Bicikliranjem poboljšajte kvalitetu života

bici-bicikliranje

Bicikliranje je svakim danom sve popularnije. Gužve u prometu, veliki troškovi vožnje, održavanja automobila i stres, samo su neki od razloga zašto sve više ljudi vozi biciklu. U razvijenim zemljama i gradovima, poput Amsterdama u Nizozemskoj, čak 40 posto gradskog prometa se odnosi na bicikle. U gradu Amsterdamu koji broji 800 tisuća stanovnika procjene pokazuju da postoji čak 880 tisuća bicikala dok se broj automobila procjenjuje na samo 263 tisuće. Bicikliranje donosi čitav niz dobrobiti koje pozitivno utječu na kvalitetu života. Mi Vam donosimo samo neke od njih:

1. UŠTEDITE NOVAC – Netko vozi skuplje auto, netko jeftinije, ali i jedna i druga opcija je poprilično skupa. Uz to i skuplji i jeftiniji auto nedvojbeno troše gorivo koje je iz dana u dan sve skuplje. Ako uz to spomenemo da auto svake godine treba registrirati, servisirati, plaćati parking doći ćemo do cifre od sigurno desetak tisuća kuna koje treba izdvojiti ako se želite voziti u vašem limenom ljubimcu. Nasuprot tome bicikla je osim početnog troška kupnje i neznatnih troškova održavanja BESPLATNA!

2. SMANJITE EMISIJU STAKLENIČKIH PLINOVA I GUŽVE U PROMETU– Ako se odlučite za vožnju bicikle ne samo da ćete biti zgodniji, zdraviji i u boljoj formi već ćete smanjiti ispuštanje plinova u atmosferu koji uzrokuju efekt staklenika. Vožnja bicikle od samo 25 minuta dnevno umjesto vožnje automobilom smanjiti će emisiju ugljičnog dioksida za 165 kg godišnje! Također ćete doprinijeti smanjenju gužve u prometu.

3. SMANJITE STRES – Vožnja bicikle djeluje relaksirajuće na tijelo i duh, smanjuje anksioznost, uklanja depresiju i druge psihološke probleme te kontrolira hormonalnu ravnotežu tijela.

4. OBLIKUJTE MIŠIĆE I ZADRŽITE VITKU LINIJU– iako vožnja bicikle zna bit fizički naporna višestruko se isplati! Ne treba biti veliki stručnjak da bi shvatili da pedaliranjem gubimo suvišne kilograme i oblikujemo tijelo. Istraživanja pokazuju da prosječna osoba u sat vremena vožnje izgubi do 650 kalorija.

5. PODIGNITE ENERGIJU I IZDRŽLJIVOST– Ako nemate energije i bezvoljni ste onda je bicikliranje idealno za Vas. Istraživanja su potvrdila da čak i spora vožnja, tri puta tjedno bitno utječe na bolje raspoloženje. Energija će Vam se podignuti za 20 posto, a umor smanjiti za čak 65 posto jer prilikom vožnje bicikle mozak luči hormon dopamin koji je povezan s količinom energije u tijelu.

6. SAČUVAJTE SRCE – Istraživanja su potvrdila da umjerena vožnja tri puta tjedno po pola sata snižava kolesterol i uklanja kardiovaskularne smetnje.

7. POJAČAJTE IMUNITET – Biciklizam pozitivno utječe na imunitet što nas čini otpornijima na bolesti i zdravijima.

8. ČUVAJTE ZGLOBOVE – vožnja bicikle je idealna rekreacija za sve koji imaju problema sa zglobovima jer ne opterećuje tijelo svojom težinom. Sami birate intenzitet vježbanja što vožnju biciklom čini pogodnim za sve uzraste.