Imaš viška, podijeli – sharing is caring!

swap-sajam-razmjene

Svake godine u božićno vrijeme s kupnjom poklona udvostruči se količina otpada koja je najčešće povezana s ambalažom i velikom količinom plastičnih dekoracija za čiju se proizvodnju i transport ispušta ogromna količina ugljikovog dioksida.

Otpad koji se stvara nakon što božićni sjaj nestane ostavlja neizbrisiv trag na okoliš.

Upravo iz tog razloga Udruga Sunce, u sklopu projekta For Plastic Free Croatian Island u kojem aktivno sudjeluje i projekt Plastic Smart Cities Croatia, pokrenula je nacionalnu kampanju Zajedno bez plastike kojom se želi osvijestiti javnost o važnosti smanjenja jednokratne plastike u svakodnevnom životu i ponuditi savjete kako na jednostavan način promijeniti životne navike da bi se smanjio utjecaj na okoliš i količina otpada.

S obzirom na to da je darivanje u božićno vrijeme postalo tradicija, želimo ukazati kako postoje i drugi načini pronalaska poklona, osim kupovanja. Ove godine pokušajte poklon za prijatelje i obitelj pronaći na Facebook stranicama i sajmovima koji su namijenjeni razmjeni i dijeljenju viška stvari. Ovakav način dijeljenja s drugima popularno se naziva sharing is caring.

Rastući troškovi proizvoda i smanjeni kućni proračuni popularizirali su ovu vrstu „robne razmjene“ jer osim što štedimo novac, razmjenom i dijeljenjem viška stvari, smanjujemo otpad te čuvamo okoliš.

Sharing is caring ideju Udruga Sunce u prosincu je provela na Božićnom swap sajamu u Trogiru. Cilj sajma bio je potkanuti ljude na razmjenu onih darovnih predmeta koji više nemaju svrhu u njihovom kućanstvu za darove koje ove godine mogu pokloniti drugima.

Pojam sharing is caring u Hrvatskoj je najveću popularnost stekao na društvenim mrežama, posebno Facebooku gdje je ideja o međusobnoj razmjeni i primjeni zero waste-a u svakodnevnom životu, krenula od Facebook grupe Sharing is caring Zagreb. Ona je osnovana s ciljem da potakne ljude na kružnu ekonomiju, dijeljenje, posudbu, popravke i daljnje korištenje stvari kako bi se posljedično smanjio otpad. Korisnici Facebooka vrlo brzo su prihvatili ideju podijeli ono što imaš, a uzmi ono što ti treba, i grupa je u kratkom vremenu skupila veliki broj članova.

U ovim grupama možete pronaći doslovno sve – od hrane, preko odjeće, bicikla, klime do ljetovanja i to bez suvišnih pitanja, podsmjehivanja, izrugivanja ili nečeg sličnog. Ondje su uglavnom svi s istim ciljem – da se riješe onoga što im ne treba, a nekome drugome bi bilo korisno i/ili da ne kupuju uzalud nešto novo što drugi već imaju, a ne koriste.

Grupa funkcionira po principu da netko objavi artikl koji poklanja, a u komentarima se jave osobe kojima treba objavljeni artikl. Jedno od glavnih pravila grupe je da nema prodaje.

Najbrojnija Facebook grupa je Sharing is caring Zagreb, ali postoje grupe istog naziva na Facebooku za druge dijelove Hrvatske. Spomenut ćemo samo neke grupe koje su vezane za područje Dalmacije poput Sharing is caring Dalmacija, Sharing is caring Makarska, Sharing is caring Hvar, Sharing is caring Zadar, Sharing is caring Dubrovnik.

Predlažemo da se ovih blagdana, u duhu božićnog darivanja, pridružite jednoj ovakvoj grupi i podijelite s drugima višak koji posjedujete ili pronađete nešto za sebe što ste oduvijek željeli. Nekome će upravo to što vama ne treba, dobro doći i obrnuto.

Tagovi: