Savjeti za život bez jednokratne plastike

psc-savjeti-bez-jednokratne-plastike

Plastika se danas upotrebljava gotovo u svim aspektima ljudskog života, a time se povećava i količina plastičnog otpada koji završava u okolišu. Upotreba plastičnih materijala donijela je velike društvene koristi pa je stoga dugo vremena utjecaj plastike u okolišu bio ekološki marginaliziran uz eventualni naglasak na estetskom aspektu odbačene plastike.

U posljednjih nekoliko desetljeća otkriveni su određeni negativni učinci koji su izazvali globalnu zabrinutost, pogotovo uvažavajući činjenicu da se zbog kemijske inertnosti plastika lako akumulira u okolišu.

Za razliku od višekratnih plastičnih proizvoda koji i nakon velikog broja korištenja ne gube na kvaliteti, plastični proizvodi za jednokratnu uporabu gube na vrijednosti te postaju otpad nakon samo jednog korištenja. Jednokratne slamke, štapići za uši, boce, vlažne maramice, lagane vrećice, dostavna ambalaža za hranu, razni omoti pakirane hrane, pribor za jelo i slični proizvodi koriste se samo nekoliko minuta, a u okolišu ostaju nerazgrađeni i nekoliko stotina godina.

Kako bismo smanjili vlastiti plastični otisak, donosimo par savjeta:

  1. Četkice za zube s drškom od bambusa izuzetno su ugodne za upotrebu, a mogu ih koristiti odrasli i djeca. Bambus je potpuno ekološki prihvatljivo rješenje jer je najbrže rastuća biljka na svijetu koja uz to ima svoju prirodnu zaštitu od nametnika, a dršku četkice od bambusa, ako joj ne nađemo novu namjenu (primjerice kao drška za biljku), čak možemo i kompostirati!
  2. Koristimo britvice od bambusa ili metala kod kojih je moguće zamijeniti oštrice
  3. Koristimo refil-pakiranja, umjesto stalnog kupovanja novog proizvoda u njegovoj izvornoj ambalaži. Na ovaj način potičemo povećanje razine ekološke svijesti te značajno doprinosimo smanjenju plastičnog otpada. Trenutno na tržištu postoje praškasti refilovi koje prije korištenja samo zamiješamo s vodom, a proizvode se za sve: od gela za pranje tijela, šampona, sredstava za čišćenje u kućanstvu i sličnog.
  4. Koristimo sredstva za čišćenje i dezinfekciju na prirodnoj bazi sa što manjim utjecajem na okoliš. Mikroplastika je svugdje oko nas i po porijeklu dijeli se na primarnu i sekundarnu. Primarna mikroplastika može se nalaziti u nekim sredstvima za čišćenje u izvornom obliku, dok sekundarna mikroplastika nastaje raspadanjem plastičnih proizvoda.
  5. Koristimo vlastite višekratne predmete za skladištenje hrane i pića. Birajmo višekratne alternative za boce za piće ili kutijice za hranu. Možemo odabrati i one staklene, metalne, keramičke ili proizvode od bambusa. Poželjno je i da steknemo naviku nošenja jedne ili dvije platnenih vrećica koje će biti stalno prisutne u našim torbama, ruksacima ili pretincima automobila.
  6. Podržimo lokalne restorane, kafiće i druge ugostiteljske objekte koji u svom poslovanju ne koriste jednokratnu plastiku. Ako ste i vi poduzetnici, uvijek se mežete povezati s drugima kako bi razmijenili ideje, iskustva, a možda i ostvarili suradnju. Na raspolaganju su i organizacije civilnog društva koje se bave problematikom plastičnog otpada i koje nam mogu pomoći u pronalasku višekratnih alternativnih rješenja.
  7. Podržimo trgovački sektor i turistički sektor koji u svom poslovanju ne koriste jednokratnu plastiku. Sve više istraživanja ukazuje nam na činjenicu da je veća potražnja za uslugama koje se nude u skladu s principima održivog razvoja.
  8. Kupujmo na tržnicama. Kupnjom na tržnicama možemo izbjeći nepotrebnu ambalažu kojom su omotani proizvodi u supermarketima i ujedno potaknuti male OPG-ove i poljoprivrednike. Kupnjom lokalnih proizvoda skraćujemo lance opskrbe i djelujemo aktivno na smanjenje emisija stakleničkih plinova i klimatsku krizu.
  9. Izbjegavajmo korištenje plastičnih konfeta i balona – postoje efektivna ekološki prihvatljiva rješenja primjerice konfeti izrađeni od suhog lišća ili lampioni od papira.
  10. U konačnici, pronađimo nove kreativne ideje na mnogobrojnim stranicama i profilima društvenih mreža koje vode pojedinci u skladu s održivim razvojem. Kada je god moguće, pokušajmo izbjeći jednokratne proizvode neovisno o tome jesu li napravljeni od plastike ili pak nekog drugog materijala. Za većinu jednokratnih proizvoda postoje višekratne alternative.

Dobro je znati da kao pojedinci, bilo u ulozi građanki i građana ili poduzetnika, možemo kvalitetno i stvarno doprinijeti rješavanju problema onečišćenja okoliša plastikom. Promjene koji pritom stvaramo omogućavaju cijelom našem društvu prijelaz u kružno gospodarstvo bez kojeg nema održive budućnosti.

POJMOVNIK:

Jednokratna plastika (engl. single-use plastic) – sva plastika koja je proizvedena s namjerom jednokratnog korištenja i bacanja. Obično se koristi za plastičnu ambalažu, vrećice, ambalažu za hranu, plastične boce, slamke, spremnike, šalice i pribor za jelo.

Kompostiranje (engl. composting) – proces reciklaže organskog otpada, odnosno biootpada, kojim se dobiva ekološki najprihvatljivije organsko gnojivo – kompost.

Mikroplastika – mali dijelovi plastičnog materijala, obično manji od 5 mm.

Održivi razvoj (engl. sustainable development) – ekonomski razvoj koji u potpunosti uzima u obzir djelovanje ekonomske aktivnosti na okoliš i osniva se na obnovljivim izvorima dobara. Osnovna je postavka održivoga razvoja: povećanje dobrobiti mjeri se povećanjem kvalitete života pojedinca i sveukupnog stanovništva, a ne povećanjem količine proizvedenih ili utrošenih materijalnih dobara ili energije.

Tagovi: