Split dobio svoj mjesečni Sajam razmjene

sajam-razmjene-sunce-split

Gomilanje stvari problem je današnjice. Prenamjena, recikliranje i ponovna upotreba starih predmeta neophodna je želimo li smanjiti količinu otpada koji svakodnevno stvaramo. Rastući konzumerizam doveo je do toga da svake godine stvaramo sve više otpada, a prostora za njegovo odlaganje sve je manje.

Svjesne ovog problema zaposlenice Udruge Sunce krenule su s organizacijom Sajmova razmjene rabljenih stvari. Prvi sajam organizirale u Trogiru u sklopu Zimske adventure, zatim u Splitu povodom Dana planeta Zemlje, a od lipnja u Klubu Zona u Splitu, Sajam razmjene održavat će se svaki prvi utorak u mjesecu.

Sajmovi razmjene ili Swap sajmovi vrlo su popularni u Europi, a kod nas su tek nedavno zaživjeli. Vrlo  su slični buvljacima, a razlika je u tome da se predmeti na sajmu razmjene ne naplaćuju, već se mijenjaju za druge predmete.

Zašto doći na Sajam razmjene?

Sigurni smo da svatko od nas u vlastitom domu ima veliku količinu predmeta koje ne koristi, a još uvijek su upotrebljivi. Nakon sezonskog čišćenja većina tih predmeta završi u smeću. Takve predmete, na ovakvom sajmu, možete zamijeniti za neke druge korisnije predmete i tako zadovoljiti potrebu za novim predmetima. Proizvodnja novih predmeta ne samo da crpi ograničene Zemljine resurse i već stvara ogromnu količinu otpada koji je najčešće povezan s ambalažom i pakiranjem. Osim toga, ugljični otisak koji nastaje zbog transporta definitivno nije zanemariv.

Razmjenom predmeta koji nam više ne trebaju, za predmete koji će nam koristiti smanjujemo vlastiti ugljični otisak, štedimo novac, a naš dom postaje bogatiji za jedan novi korisniji predmet. Osim toga, morate priznati da ima nešto posebno kada starim stvarima udahnemo novi život.

Kako sudjelovati u Sajmu razmjene?

Pravila za sudjelovanje u Sajmu razmjene su jednostavna.

1. Na Sajam donesite do pet dobro očuvanih predmeta (čistih, ispravnih, bez mrlja i kvarova) koji mogu poslužiti drugima kao što su knjige, ukrasi, nakit, modni dodaci, igračke, odjeća i slično.

2. Donesite sa sobom višekratne vrećice u koje ćete staviti odabrane predmete.

3. Predmete donesene na Sajam zamijenite za bonove na ulazu u Sajam.

4. Odaberite predmete koje želite ponijeti kući i zamijenite ih za dobivene bonove kod organizatora Sajma.

Gdje se održava Sajam Razmjene?

Sajam razmjene održavat će se svakog prvog utorka u mjesecu u prostorijama Info zone (Jerina 1, Split).

Prvi mjesečni Sajam razmjene u Splitu održan je u lipnju (7.6.) u organizaciji ESS volonterki, Olene i Angele, uz pomoć koordinatorice Line iz Udruge Sunce.

Zbog velikih ljetnih vrućina, vrijeme početka Sajma podložno je promjenama. Točno vrijeme održavanja Sajma objavit ćemo na društvenim mrežama Udruge Sunce i društvenim mrežama Info zone kao i u opisu Facebook eventa.

Projekt “Solidarity for Green Dalmatia 2021” financiran od strane EU kroz program Europske snage solidarnosti.

Tagovi: