Plastic Smart City Dubrovnik

psc-duborovnik-grad-udruga-sunce

Sunce nastavlja suradnju s Gradom Dubrovnikom provođenjem projekta Plastic Smart City Dubrovnik, čiji je cilj smanjenje zagađenja Jadranskog i Sredozemnog mora plastikom te doprinos provedbi Akcijskog plana smanjenja onečišćenja plastikom u gradu Dubrovniku za razdoblje 2021. – 2026.

Podsjećamo, Grad Dubrovnik je kroz prethodni projekt Plastic Smart Cities Croatia, u suradnji s organizacijom WWF Mediterranean i Suncem, radio na smanjenju plastičnog otpada u moru. Projekt je trajao dvije godine, a u njemu su kao partneri sudjelovali gradovi Dubrovnik i Trogir koji su provedbom projektnih aktivnosti doprinijeli smanjenju plastičnog otiska u različitim segmentima društvenog života lokalne zajednice te potaknuli upotrebu alternativnih rješenja za jednokratnu plastiku.

Taj projekt je Gradu Dubrovniku donio Akcijski plan smanjenja onečišćenja plastikom u gradu Dubrovniku za razdoblje 2021. – 2026. Nakon završetka PSC Croatia projekta, početkom 2022.g. izvršena je evaluacija projekta te je zaključeno da postoje izazovi u provedbi smjernica iz Akcijskog plana. Izazovi se prvenstveno odnose na organizaciju plastic free javnih događanja i potrebu daljnje edukacije ugostitelja i lokalnog stanovništva za provedbu principa “smanji i ponovno upotrijebi”. Stoga će Sunce, u sklopu projekta Plastic Smart City Dubrovnik raditi na podizanju svijesti javnosti i ciljanih skupina o potrebi provedbe principa “smanji i ponovno upotrijebi”.

Projektom je planirana edukacija o načinu održavanja plastic free javnih događanja za predstavnike ugostitelja koji sudjeluju na javnim događanjima u Dubrovniku. Analizirat će se dva plastic free javna događanja organizirana u Dubrovniku te druga plastic free javna događanja koje je Sunce organiziralo, kao i najveća ograničenja i prepreke u organizaciji takvih događanja. Predstaviti će se dobra rješenja primijenjena u drugim hrvatskim i EU gradovima s ciljem primjene dobrih rješenja u Dubrovniku.

Za lokalno stanovništvo organizirati će se SWAP sajam, odnosno sajam razmjene korištenih predmeta. Sajam se organizira s namjerom promicanja svijesti o potrebi smanjenja nastanka otpada i ponovne upotrebe predmeta. Rastući troškovi proizvoda i smanjeni kućni proračuni popularizirali su ovu vrstu „robne razmjene“, jer osim što smanjujemo otpad i čuvamo okoliš, također štedimo novac razmjenom i dijeljenjem viška stvari.

Aktivnosti ovog projekta i uspješna provedba Akcijskog plana smanjenja onečišćenja plastikom u gradu Dubrovniku za razdoblje 2021. – 2026. trebali bi rezultirati sprječavanjem dotoka plastike u okoliš na području grada do 2030. godine te smanjiti zagađenje plastikom za 30% u roku od dvije godine.

Donator: Grad Dubrovnik

Trajanje: 01.10.2022. – 28.02.2023.

Proračun projekta: 19.000,00 HRK

Voditeljica projekta: Andrea Tvrdić
Voditeljica projekata/Stručna suradnica pravnica
E-mail: [email protected]

Povezane vijesti

Zeleno ugostiteljstvo: učenici Turističke i ugostiteljske škole u Dubrovniku naučili o kompostiranju i smanjenju jednokratne plastike (2023)

Dubrovčani unatoč kiši posjetili Sajam razmjene i priskrbili si poklone za bližnje, ali i sebe! (2022)

Sajmom razmjene nabavite besplatne poklone za nadolazeće blagdane (2022)

Promijeni navike u 7 dana: Europski tjedan smanjenja nastanka otpada (2022) (2022)

Od pekare do mesnice: koje su alternative jednokratnim plastičnim proizvodima? (2022)