Kreativne božićne dekoracije bez plastike

Bliži nam se adventsko vrijeme, a Božićni blagdani idealni su za stvaranje čarobne atmosfere u domu.

Zbog toga, koristimo priliku da vam ukažemo kako bi kupovanje plastičnih ukrasa za jelku i božićnih dekoracija za dom trebalo biti stvar prošlosti jer uz sve radosti koje božićni ukrasi i dekoracije donose, postavlja se pitanje kako tolika količina plastike, koja se svake godine proizvede, utječe na okoliš?

U prošlom stoljeću plastika je bila revolucionarni proizvod, ali tada ljudi nisu bili svjesni da jednom plastičnom proizvodu, koji se ne reciklira nego završi pod zemljom ili u moru, treba više stotina godina da se razgradi. Stoga je Udruga Sunce, u sklopu projekta For Plastic Free Croatian Island u kojem aktivno sudjeluje i projekt Plastic Smart Cities Croatia, pokrenula nacionalnu kampanju Zajedno bez plastike kojom želi potaknuti gradove i općine na smanjenje korištenja jednokratne plastike te ponuditi savjete kako mijenjati neke životne navike.

Blagdansko vrijeme prilika je za obiteljska druženja, a time i za izradu zajedničkih dekoracija. Iskoristite ovo adventsko vrijeme da zajednički promijenite neke životne navike, izradite jedinstvene božićne ukrase i započnete nove obiteljske tradicije. Bilo da se radi o dnevnom boravku, hodniku ili spavaćoj sobi, vlastoručno izrađeni ukrasi doprinijeti će stvaranju jedinstvenog božićnog duha u vašem domu.

Donosimo vam nekoliko ideja za izradu božićnih dekoracija bez plastike za dom i jelku koji vas mogu inspirirati u izradi.

Makrame

Tehnika ručnog vezenja čvorova ili makrame jedna je od starih tehnika ručnog rada. Neka ove godine pletene makrame kuglice zasjene sve druge ukrase na vašoj božićnoj jelki.

Inspiraciju za makrame zvjezdice, mini borove, pahuljice, ali i neke druge prigodne blagdanske motive, možete pronaći i na Instagramu:

Papirnate božićne zvijezde

Božićni ukrasi od papira puni su šarma i lako ih je napraviti. Prirodni, jednostavni, ali maštoviti, svakom domu dodat će malo božićne čarolije i začiniti blagdanski ugođaj. Ako ste ljubitelj eko stila, trebali biste voljeti i božićne papirnate ukrase.

Za izradu božićne zvijezde bit će vam potrebno: 8 papirnatih vrećica, ljepilo, škare i malo špage.

Video upute za izradu božićne zvijezde možete pronaći na sljedećem linku:

Ukrasi od recikliranog materijala – ukrasne staklenke i ukrasne žarulje

Ukrašavanje doma u blagdansko vrijeme je zabavno, ali ima nešto što nas još više usrećuje, a to je kada ukrase napravimo sami. To je također izvrstan način za recikliranje starih pakiranja, ali i naš mali doprinos očuvanju okoliša, i ”očuvanju” našeg novčanika!

Stare staklenke i žarulje mogu biti jako simpatičan božićni ukras. Svi u svojem domu imamo hrpu starih staklenki i žarulja. Očistite ih, a zatim uz pomoć spreja nanesite boju koju želite ili oblijepite papirom. Nakon toga, ukrasite ih prema vlastitim željama. Ukrašenu staklenku napunite božićnim slatkišima, a dekoriranu žarulju objesite na božićnu jelku.

Za inspiraciju, zavirite na neke od ovih Instagram profila:

Božićne dekoracije od prirodnih materijala

U svemu postoji potencijal za stvaranje predivnih ukrasa pa tako promatrajte svoju okolinu dok uživate u prirodi na svježem zraku. Iznenadit ćete se koliko će vam ideja za dekoriranje pasti na pamet. Inspirirajte se nekim našim dekoracijama i napravite prirodne božićne ukrase kojima ćete ukrasiti svoj dom ove zime.

Izvor: Greenpeace

Tagovi: