Upoznajte Sofiju i Ivanu, nove volonterke Europskih snaga solidarnosti

U studenome 2020. godine, Udruga Sunce Split dobila je pojačanje. Pridružile su nam se dvije volonterke Europskih snaga solidarnosti na projektu “Solidarity for Green Dalmatia 2020”– Sofija Stojmenović i Ivana Panovska, koje predstavljamo u prigodnom razgovoru. Obje će biti podrška našem timu u idućoj godini dana.

S.S.: Zdravo! Ja sam Sofija Stojmenović, dolazim iz Skopja i studentica sam na Kemijsko-tehnološkom fakultetu. Prije odabira srednje škole nisam bila toliko svjesna okoliša i ideja za obrazovanje tehnologa zaštite okoliša došla je tijekom upoznavanja sa školama koje su bile dostupne na mom području. Kasnije sam, zahvaljujući dobrom materijalu i trudu profesora, nastavila sveučilišno obrazovanje na Kemijsko-tehnološkom fakultetu (smjer neorgansko inženjerstvo i zaštita okoliša). U slobodno vrijeme doprinosim zaštiti okoliša kompostiranjem, gospodarenjem kućnim otpadom, a imam i vrt s nekoliko kultura koje su plod spomenutog kompostiranja. Kao volonterka sam već sudjelovala u različitim programima.

I.P.: Zdravo 😊 Zovem se Ivana Panovska i dolazim iz Skopja. Imam 23 godine i studentica sam Fakulteta za tehnologiju i metalurgiju (smjer inženjer dizajna) pri Sveučilištu Ćirila i Metoda. Strastvena sam ljubiteljica umjetnosti, volim crtati i slikati različitim tehnikama i bojama, ali i u programima (olovka, akril, tinta, digitalno slikarstvo – Adobe Illustrator). Volim raditi s djecom i mladima, pa sam tako surađivala kao animatorica u igraonici u kojoj su se održavali dječji rođendani. Također, trenirala sam borilačke vještine i Muay Thai dvije godine. Uživam u vožnji bicikle i trčanju, a volim i životinje.

Zašto ste se prijavile za sudjelovanje u programu Europskih snaga solidarnosti?

S.S.: Prijavila sam se za ovaj projekt, jer se Udruga Sunce bavi temom kojom se želim pozabaviti kasnije, po povratku u Skopje, a možda i sama osnujem udrugu. Sunce kao organizacija prepoznaje današnje probleme s ekološkog aspekta. Od vas mogu mnogo toga naučiti i prenijeti u Makedoniju dio stečenog znanja.

I.P.: Prijavila sam se jer bih se htjela ojačati i steći iskustvo na području međunarodnog obrazovanja. Htjela bih biti dio tima koji okuplja divne ljude koji se bore za promjenu i širenje vrlo važne poruke u svijetu: ZAŠTITIMO MAJKU ZEMLJU!

Zašto ste odabrale Split kao svoju destinaciju na programu Europskih snaga solidarnosti?

S.S.: Split sam odabrala jer se nalazi na Jadranu gdje je klima topla poput ljudi, a i zato što se osjećam kao kod kuće. Split je grad koji se ubrzano usavršava gledajući na raznim poljima, primjerice u infrastrukturi, čistom okolišu, disciplini građana.

I.P: Za početak bih htjela reći da sam u Splitu prvi put i mislim da grad predstavlja najbolju moguću destinaciju za ovakvu vrstu volontiranja. Mislim da dosta ljudi u Splitu zna kako očuvati i zaštititi prirodu i okoliš. Osim toga, kao velika obožavateljica Igara prijestolja, ne mogu dočekati da posjetim Game of Thrones Muzej, kao i lokacije na kojima su neke epizode snimljene.

Koji su vaši prvi dojmovi o Splitu?

S.S.: Urban, uredan, prijatni ljudi, širok horizont, prijatan i opojan miris mora. Mogu nabrajati do tisuću strana koliko sam njime opčinjena…Gradom mogu sama šetati satima, a da se osjećam kao kod kuće.

I.P.: Split je vrlo lijep i ugodan grad prekrasne arhitekture, čistog zraka, predivnih zalazaka sunca, plaža, fascinantne prirode i naravno, vrlo ukusne domaće hrane.

Imate li neku poruku za sve mlade koji razmišljaju o sudjelovanju u programu Europskih snaga solidarnosti?

S.S.: Jedina poruka koju imam je da slijedite svoju intuiciju, jer ona nikad ne laže. Ne sumnjajte u sebe i samo učinite to ako doista to želite. Za svakog se može naći odgovarajući program koji nudi izobilje lekcija, avantura i iskustva.

I.P.: Hej, ne razmišljajte previše. Želite li putovati, upoznati nove ljude, učiti nove stvari i štititi okoliš, iskoristite priliku i riskirajte. Svatko od nas ima svrhu u svijetu. Pronađite svoju!

Što vam najviše nedostaje iz Makedonije?

S.S.: Uz današnju tehnologiju, u koraku sam sa Makedonijom, preciznije sa Skopjem. Znam što se dolje događa i osjećam se kao svjedok svega toga, jer nam internet nudi sve informacije na dlanu. Društvo i obitelj su virtualno sa mnom, jedino mi nedostaje moj psić Ela. Znam da se brinu o njoj, ali je drugačije kada je ona pored mene.

I.P.: Nedostaju mi majka, sestra i moja mačka Mia, ali moram priznati da se lako uklapam u novu sredinu. Htjela bih maksimalno iskoristiti ovo razdoblje za boravak u Splitu, rad i putovanja, koliko god mogu.

Tagovi: