10. Splitska biciklijada

biciklijada-sunce-split

U Europskom tjednu mobilnosti, koji se tradicionalno održava od 16. do 22. rujna, održana je i 10. Splitska biciklijada.

Ove godine pozvali smo građane i građanke Splita da cijeli taj tjedan voze bicikl, idu s njim na posao, na kavu ili samo rekreativno te nam pošalju svoje komentare, prijedloge, kritike za poboljšanje biciklističke infrastrukture u Splitu.

Svi koji su u Europskom tjednu mobilnosti poslali fotografije i/ili komentare s prijedlozima nagrađeni su sa preko 20 različitih nagrada naših pokrovitelja i partnera, a njihove prijedloge i pohvale prenijeti ćemo na radnoj skupini „Strategije razvoja grada Splita do 2030. godine“, čiji smo dio.

Naše stručne suradnice Lina i Tihana, uz pomoć volonterki Europskih snaga solidarnosti, otvorile su Europski tjedan mobilnosti 16. rujna postavljanjem štanda Udruge Sunce na Marjanskim vratima. Tog dana, učenici 3.e razreda Prirodoslovne škole Split i njihove profesorice Matilda Jelaska i Andrijana Poljak biciklistima i prolaznicima dijelili su voće, a  Sofija i Ivana (naše ESS volonterke) ostatke voća na licu mjesta pripremale su za kompostiranje i na taj način educirale sve zainteresirane o ovoj temi, uz brošure o primjeni komposta (humusa) i raznim načinima kompostiranja.

Ako želite smanjiti količinu otpada koju proizvedete, komunalne troškove i rasteretiti okoliš – pozivamo vas da kompostirate! Kako kompostirati u stanu možete saznati u članku „Gdje s biootpadom u stanu?“ rubrike „Živi zeleno“.
Također, uz pomoć samo nekoliko savjeta iz članka „Jednostavnim receptima do manje otpada“ možete pronaći načine kako iskoristiti ostatke hrane prije nego što se nađu u kompostu i zapravo uštedjeti novac.

Udruzi Sunce pridružili su se policajci na biciklima, iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske, koji su građane educirali o sigurnosti u prometu, dok je Udruga Permakultura Dalmacija organizirala besplatno servisiranje bicikli uz pomoć Biciklopopravljaonice Split – Popka.

Svi zainteresirani mogli su potpisati peticiju za besplatne ili niže cijene karata za prijevoz bicikala trajektnim linijama Jadrolinije u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koju možete još uvijek potpisati na linku: https://www.peticijeonline.com/signatures.

Ovogodišnju Splitsku biciklijadu završili smo na Dan bez automobila, 22. rujna, kada su svi sudionici mogli predignuti svoje nagrade na štandu Udruge Sunce postavljenom na splitskoj rivi.

U sklopu kampanje za poboljšanje biciklističke infrastrukture u Splitu dobili smo mnoge prijedloge i savjete naših građana, što nam je još jednom pokazalo koliko je bicikliranje popularno u gradu Splitu.

Gužve u prometu, veliki troškovi vožnje, održavanja automobila i stres, samo su neki od razloga zašto sve više ljudi vozi biciklu. Na koje sve načine bicikliranje pozitivno utječe na kvalitetu života pročitajte u našem članku „Bicikliranjem poboljšajte kvalitetu života“.

Niže možete pronaći popis svih nagrađenih u sklopu ovogodišnje biciklijade, kao i naše sponzore kojima se ovim putem još jednom zahvaljujemo.

Dobitnici:
Manja Štambuk 
Marin Bazina
Goran Miletić
Duje Karaman
Toni Rosandić
Darla Civitico
Duje Šošo
Ivana Panovska
Sofija Stojmenović
Marko Zorić
Tea Dević
Jadranka Karaman
Ivana Bajto
Petra Skelin Giljanović
Joško Marušić
Vicenzo Mikulandra

Sponzori:
XXL Fitness centar Spaladium 
Bicikla.com-ExtremeShop 
bio&bio 
Zipline Croatia 
Kino Karaman 
CitySpa Split 
Iris Adventures Split 
Fitness centar Joker 
Upcafe wholefood 
Red Adventures Croatia 
Like Hair Design 
Pizzeria Maslina 
Visit Split 

Na oba događanja svi zainteresirani građani mogli su se upoznati s radom Udruge Sunce, besplatno se učlaniti i donirati da još učinkovitije štitimo pravo javnosti na zdrav okoliš, očuvanu prirodu te doprinosimo razumnom korištenju prirodnih bogatstava na dobrobit svih građana.

Donaciju za Udrugu možete uplatiti svakodnevno, a upute pronaći -> OVDJE.

Tagovi: