Školski botanički vrt mediteranskog bilja

Velike ideje počinju malim koracima. Upravo jednu takvu ideju dobile su Lina i Hajdi iz Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, u suradnji s tri volonterke Sunca – Karlom, Vandom i Nerom.
One će do siječnja 2022. godine, skupa s učenicima i učiteljima Osnovne škole Skalice u Splitu raditi na pripremi, provedbi i realizaciji projekta solidarnosti pod nazivom „Školski botanički vrt mediteranskog bilja“, osmišljenog u sklopu programa Europskih snaga solidarnosti.
Vrt će biti uređen prema načelima permakulturnog dizajna i predstavljat će svojevrstan novitet na području grada Splita, a bit će smješten u vanjskom dijelu OŠ Skalice.
Cilj projekta je osvještavanje učenika i učitelja o problematici onečišćenja okoliša, važnosti solidarnosti i održivog razvoja kroz edukacije i aktivno sudjelovanje u izgradnji vrta. Također, jedan od ciljeva je i podučavanje sudionika i sudionica projekta o alternativnom načinu življenja u skladu s prirodom. Suradnik na projektu nam je Udruga Permakultura Dalmacija iz Splita koja će svojim specifičnim znanjem podučiti učitelje, učenike i volonterke o sustavu dizajniranja vrta vođenog principima prirode.
Ideja projekta proizlazi iz potrebe za promjenom paradigme u načinu na koji gradimo svijet, ali i nedostatku zelenih površina, kao i botaničkih vrtova u gradu Splitu, posebno onih permakulturnog koncepta. Naime, rastući proces urbanizacije, ubrzani tempo života i brz tehnološki napredak rezultiraju nepažnjom u korištenju prirodnih resursa. Upravo se izgradnja vrta ovog tipa temelji na ideji regeneracije i stvaranja veze između prirode i ljudi.
Održivost projekta vidimo u učenicima i učiteljima koji će po završetku projekta moći usvojena znanja prenijeti i na buduće generacije učenika. Volonterke na projektu imat će priliku educirati se o osnovnim načelima održivog upravljanja prirodnim resursima i otpadom te o permakulturnoj agrikulturi. Osim edukacija, volonterke će biti uključene i u sam proces izgradnje vrta i sadnje hortikulture, a sudjelovat će u izgradnji kompostišta u vrtu škole. Upravo će im takav pristup omogućiti da nauče dosta o vlastitim mogućnostima, timskom radu i međusobnom uvažavanju, a sve uz potporu mentorice na projektu.

Projekt Školski botanički vrt mediteranskog bilja vidimo kao korak pri podizanju svijesti – ne samo učenika, već i lokalne zajednice o pitanjima održivog razvoja i solidarnosti te kao primjer dobre prakse za ostale škole i druge ustanove u gradu Splitu, ali i šire.

Projekt solidarnosti „Školski botanički vrt mediteranskog bilja“ financira Agencija za mobilnost i programe EU u okviru EU programa Europske snage solidarnosti u vrijednosti od 6.888,00 Eura.

Početak projekta: 11. siječnja 2021.
Kraj projekta: 10. siječnja 2022.

Voditeljica projekta: Lina Vuletić, mag. biol. et oecol. mar.

Povezane vijesti

Sajmom razmjene u vrtu Osnovne škole Skalice obilježimo Dan planeta Zemlje (2022)

Vrt OŠ Skalice dočekao je prve posjetitelje! (2021)

Nacrt budućeg vrta osnovne škole Skalice je tu! (2021)

Predstavljamo sudionice projekta “Školski botanički vrt mediteranskog bilja” (2021)