplikacija će vam izlistati recenzije, ocjene, prijedloge za sljubljivanje s jelima te preporuke zajednice od više od 10 milijuna vinoljubaca diljem svijeta.
Aplikacija je besplatna, ali zahtjeva prijavu od 10 sekundi putem maila ili Facebooka.

Za veliki broj hrvatskih vina još ne postoji recenzija na aplikaciji stoga možete biti prvi koji će ih ocijeniti. Razmislite je li vino oštro, kiselo ili slatko, kakva je nijansa i intenzitet boje; zaposlite osjetila i korak po korak postanite stručnjak za vino.

5. HRana
Ova aplikacija je nešto drukčija od ostalih, naime ona omogućava građanima tijekom 24 sata promptnu informaciju o povlačenju ili opozivu proizvoda s tržišta za koje postoji rizik ili opasnost za zdravlje ljudi i životinja ili mogu štetno utjecati na okoliš.
Upalite notifikacije kako bi iz prve ruke saznali o štetnim proizvodima na tržištu.

Tagovi: