Promijeni navike u 7 dana: Europski tjedan smanjenja nastanka otpada (2022)

smanjenje-otpada-europski-tjedan-udruga-sunce-ideje

Prema dostupnim podacima u Republici Hrvatskoj se prosječno proizvede 454 kg otpada po glavi stanovnika godišnje, dok na razini EU te brojke dostižu i preko 500 kg otpada. Brojke su to na koje bismo zasigurno trebali obratiti pažnju i zato se svake godine širom Europske unije održava Europski tjedan smanjenja nastanka otpada (EWWR). Ove godine obilježava se od 19. do 27. studenog, a glavna tema je Kružni i održivi tekstil. Sektor tekstila ima veliki utjecaj na okoliš i društvo u svakoj fazi: od proizvodnje, preko distribucije, korištenja i nakon korištenja (sakupljanje, razvrstavanje, recikliranje i oporaba) pa se žele potaknuti akcije koje će potaknuti cirkularnost tekstila.

Dok okoliš trpi pritiske na svim poljima, svatko od nas malim promjenama životnih navika može učiniti razliku! Donosimo jednostavne savjete kako smanjiti nastanak otpada i negativan utjecaj na okoliš.

1. Razmijeni stvari koje više ne koristiš

Imate li u svom domu onu jednu ladicu punu raznih stvarčica koje nepotrebno zauzimaju mjesto, čekaju neka bolja vremena, ali podsvjesno znate da ih ipak nećete nikada koristiti? Već danas ih spremi u vrećice koje ćeš odnijeti na sljedeći Sajam razmjene koji organizira Sunce, 6. prosinca u Klubu Zona, i razmijeni ih za nešto što ti ipak treba. Bliži se i blagdansko vrijeme pa to ujedno može biti savršeno mjesto da pronađeš poklone za svoje najmilije za 0 kuna.

Također, ove godine po prvi put, organizirat će se Sajam razmjene u Dubrovniku 2. prosinca u sklopu projekta Plastic Smart City Dubrovnik čiji je cilj smanjenje zagađenja Jadranskog i Sredozemnog mora plastikom te doprinos Akcijskom planu smanjenja onečišćenja plastikom.

Ako još nisi čuo za Sajam razmjene, više informacija pronađi na linku.

2. Popravi oštećene predmete i vrati im stari sjaj

Što radite sa stvarima kada se oštete? Bacate li ih u otpad, reciklirate ili popravljate? U moru lako dostupnih i zamjenjivih predmeta u smeću završe i oni koji, uz malo pažnje, mogu postati ponovo iskoristivi. Ovakve navike pogubne su za okoliš, ali i za naš budžet.

Gdje možete popraviti svoje predmete u Splitu pronađi ovdje.

U komentaru nam napiši gdje se sve može popraviti predmete u tvom gradu.

3. Kuhaj kao da kanta za smeće ne postoji

Tijekom pripreme obroka, određene dijelove korištenog povrća bacamo, a zapravo se mogu odlično iskoristiti. Pri sljedećem kuhanju sve vrhove, stabljike, koru (ako koristite biološki uzgojeno povrće), sjemenke, tvrde dijelove, vanjske listove i druge ostatke povrća spremite u hermetičku posudu i stavite u zamrzivač. Nakon što se skupila dovoljna količina, operite je, pirjate na tavi sat vremena i procijedite. Skuhano povrće možete iskoristiti kao temeljac odmah ili zamrznuti u male povrtne kocke.

Više savjeta za kuhanje s manje otpada pronađi ovdje.

U Suncu smo zero waste principe u kuhinji usvojili i na radionici ŠKMER Kuharske Akademije u sklopu projekta Podizanje svijesti o važnosti kompostiranja. Pronađi radionice za kuhanje bez otpada i u svom gradu te pomozi svom kućnom budžetu i okolišu.

Pexels @ Jenvit Keiwalinsarid

4. Zamijeni proizvode od jednokratne plastike dugotrajnijim alternativama

Jednokratna plastika i njeno zbrinjavanje još uvijek predstavljaju jedan od velikih izazova gospodarenja otpadom. Plastika se i danas upotrebljava u gotovo svim aspektima ljudskog života, a time se povećava i količina plastičnog otpada koji završava u okolišu. Za razliku od proizvoda napravljenih od višekratne plastike, koji i nakon velikog broja korištenja ne gube na kvaliteti, proizvodi od jednokratne plastike gube na vrijednosti i nedugo nakon korištenja postaju otpad. Slamke, britvice, omoti pakirane hrane, plastificirane čaše i pribori za jelo samo su neki od proizvoda koji se koriste nekoliko minuta, a ostaju u okolišu godinama.

Alternative proizvodima od jednokratne plastike pronađi na linku.

5. Predloži poslodavcu uslugu Zeleni ured

Budite okolišno-odgovorni i na poslu. Zaposlene osobe veliki dio svog vremena provede na poslu i upravo zato smo u Suncu izradili edukacijsku uslugu Zeleni ured. Ova je usluga okolišno-odgovornog poslovanja namijenjena udrugama, tvrtkama, malim i velikim poduzetnicima, obrtima, raznim ustanovama te njihovim menadžerima i zaposlenicima kojima zeleno poslovanje predstavlja imperativ. Naučeno je primjenjivo ne samo u uredu, već i kod kuće i većinom je riječ o jednostavnim promjenama koje lako može primijeniti bilo tko i u bilo kakvom okruženju.

Pošaljite članak o ovoj usluzi Sunca svojim kolegama ili šefu i zajedno napravite promjenu na bolje.

6. Vikendom pripazi na korištenje jednokratne plastike na pikniku

Većini je vikend vrijeme stvoreno za opuštanje od radnog tjedna i vrijeme kada si damo malo oduška. Odlučujemo se za boravak u prirodi, uz jezero ili more kao i razne vrste piknika na tim mjestima. Ne ostavljaj za sobom ništa osim svojih tragova, ne odlazi s ničim osim s dobrim uspomenama.

U sklopu velike ekološke kampanje Večernjeg lista Rezolucija Zemlja, očistili smo omišku plažu Galeb te na 200 metara plaže prikupili gotovo pola kilograma opušaka. Problem opušaka filteri su koji sadrže otrovne tvari koje zagađuju more i loše utječu na morske životinje, kao i prirodu općenito. Rješenje predstavljaju višekratne i jednokratne pepeljare. Sljedeći put kad se odlučiš za boravak u prirodi, ponesi višekratnu ili, ako je ne posjeduješ, jednokratnu pepeljaru, sakupi svoje opuške i učini korak za smanjenje onečišćenja okoliša.

Više savjeta o tome kako izbjeći jednokratnu plastiku pronađi na poveznici.

7. Zovi Zeleni telefon

I za kraj uvedite naviku aktivnog sudjelovanja u zaštiti okoliša i prirode. Ako ste za vrijeme boravka u prirodi naišli na nepropisno odložen otpad ili uočili onečišćenje vode, zraka ili tla, želimo vas uputiti na Zeleni telefon – besplatni servis na koji možete prijaviti problem u okolišu, a naš pravni tim pomoći će vam uz potpunu diskreciju.

Kako prijaviti probleme i aktivno sudjelovati u zaštiti okoliša saznaj ovdje.

Tagovi: