Predstavljamo sudionice projekta “Školski botanički vrt mediteranskog bilja”

Stručne suradnice Udruge Sunce Split, Lina i Hajdi, u suradnji s volonterkama Karlom, Vandom i Nerom, u veljači su započele projekt naziva „Školski botanički vrt mediteranskog bilja“, osmišljenog u sklopu programa Europskih snaga solidarnosti.

Vrt će biti smješten u Osnovnoj školi „Skalice“ u kojoj su već održane prve radionice na kojima su učenici diskutirali o vlastitim željama za njegovo uređenje i educirali se o projektu. Osim u edukaciji učenika o urbanoj permakulturi i gospodarenju otpadom, tim Udruge Sunce Split i naša partnerska udruga Permakultura Dalmacija bit će uključeni i u sam proces izgradnje vrta te sadnje hortikulture.

Za čitatelje naše mrežne stranice organizatorice projekta odvojile su nekoliko minuta i odgovorile na pitanje: „Što ih motivira za sudjelovanje na ovom projektu solidarnosti?“:

Lina Matijević
Motivacija za sudjelovanje za mene su oživljavanje zapuštene zelene površine OŠ „Skalice“, rad s djecom i stjecanje znanja o urbanoj permakulturi od projektnog partnera – Udruge Permakultura Dalmacija.
Dugo sam htjela pokrenuti projekt vezan za zelene površine u gradu Splitu i mislim da je ovo odličan poticaj za stjecanje novih znanja i vještina.

Karla Marinić
Htjela sam nekako doprinijeti zajednici u kojoj živim, a da usput naučim sebe i druge kako živjeti u harmoniji s prirodom – našim domom.
Zato mi je motivacija poboljšanje suživota ljudi i krajolika, osobito djece na kojima svijet ostaje!

Hajdi Biuk
Temeljna ideja bila je ozeleniti Split i u to uključiti zajednicu.
Drago mi je što će čitav proces kreiranja vrta, kao i boravljenja u njemu, povezati djecu s prirodom i pružiti im mogućnost nastave na svježem zraku u okruženju mediteranskog bilja.
Vrt je velika blagodat gradskoj sredini i mislim da je povećanje zelenih gradskih površina put prema zdravijem, harmoničnijem ritmu života.

Nera Cvitanušić
Motivira me činjenica što će izgradnja ovakvog tipa vrta biti pozitivna promjena za OŠ „Skalice“, ali i za grad Split.
Cilj mi je, aktivnim sudjelovanjem u provedbi projekta, proširiti svoja znanja o problematici zaštite okoliša i održivog razvoja. Drago mi je što ću biti dio društveno-korisne priče čiji temelji počivaju na solidarnosti.

Vanda Dokoza
Sudjelovanje u projektu koji objedinjuje održivi razvoj, rad s djecom te učenje i stjecanje vlastitog iskustva suživota pojedinca i prirode u urbanoj sredini ujedno je i motivacija i izazov.
Praktično provedeno stečeno znanje o održivom razvoju svakako ću nastojati promijeniti u daljnjem životu, a neopisivo bi me veselilo da i osnovnoškolci za koje je projekt namijenjen ponešto zapamte i primjene.

Projekt solidarnosti „Školski botanički vrt mediteranskog bilja“ financira Agencija za mobilnost i programe EU u okviru EU programa Europske snage solidarnosti, u vrijednosti od 6.888,00 eura.

Tagovi: