Upoznajte Sofiju i Ivanu, nove volonterke Europskih snaga solidarnosti

Upoznajte Sofiju i Ivanu, nove volonterke Europskih snaga solidarnosti

U studenome 2020. godine, Udruga Sunce Split dobila je pojačanje. Pridružile su nam se dvije volonterke Europskih snaga solidarnosti na projektu “Solidarity for Green Dalmatia 2020”– Sofija Stojmenović i Ivana Panovska, koje predstavljamo u prigodnom razgovoru. Obje će biti podrška našem timu u idućoj godini dana.

S.S.: Zdravo! Ja sam Sofija Stojmenović, dolazim iz Skopja i studentica sam na Kemijsko-tehnološkom fakultetu. Prije odabira srednje škole nisam bila toliko svjesna okoliša i ideja za obrazovanje tehnologa zaštite okoliša došla je tijekom upoznavanja sa školama koje su bile dostupne na mom području. Kasnije sam, zahvaljujući dobrom materijalu i trudu profesora, nastavila sveučilišno obrazovanje na Kemijsko-tehnološkom fakultetu (smjer neorgansko inženjerstvo i zaštita okoliša). U slobodno vrijeme doprinosim zaštiti okoliša kompostiranjem, gospodarenjem kućnim otpadom, a imam i vrt s nekoliko kultura koje su plod spomenutog kompostiranja. Kao volonterka sam već sudjelovala u različitim programima.

I.P.: Zdravo 😊 Zovem se Ivana Panovska i dolazim iz Skopja. Imam 23 godine i studentica sam Fakulteta za tehnologiju i metalurgiju (smjer inženjer dizajna) pri Sveučilištu Ćirila i Metoda. Strastvena sam ljubiteljica umjetnosti, volim crtati i slikati različitim tehnikama i bojama, ali i u programima (olovka, akril, tinta, digitalno slikarstvo – Adobe Illustrator). Volim raditi s djecom i mladima, pa sam tako surađivala kao animatorica u igraonici u kojoj su se održavali dječji rođendani. Također, trenirala sam borilačke vještine i Muay Thai dvije godine. Uživam u vožnji bicikle i trčanju, a volim i životinje.

Zašto ste se prijavile za sudjelovanje u programu Europskih snaga solidarnosti?

S.S.: Prijavila sam se za ovaj projekt, jer se Udruga Sunce bavi temom kojom se želim pozabaviti kasnije, po povratku u Skopje, a možda i sama osnujem udrugu. Sunce kao organizacija prepoznaje današnje probleme s ekološkog aspekta. Od vas mogu mnogo toga naučiti i prenijeti u Makedoniju dio stečenog znanja.

I.P.: Prijavila sam se jer bih se htjela ojačati i steći iskustvo na području međunarodnog obrazovanja. Htjela bih biti dio tima koji okuplja divne ljude koji se bore za promjenu i širenje vrlo važne poruke u svijetu: ZAŠTITIMO MAJKU ZEMLJU!

Zašto ste odabrale Split kao svoju destinaciju na programu Europskih snaga solidarnosti?

S.S.: Split sam odabrala jer se nalazi na Jadranu gdje je klima topla poput ljudi, a i zato što se osjećam kao kod kuće. Split je grad koji se ubrzano usavršava gledajući na raznim poljima, primjerice u infrastrukturi, čistom okolišu, disciplini građana.

I.P: Za početak bih htjela reći da sam u Splitu prvi put i mislim da grad predstavlja najbolju moguću destinaciju za ovakvu vrstu volontiranja. Mislim da dosta ljudi u Splitu zna kako očuvati i zaštititi prirodu i okoliš. Osim toga, kao velika obožavateljica Igara prijestolja, ne mogu dočekati da posjetim Game of Thrones Muzej, kao i lokacije na kojima su neke epizode snimljene.

Koji su vaši prvi dojmovi o Splitu?

S.S.: Urban, uredan, prijatni ljudi, širok horizont, prijatan i opojan miris mora. Mogu nabrajati do tisuću strana koliko sam njime opčinjena…Gradom mogu sama šetati satima, a da se osjećam kao kod kuće.

I.P.: Split je vrlo lijep i ugodan grad prekrasne arhitekture, čistog zraka, predivnih zalazaka sunca, plaža, fascinantne prirode i naravno, vrlo ukusne domaće hrane.

Imate li neku poruku za sve mlade koji razmišljaju o sudjelovanju u programu Europskih snaga solidarnosti?

S.S.: Jedina poruka koju imam je da slijedite svoju intuiciju, jer ona nikad ne laže. Ne sumnjajte u sebe i samo učinite to ako doista to želite. Za svakog se može naći odgovarajući program koji nudi izobilje lekcija, avantura i iskustva.

I.P.: Hej, ne razmišljajte previše. Želite li putovati, upoznati nove ljude, učiti nove stvari i štititi okoliš, iskoristite priliku i riskirajte. Svatko od nas ima svrhu u svijetu. Pronađite svoju!

Što vam najviše nedostaje iz Makedonije?

S.S.: Uz današnju tehnologiju, u koraku sam sa Makedonijom, preciznije sa Skopjem. Znam što se dolje događa i osjećam se kao svjedok svega toga, jer nam internet nudi sve informacije na dlanu. Društvo i obitelj su virtualno sa mnom, jedino mi nedostaje moj psić Ela. Znam da se brinu o njoj, ali je drugačije kada je ona pored mene.

I.P.: Nedostaju mi majka, sestra i moja mačka Mia, ali moram priznati da se lako uklapam u novu sredinu. Htjela bih maksimalno iskoristiti ovo razdoblje za boravak u Splitu, rad i putovanja, koliko god mogu.

 

 

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET