Kako uštediti na rasvjeti – za vas analiziramo najpovoljnije žarulje

U posljednje vrijeme se dosta u medijima priča o uštedi energije. Postoji mnogo načina kako bi mogli uštedjeti energiju i doprinijeti očuvanju okoliša tako da kupujemo manje i stvaramo manje otpada, a pri tome uštedimo na kućnom budžetu.
Prvi i najjednostavniji korak je da razmislite o kućnoj rasvjeti. Kućna rasvjeta predstavlja 25% od ukupne potrošnje električne energije u domaćinstvima stoga je vrlo jasno da ušteda može biti značajna.
Upoznajmo se malo bliže sa ponudom rasvjete u Hrvatskoj danas. Na tržištu postoje 3 osnovne „vrste“ rasvjete. Prva i najstarija je klasična žarulja (ona sa volfram niti), druga koja je već neko vrijeme prisutna na tržištu je CFL (štedna) žarulja i treća je LED žarulja.
Razvojem najnovijih tehnologija i ponuda na tržištu situacija s ekološkog i održivog aspekta se opet mijenja i treba sve objektivno sagledati, stoga smo u Udruzi Sunce odlučili malo istražiti najpovoljnije opcije za Vas, prirodu i održivi razvoj.
1. KLASIČNA žarulja – ovaj tip žarulje se koristi već preko 100 godina i svima je već na prvi pogled jasno da se radi o zastarjeloj i neadekvatnoj tehnologiji. Radi na principu stvaranja svijetla prolaskom struje kroz volfram nit koja se zagrijava te isijava svijetlo. Poprilično je neefikasna jer oko 90% energije gubi na zagrijavanje, kratak joj je vijek trajanja (1200 sati) ali daje toplo žuto svijetlo ugodno oku i slično sunčevom svijetlu.
2. CFL (ŠTEDNA) žarulja – na tržištu se nalazi već 20-tak godina i raširena je u upotrebi. Radi tako što se uz pomoć struje potpaljuje živa u cijevi koja proizvodi ultravioletno svijetlo koje prolazi preko sloja fosfora u unutrašnjosti cijevi te na kraju po principu fluorescentnosti proizvodi vidljivo svjetlo. Korištenjem ove vrste žarulje koristimo znatno manje struje, bitno duže traju (8000 sati) od klasičnih žarulja, ali njihova isplativost s ekološkog pogleda je diskutabilna čim u sebi sadrži nama otrovne elemente poput žive i fosfora.
3. LED žarulja – Naziv LED je skraćenica koja dolazi od engleske riječi „Light emitting diode“. Iako se u ponudi nalazi već par godina tek od nedavno se LED tehnologija dovoljno razvila da je možemo efektivno koristiti u domaćinstvima. Radi tako što maleni poluvodiči u njoj stvaraju svjetlost. Deklariran im je znatno dulji vijek trajanja (25000-50000 sati) i koriste najmanje energije stoga je ušteda najveća. Jedina mana im je još uvijek visoka cijena.
KOLIKO ZAPRAVO ŠTEDIMO?
Svi pričaju o tome kako se može uštedjeti, ali teško dolazimo do informacije koliko se zapravo uštedi novčano, a koliko sa aspekta ekologije i održivog razvoja stoga smo se malo poigrali jednostavnom matematikom, sjeli za stol i došli do konkretnih podataka.
 
Iz navedene tablice jasno je koje vrste žarulja štede najviše struje. Gledamo li koliko kupujemo/trošimo materijala, matematika je također na strani LED-a jer za 10 godina još uvijek ćemo koristiti 1 LED žarulju, dok ćemo za isto razdoblje baciti 4 komada CFL žarulja (koje sadržavaju živu i fosfor!!!) ili 25 komada klasičnih žarulja.