Preko stotinu djece posjetilo je Sajam razmjene u vrtu OŠ Skalice

dan-planeta-zemlje-sunce-oš-skalice-dpz

Zaštita prirodnih resursa i skretanja pozornosti na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja, glavna je smjernica 52. svjetskog Dana planeta Zemlje koji je ove godine bio usmjeren na motiviranje ljudi na veće zalaganje i promjene koje će doprinijeti boljitku čovječanstva.

Potaknuti ovogodišnjom temom „Investirajmo u našu planetu“, povodom Dana planeta Zemlje organizirali smo Sajam razmjene u vrtu Osnovne škole Skalice kako bi potaknuli građane Splita na stvaranje i uvođenje nekih novih životnih navika koje će pozitivno utjecati na našu Planetu. Ideja Sajma razmjene je zamijeniti predmete koji vam više nisu potrebni za predmete koje ćete koristiti.

Ovom vrstom razmjene želimo kod djece i građana razviti svijest o važnosti kruženja predmeta, a ne njihovog nepotrebnog gomilanja i odbacivanja. Razmjenom stvari koje vam više nisu potrebne, ne samo da smanjujete otpad nego stvarate nove navike i tako štedite novac. – poručila je organizatorica Sajma, Lina Vuletić.

Sajam je posjetilo više od stotinu predškolske i osnovnoškolske djece i građana koji su bili oduševljeni idejom razmjene.

Trudimo se educirati djecu. U vrtiću odvajamo plastiku i papir. Oni to sami bacaju u kontejner, zaista se brinemo o okolišu, za HRT rekla je Ivana Jakić, odgojiteljica u DV-u “Crvenkapica” u Splitu.

Moje proljetno čišćenje stana uvijek završi s hrpom predmeta koje više ne koristim. Došla sam ih zamijeniti za nešto što bi mi moglo koristiti ili, ako ne nađem ništa za sebe, darovat ću svoje predmete nekome. Bolje je to, nego da ih bacim. Zar ne? – naglasila nam je gospođa Maja koja je posjetila Sajam.

Jako sam zadovoljna odazivom građana. Ovo nije prvi sajam ovakvog tipa koji organizira Udruga Sunce. Prošle godine organizirali smo Božićni swap sajam u Trogiru, a posjećenost Sajma i rekcije građana bile su jako pozitivne. Što nam je dalo vjetar u leđa da nešto slično organiziramo i u Splitu, a Dan planeta Zemlje bio je odličan povod za to. – dodala je organizatorica Lina.

Zbog velikog interesa građana Udruga Sunce organizirat će još jedan Sajam razmjene na 25. Danima volonterstva i solidarnosti (14. svibnja) u Đardinu. Cilj Sajma je besplatna razmjena korištenih predmeta za druge predmete. Zato na ulazu u Sajam razmjene dobit ćete onoliko bonova koliko ste donijeli stvari, a bonove možete zamijeniti za ono što vam je potrebno. Ostala pravila Sajma razmjene možete pročitati OVDJE.

Ovim putem vas pozivamo da nam se pridružite na 25. Danima volonterstva i solidarnosti (14. svibnja) od 9 do 13 sati jer osim Sajma razmjene na štandu Udruge Sunce moći ćete naučiti kako izraditi vlastiti voskomot (eko folije za hranu bez plastike) i raspitati se o mogućnostima volontiranja u Suncu i Europi u okviru programa Europske snage solidarnosti.

Tagovi: