Kreme za sunčanje koje ne štete okolišu

kartiranje-morskih-staništa-molat

Na vrhuncu smo ljetne sezone, godišnjih odmora i boravka na plaži, pa je za početak, važno napomenuti da izbjegavate popodnevno sunce, kao i predugo izlaganje suncu te da uvijek nanesete dovoljnu količinu kreme za sunčanje. Kreme za sunčanje  važne su zbog zaštite kože od štetnog ultraljubičastog zračenja, koje može uzrokovati melanom i druge vrste raka kože. Nažalost, njihov pogubni utjecaj na zdravlje i okoliš postaje sve veći.

Prema procjenama UN-a, petina koraljnih grebena na svijetu je mrtva, a tome doprinose i kemijski sastojci određenih kozmetičkih preparata.

Neki sintetički sastojici krema za sunčanje, koje se ulaskom u okoliš ne razgrađuju, mogu uzrokovati izbjeljivanje koralja. Kako se svake godine između 6 i 14 tisuća tona krema za sunčanje pohranjuje u koraljnim grebenima oceana, pretpostavlja se da bi u sljedećem desetljeću moglo biti uništeno još 15 % koralja.

Neki od štetnih spojeva, kao što su Etilheksil metoksicinamat (poznat i kao oktinoksat, Octinoxate ili Benzophenone-3) i Oxybenzone (oksibenzon), nalaze se u više od 3 tisuće različitih proizvoda za zaštitu od sunčevih zraka. Stručnjaci upozoravaju da takve kreme zamijenimo onima koji imaju mineralnu formulu.

Stoga vam donosimo 5 krema koje štite kožu od UV zraka i ne štete okolišu:

Biotherm

Waterlover Sun Mist krema je sredstvo za zaštitu od sunca koje poštuje morski život i fitoplanktone. U suradnji sa Znanstveno-istraživačkim centrom u Monaku, Biotherm je razvio metodu procjene učinka proizvoda za sunčanje na koralje, koju su znanstveni krugovi priznali i uvrstili u časopis Coral Reefs. Studija je pokazala da čak ni najviša koncentracija filtera u Biothermovom proizvodu WaterLover Sun Mist ne utječe na koralje. Njegova formula je ispitana ne samo na slatkovodnim planktonskim organizmima, već i na različitim organizmima iz slatkovodnih i morskih staništa. Ekološki je dizajniran i siguran, s 99% biorazgradive bazne formule u boci od 100% reciklirane plastike.

Svojim programom Live By Blue Beauty, Biotherm si je postavio ambiciozne ciljeve do 2030. godine u 4 ključna područja: sastojci, formule, održivi dizajn i osnaživanje zajednice.

Bioderma
Bioderma je dermatološki brand zasnovan na ekobiologiji,  s ciljem očuvanja njezinog zdravlja.
#CoralSafe oznaka se nalazi na svim Photoderm proizvodima koji su testirani i koji dokazano ne utječu na vodene ekosustave, uključujući i koralje.

Biosolis
Biosolis linija za zaštitu od sunca potpuno je prirodna, ekološka i ne sadrži sastojke životinjskog porijekla, a proizvedena je na bazi mineralnih filtera, Aloe vere i prirodnih ulja. Biosolis kreme uvažavaju prirodu, štite floru i faunu i naravno, čovjekovo zdravlje.

DM Pro Climate proizvodi

Dm je razvio proizvode koji nisu samo klimatski neutralni, već su i proizvedeni s najmanjim mogućim ekološkim otiskom i istovremeno kompenziraju učinake na okoliš. Među tim proizvodima možete pronaći Sundance kreme za sunčanje.

Green People
Kako bi zaštitili biljke, ribe, morske ptice i morske sisavce, ne dodaju Oxybenzone ili Ethylhexyl ni u jedan od njihovih organskih proizvoda za sunčanje.

Sada spremni i informirani možete nastaviti uživati u vašim ljetnim danima!

Tagovi: