Sajmom razmjene nabavite besplatne poklone za nadolazeće blagdane

sajam-razmjene-dubrovnik-udruga-sunce-psc

„Donesite predmete koji vam više ne trebaju, razmijenite ih i tako pronađite poklon za nadolazeće blagdane potpuno besplatno“ – poručuje organizatorica Sajma razmjene, Lina Vuletić.

U petak, 2. prosinca, od 14 do 19 sati Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce organizira Sajam razmjene korištenih predmeta u Lazaretima (plato, Frana Supila 8, Dubrovnik) za sve zainteresirane građane grada Dubrovnika. Cilj Sajma razmjene je razvijanje svijesti kod građana o važnosti kruženja predmeta, a ne njihovog nepotrebnog gomilanja. Zato molimo građane da na Sajam donesu do 3 očuvana korištena predmeta poput odjeće, igračaka, knjiga, obuće, nakita i ukrasa koje namjeravaju besplatno zamijeniti.

Sajmovi razmjene ili Swap sajmovi vrlo su popularni u Europi, a kod nas su tek nedavno zaživjeli. Sunce je prošle godine organiziralo Božićni swap-sajam u Trogiru koji je imao jako dobar odaziv među Trogiranima pa smo se odlučili organizirati ga ove godine i u Dubrovniku, prvom Plastic Smart Cities  gradu u Hrvatskoj – dodala je Andrea Tvrdić, voditeljica projekata Sunca. Sajam se provodi kao dio projekta Plastic Smart City Dubrovnik koji je odobren i sufinanciran u okviru Javnog poziva za sufinanciranje projekata udruga u području zaštite okoliša i prirode od interesa za Grad Dubrovnik za 2022. Tvrtka Dubrovačka baština d.o.o. ustupila je svoj prostor i tako dala doprinos održavanju Sajma .

Kako Sajam razmjene funkcionira:

  • na ulazu u Lazarete predajte predmete koje ste donijeli (najviše 3 komada) i koje želite mijenjati s drugima.
  • za donesene predmete dobit ćete bonove za razmjenu – koliko predmeta, toliko bonova.
  • na sajmu će, uz vaše predmete, biti izloženi i predmeti svih drugih sudionika koje možete mijenjati za svoje bonove!

Republici Hrvatskoj se prosječno proizvede 454 kg otpada po glavi stanovnika godišnje, dok na razini EU te brojke dostižu i preko 500 kg otpada. Prenamjena i ponovna upotreba starih predmeta neophodna je želimo li smanjiti količinu otpada koji svakodnevno stvaramo. 

Također, kako bismo doprinijeli smanjenju nastanka otpada i korištenja jednokratnih predmeta, na Sajmu neće biti dostupne plastične vrećice. Potičemo građane da ponesu vlastite torbe ili višekratne platnene vrećice u koje će spremiti predmete sa razmjene.

Imate li u svom domu onu jednu ladicu punu raznih stvarčica koje nepotrebno zauzimaju mjesto, čekaju neka bolja vremena, ali podsvjesno znate da ih ipak nećete nikada koristiti? Već danas ih spremi u višekratne vrećice koje ćeš odnijeti na Sajam razmjene u Lazaretima u petak.

Tagovi: