Vrt OŠ Skalice dočekao je prve posjetitelje!

sajam-razmjene-oš-skalice-vrt

Učenici Osnovne škole Skalice, prije odlaska na božićne praznike, imali su priliku uživati u otvorenju Školskog botaničkog vrta mediteranskog bilja, koji su u proteklih 12 mjeseci uređivali zajedno s Udrugom Sunce i Udrugom Permakultura Dalmacija.

Otvorenje školskog vrta okupilo je lokalno stanovništvo, ali i mame, tate, bake i djedove koji su došli posjetiti vrt i saznati više o nastavi na otvorenom, prostoru za održavanje sajmova, praktičnom radu i ubiranju plodova iz vrta, kao i razgledati te kupiti proizvode Učeničke zadruge Oblica Skalice poput maslinovog ulja i raznih rukotvorina od vune. Također, svi posjetitelji uživali su u glazbenom programu otvaranja na kojem su najmlađi pjevali u zboru, svirali rog, violinu i klavijature.

Svi zainteresirani mogli su posvojiti i ponijeti kući za zimske praznike sadnice ružmarina ili lavande, koje su za školski vrt donirali Parkovi i nasadi d.o.o.. Nakon povratka u školske klupe iduće godine, posvojene sadnice zasadit će se u vrt.

Priča o školskom botaničkom vrtu započela je prije 12 mjeseci kada su za sudjelovanje u ovom projektu odabrani tadašnji šestaši, a kojima su se kao potpora na projektu pridružile Ana Kaštelan, nastavnica likovne kulture i Magda Armanda, nastavnica biologije.

Na temelju nacrta dizajna površine vrta, koji su osmislili učenici pod vodstvom nastavnica i Udruge Permakultura Dalmacija, vrt poprima današnji oblik, raspored i sadržaj. Učenicima su pružene i edukativne radionice o permakulturnom dizajnu i klimatskim promjenama kako bi ih se upoznalo s ciljem uređenja vrta i permakulturnim načelom na kojem će on počivati.

Osim toga, učenici su kroz 5 akcija uređenja vrta koje su uključivale postavljanje ograde, sadnju mediteranskog bilja, izgradnju staze i izradu suhozida, pod vodstvom Udruge Permakultura Dalmacija i Udruge Sunce mogli naučiti više o sadnji i održavanju posađenih sadnica te metodi gradnje i popravka suhozida.

Povratkom u školske klupe, učenike očekuje radionica o biootpadu i kompostiranju uz izradu vanjskog kompostišta u vrtu, nadogradnja pristupne staze i postavljanje klupa za sjedenje i druženje.

Nadamo se da će sličnim stopama krenuti i druge škole i ustanove koje imaju želje i mogućnosti stvoriti vlastiti vrt s prostorom koji se može koristiti za održavanje nastave na otvorenom, druženja u prirodi i održavanje javnih događanja otvorenih za građane, baš kao i Osnovna škola Skalice.

Projekt solidarnosti Školski botanički vrt mediteranskog bilja financira Agencija za mobilnost i programe EU u okviru EU programa Europske snage solidarnosti.

Tagovi: