Događaji bez plastike

psc-događaji-bez-jednokratne-plastike

Kako organizirati javno događanje bez plastike?

 1. KORAKčvrsto odlučimo da događaj ili javno događanje organiziramo „bez plastike“ i uključimo naše kolege, zaposlenike i suradnike u većinu sljedećih koraka.
 2. KORAK – popišimo jasno sve predmete koje bismo koristili na događaju, koji nam trebaju, a za koje se najčešće biraju jednokratna rješenja (npr. čaše, pribor za jelo, vrećice, baloni, suveniri i slično).
 3. KORAK – pokušajmo pronaći višekratna rješenja, kako ne bismo samo zamijenili jednokratne plastične predmete drugim jednokratnim predmetima (npr. plastične slamke papirnatim).
 4. KORAK – organizirajmo način skladištenja, prijevoza i pranja/održavanja odabranih predmete za višekratnu upotrebu (planirajmo unaprijed).
 5. KORAK – razgovaramo s djelatnicima, zaposlenicima, kolegama i suradnicima. Aktivno ih uključimo u proces. Pitamo ih unaprijed o promjenama koje predlažemo, predviđaju li kakve probleme i imaju li vlastito rješenje. Ohrabrimo ih u pristupu gostima. Imajmo na umu da će upravo oni biti na prvoj crti iskaže li klijent nezadovoljstvo promjenom. Naučimo ih kako predstaviti promjenu kao dio našeg branda i potaknuti goste da, osim uživanja u vašoj usluzi, i sami doprinesu očuvanju okoliša.
 6. KORAK – jasno najavimo i u javnosti predstavimo naš događaj kao „događaj bez plastike“. Pozovimo naše posjetitelje da sa sobom ponesu višekratne vrećice ili druge predmete koje ne namjeravamo nuditi na našem događaju. Postavimo natpise koji pozivaju naše posjetitelje da odgovorno odlažu otpad i pokušaju smanjiti stvaranje otpada tijekom boravka na događaju.

Alternativna rješenja najčešće korištenim plastičnim proizvodima za jednokratnu upotrebu na javnim događanjima:

 1. Slamke
  Činjenica je da većina (ali ne svi!) korisnika, ne zahtijeva slamku za piće. Najjednostavniji način bio bi izbaciti slamke iz svog poslovanja. Ipak, ako je potrebno, možemo koristiti višekratne čelične slamke (koje se mogu prati i u perlici posuđa), višekratne slamke od bambusa ili sličnog materijala te jednokratne slamke od tjestenine (postoje široke slamke od tjestenine baš napravljene za tu svrhu). Tek na posljetku, ako nam niti jedna od ponuđenih alternativa nije dostupna ili ako postoji objektivan razlog zašto te alternative ne možemo koristiti, možemo promisliti o nabavki papirnatih slamki. Neke od pouzdanih hrvatskih tvrtki koje dobavljaju ovakve ili slične proizvode možete pronaći ovdje.
 2. Boce i čaše
  Plastične boce za piće mogu biti vrlo izazovne za postupno ukidanje, ovisno o vrsti posla kojim se bavite. Često unaprijed pakirana pića dolaze u plastičnim bocama i trenutno nema mnogo održivih alternativa. Što se tiče plastičnih čaša, one su nažalost, svugdje oko nas. Najbolja zamjena jednokratnim plastičnim čašama bila bi poticanje korisnika na donošenje vlastite čaše ili korištenje sistema depozita tako da  posjetitelj ostavi depozit za čašu koju će koristiti tijekom trajanja manifestacije, festivala, događaja te po završetku ima pravo tražiti povrat depozita vraćanjem čaše. Tako smanjujemo količinu otpada koji nastaje na velikim društvenim okupljanjima. Ovdje se nalaze neka alternativna rješenja.
 3. Pribor za jelo
  Na pojedinim događajima koristi se i jednokratni pribor za jelo, najčešće sastavljen od plastičnih tanjura, posuda, žlica, vilica i dr. Kako bismo smanjili količinu plastičnog otpada koja nastaje upotrebom ovih predmeta, najjednostavniji način bio bi korištenje metalnog pribora za jelo koji kasnije možemo lako prati, sterilizirati te ponovno koristiti. Ako nam takvo rješenje nije dostupno ili, iz nekog drugog razloga, ne možemo ga koristiti, tad se možemo koristiti neka alternativna rješenja koja možete pronaći ovdje.
 4. Vrećice
  Učinak plastičnih vrećica na okoliš svima nam je do sada poznat. Ekološki najprihvatljivije alternativno rješenje za ovu vrstu proizvoda jest vlastita platnena vrećica. Trebamo istaknuti da su na tržištu prisutne i papirnate vrećice kao zamjena plastičnim, međutim biti ekološki odgovaran znači koristiti materijale namijene višekratnoj upotrebi.
 5. Baloni i konfeti
  Ovi vrlo popularni i vizualno privlačni predmeti nanose veliku štetu okolišu, naročito morskom. Savjetujemo da se smanji/izbaci njihova uporaba i puštanje u okoliš te da koristimo alternativne ukrasne predmete koje smo sami izradili ili su porijeklom iz lokalnih dobavljača. Postoje papirnati konfeti, konfeti napravljeni od suhog lišća, lampioni od papira koji se mogu koristiti umjesto plastičnih balona, rasvjete i slično.
 6. Suveniri/pokloni
  Ako na događaju dijelimo suvenire ili poklone, razmislimo o njihovom sastavu i porijeklu. Dobar odabir bili bi ekološki prihvatljivi pokloni koji potiču na održivo ponašanje (lokalni prehrambeni proizvodi, višekratne vrećice ili boce, razni lokalni stakleni, drveni ili keramički suverniri). Razgovarajmo sa svojim suradnicima i partnerima. i pokušajmo zajedno pronaći ne-plastična rješenja.

Smanjenje uporabe plastike, posebno jednokratne, nije samo pitanje odricanja, nego je ponajprije pitanje zajedničkog stvaranja drukčijeg odnosa prema svijetu u kojem živimo i koji ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama. Ako ga temeljimo na poštovanju i prepoznamo se u ulozi njegova čuvara, vratit će nam višestruko. Promjene koje pritom stvaramo omogućavaju cijelom našem društvu prijelaz u kružno gospodarstvo bez kojeg nema održive budućnosti.

POJMOVNIK:

Jednokratna plastika – sva plastika koja je proizvedena s namjerom jednokratnog korištenja i bacanja. Obično se koristi za plastičnu ambalažu, vrećice, ambalažu za hranu, plastične boce, slamke, spremnike, šalice i pribor za jelo.

Održivi razvoj – ekonomski razvoj koji u potpunosti uzima u obzir djelovanje ekonomske aktivnosti na okoliš i osniva se na obnovljivim izvorima dobara. Osnovna je postavka održivoga razvoja: povećanje dobrobiti mjeri se povećanjem kvalitete života pojedinca i sveukupnog stanovništva, a ne povećanjem količine proizvedenih ili utrošenih materijalnih dobara ili energije.

Tagovi: