Sajmom razmjene u vrtu Osnovne škole Skalice obilježimo Dan planeta Zemlje

sajam-razmjene

„Iskoristimo proljetno čišćenje kao savršenu priliku za razmjenjivanje svega što nam više ne treba.“- poručuje organizatorica Sajma Lina Vuletić iz Udruge Sunce.

Povodom Dana planeta Zemlje, u ponedjeljak 25. travnja od 11 do 14 sati, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce organizira Sajam razmjene korištenih predmeta u školskom botaničkom vrtu Osnovne škole Skalice za učenike, nastavnike i sve zainteresirane građane Splita.

„Podržavamo svaku akciju koja pridonosi očuvanju okoliša i rado u njoj sudjelujemo. Učitelji puno rade na ekološkoj osviještenosti i recikliranju kroz razne školske aktivnosti, kao i u školskom botaničkom vrtu mediteranskog bilja. Učenici i učitelji su oduševljeni Sajmom razmjene i raduju se ponedjeljku.“ – kazao je Leo Botica ravnatelj Osnovne škole Skalice.

Cilj Sajma je besplatna razmjena korištenih predmeta za druge predmete. Ovom vrstom razmjene želimo kod građana razviti svijest o važnosti kruženja predmeta, a ne njihovog nepotrebnog gomilanja. Zato molimo građane da na Sajam donesu samo one predmete koje namjeravaju zamijeniti.

PRAVILA SAJMA RAZMJENE:

• ponesite do 3 dobro očuvanih predmeta (čistih i ispravnih, bez mrlja, kvarova…) koji mogu poslužiti drugima (knjige, ukrasi, nakit, modni dodaci, igračke, odjeća…)

• ponesite vlastite višekratne vrećice

• svoje predmete zamijenite za bonove na info-pultu

• odaberite predmete koji želite ponijeti sa sobom na izložbenim stolovima i zamijenite za bonove

• odabrane predmete ponesite kući.

Podsjećamo, vrt OŠ Skalice je projektom Školski botanički vrt mediteranskog bilja nedavno uređen prema načelima permakulturnog dizajna, zbog čega je prvi takav vrt na području grada Splita.

Mladi volonteri iz Udruge Sunce s projektnim partnerom Udrugom Permakultura Dalmacija te učenicima i nastavnicama Osnovne škole Skalice realizirali su uređenje školskog botaničkog vrta prošlu godinu.

„Udruga Sunce koristi događanja i aktivnosti poput ovoga Sajma razmjene kao primjer što ovaj vrt može biti – korak pri podizanju svijesti učenika, lokalne zajednice i građana Splita o pitanjima održivog razvoja i solidarnosti.“ – naglasila je Vuletić.

Sajam razmjene nije novitet za Udrugu Sunce. Naime, prošlogodišnji Božićni swap sajam u Trogiru u okviru projekta Plastic Smart Cities Croatia imao jako dobar odaziv među Trogiranima pa su odlučili ponoviti ga i u našem gradu.

Ovim putem pozivamo sve građane da se uključe u Sajam razmjene i doprinesu obilježavanju Dana planeta Zemlje 2022. godine!

Tagovi: