Aplikacije koje će vam pomoći otkriti štetne sastojke u kozmetici

aplikacije-štetni-sastojci

U moru kozmetičkih preparata koji se nude na tržištu zaista je mukotrpan proces pronaći one koji odgovaraju vašoj koži, budžetu, nisu štetne za okoliš i ne sadrže potencijalno opasne sastojke. Iako u današnje vrijeme postoji stroga kontrola sastava proizvoda, pogotovo u Europi, nerijetko kreme, šamponi, parfemi i drugi kozmetički proizvodi sadrže štetne sastojke koji mogu izazvati alergijske reakcije i iritaciju kože te imati hormonsko ili kancerogeno djelovanje.

Ako ste potrošač kojeg zanimaju sastojci i način proizvodnje proizvoda, a niste spremni guglati svaki put kad se nađete ispred polica u dućanu – ovo je članak za vas. Donosimo vam 5 aplikacija  koje vam pomažu u čitanju sitnih slova s naljepnica proizvoda.

Aplikacije koje smo pronašli funkcioniraju na principu skeniranja barkoda ili sastava te na laički način objašnjavaju sastojake. Važno je napomenuti kako rezultate ipak treba čitati s razumijevanjem, jer velika je razlika između štetnog sastojka i alergena, neki se sastojci u proizvodu nalaze u dozvoljenim količinama, a nije ni svaki alkohol štetan.

1.      Clean Beauty
Potrebno se prijaviti, nakon čega aplikaciju koristite besplatno. Funkcionira tako da fotografirate popis sastojaka s proizvoda i aplikacija vam odmah prikaže ima li štetnih, kancerogenih ili sastojaka koji utječu na imunitet i reproduktivni sustav te alergena. Osim skenera, aplikacija ima rječnik značenja za  više od 800 sastojaka koji se nalaze u kozmetičkim proizvodima.

2.    INCI Beauty
Aplikacija je besplatna. Funkcionira tako da fotografiramo barkod te odmah prikaže štetne tvari u četiri kategorije (Good, Satisfactory, Not so good, Controversial). One koje smatra upitnima, objasnit će i navesti zašto spadaju u tu kategoriju. Također, aplikacija vam automatski ponudi slične proizvode koji su manje štetni od skeniranog.

3.     Think Dirty
Za prijavu vam je potreban login, a radi na principu skeniranja barkoda. Za nju kažu da je najbolja te da ima bazu s više od 550 tisuća proizvoda, iako većinu novih proizvoda nismo uspjeli pronaći.

4.      „Scan4Chem“
Aplikacija koju je izradila Zelena akcija, naš partner na mnogim projektima, dostupna u čak 15 europskih zemalja. Potrošači mogu skenirati bar kodove kozmetike, hrane, odjeće i obuće, igračaka, namještaja, elektronske uređaje, itd. i slati zahtjeve direktno dobavljačima proizvoda u samo nekoliko klikova. Dobavljači su zakonski dužni poslati odgovor u roku od 15 dana.

5.    Ingred
I ova aplikacija je besplatna, a osim sastava kozmetike, analizira i hranu. Funkcionira tako da fotografirate popis sastojaka sa proizvoda i aplikacija vam prikaže one štetne. Ima veliku bazu podataka i jedan je od rijetkih koji analizira sumnjive aditive za kozmetiku i hranu na temelju podataka Europske unije i SZO.

Skinite neku od aplikacija, probajte testirati proizvode koje imate kod kuće i javite nam jeste li našli štetne sastojke u vašoj kozmetici.

Tagovi: