Kako bez plastike obilježiti blagdan Svih svetih i Dušni dan?

svi-sveti-dušni-dan

Početkom studenog, katolici slave blagdan Svih svetih i Dušni dan, dan na koji se prisjećaju najmilijih koji su ih zauvijek napustili. Tih dana groblja diljem Hrvatske prepuna su ljudi koji u znak sjećanja na grobove donose cvijeće i svijeće. Svatko od njih želi taj dan obilježiti na dostojanstven način, no gomilanje nepotrebnog otpada na grobljima postaje problem s kojim se susrećemo iz godine u godinu.

Za vrijeme blagdana Svih svetih, svake godine skupi se preko 15 tisuća tona plastike koja se u maloj mjeri reciklira, a većoj pospremi na odlagališta otpada, dok se u manjim sredinama čak i spaljuje (izvor na dnu).

Plastični otpad štetan je za okoliš, kao i sve veći ekološki i klimatski problem, jer nepropisno odložena plastika ne može se razgraditi, niti reciklirati.

Udruga Sunce s nekoliko projekata i nacionalnom kampanjom Zajedno bez plastike“ želi li biti dio promjene za smanjenje zagađenjem jednokratnom plastikom u gradovima i općinama, ali i ponuditi savijete kako mijenjati neke životne navike.  

Odati počast mrtvima možemo i bez nepotrebnog gomilanja plastičnog otpada, zato vam donosimo nekoliko savjeta kako bez plastike i dostojanstveno obilježiti dan Svih svetih.

1. Zamijenite plastične lampione staklenim

Plastični lampioni vrlo se lako mogu zamijeniti ekološki prihvatljivom varijantom staklenih lampiona koje možete izraditi sami. Upotrijebite neku od starih staklenki i u nju stavite voštanu svijeću. Vrh staklenke poklopite aluminijskom folijom na kojoj ste prethodno probušili rupice za protok zraka ili reciklirajte aluminijski poklopac koji možete iskoristiti od odbačenih lampiona na groblju.

2. Prirodno cvijeće umjesto plastičnog

Uvijek postoji alternativa plastici. Tako na primjer plastično cvijeće možete zamijeniti lončanicama s prirodnim cvijećem. One će krasiti grob vaših najmilijih duže vrijeme, a vi nećete stvarati dodatan plastični otpad. Osim lončanica, prirodno cvijeće možete donijeti u staklenoj ili kamenoj vazi koja će, ako ju pričvrstite za grob, uvijek biti tu i spremna za novo svježe cvijeće.

3. Posadite cvijeće

Imate li za to prostora i vremena, sadnja cvijeća uvijek je najbolja varijanta. Osim što je ekološki najprihvatljivije za okoliš, posađeno cvijeće ukrašavat će grob vaših najmilijih tijekom cijele godine. Posađeno cvijeće zahtijeva redovito zalijevanje, za koje možete iskoristite kantu za zalijevanje koja se nalazi na groblju ili u automobilu uvijek imajte spremnu vlastitu kantu. Ako, u nedostatku alternative, cvijeće zalijevate plastičnom bocom, nakon korištenja bacite je u za to predviđen kontejner. Kontejneri za razvrstavanje otpada koji postoje na groblju su tu s razlogom.

4. Plastične grobne vijence zamijenite prirodnim, vlastoručno izrađenim vijencima

Počast najmilijima možete dati osobnim kreativnim cvjetnim aranžmanom koji ćete izraditi umjesto da kupite gotovi plastični vijenac. Okupite svoju obitelj i zajedno izradite vijenac od prirodnog cvijeća za grob. Ovo je idealna prilika da se u krugu obitelji kroz kreativnu aktivnost prisjetite najmilijih koji više nisu s vama. Na takav način jačate duh obiteljskog zajedništva i čuvate okoliš smanjenjem plastičnog otpada.

5. Paljenje voštanih svijeća za vrijeme posjeta grobu

Poštovanje prema preminulima možete odati i jednostavnim intimnim ritualom paljenja voštanih svijeća prilikom dolaska na grob, gašenja istih prilikom odlaska. Ponekad plamen svijeće ima jaču emocionalnu i intimnu vrijednost, nego svi plastični ukrasi na grobu zajedno.

Ne zaboravite, planeta koju imamo ostaje u nasljedstvo onima koji će tek dolaze. Zato ako odlazite posjetiti one kojih više nema, sjetite se pritom budućeg naraštaja i kakvu planetu mu želite ostaviti!

Izvori: Održivi život, Danica.

Tagovi: