Dubrovčani unatoč kiši posjetili Sajam razmjene i priskrbili si poklone za bližnje, ali i sebe!

udruga-sunce-sajam-razmjene-dubrovnik

Rastom konzumerizma, svake godine u blagdansko vrijeme raste i količina otpada koji je najčešće povezan s ambalažom te velikim količinama plastičnih dekoracija. Korištenjem rabljenih predmeta ne samo da smanjujemo broj prirodnih resursa koji se koriste, već smanjujemo i potrošnju energije, zagađenje te emisije plinova.

Imajući na umu spomenute dobrobiti second-hand korištenja predmeta, Sunce je u Lazaretima, 2. prosinca organiziralo Sajam razmjene korištenih predmeta u sklopu projekta Plastic Smart City Dubrovnik, koji je odobren i sufinanciran u okviru Javnog poziva za sufinanciranje projekata udruga u području zaštite okoliša i prirode od interesa za Grad Dubrovnik za 2022.

Dubrovčani su donijeli do 3 predmeta koja im više ne trebaju te u zamjenu pronašli poklone za nadolazeće blagdane i to potpuno besplatno. Neki od predmeta koje su građani donijeli na Sajam su odjeća (posebice ženska), obuća, igračke, torbe, kuhinjske potrepštine, knjige i nakit.

– Cilj organizacije događanja poput ovoga je podizanje svijesti kod građana o važnosti kruženja predmeta, a ne njihovog nepotrebnog gomilanja i stvaranja otpada. U Splitu održavamo Sajam razmjene svaki mjesec u Klubu Zona te, od prvog održanog Sajma čiju  godišnjicu ubrzo slavimo, primjećujemo značajan rast zainteresiranosti građana – kazala je Lina Vuletić, stručna suradnica Sunca i organizatorica ovakvih događanja u Suncu.

Sajam se u Lazaretima održao od 14 do 19 sati kako bi što više ljudi imalo mogućnost  prisustvovati. Predmete koje su građani donijeli razmijenili bi za bonove te bi onda s tim bonovima uzeli neke od izloženih predmeta.

– Pronašla sam za sebe jedne tajice sa zimskim uzorkom i božićni ukras – rekla je jedna od posjetiteljica Sajma.

Sudeći prema reakcijama, Dubrovčanima se sviđa ideja pronalaska poklona za bližnje, ali i za sebe, na održiviji način. S obzirom da darivanje u blagdansko vrijeme predstavlja tradiciju, želimo osvijestiti kako postoje i drugi načini pronalaska poklona, osim kupovanja.

psc-dubrovnik-sajam-razmjene

Nadamo se kako je ovo samo prvi u nizu ovakvih događanja u Dubrovniku. Do sljedećeg Sajma, pozivamo sve građane da istraže načine na koji mogu zbrinuti stvari koje im više nisu potrebne u kućanstvu ili ih ne koriste te na takav način razvesele druge.

Tagovi: