Uspostavili smo prve Plastic Smart Cities gradove u Hrvatskoj

psc-dubrovnik-trogir

Izazvana zabrinjavajućim stanjem Sredozemnog mora koje je jedno od najzagađenijih svjetskih mora, pokrenuta je WWF Mediterranean Plastic Smart Cities inicijativa s ciljem uključivanje što većeg broja mediteranskih i europskih gradova poput Nice, Izmira, Tangera, Amsterdama i Venecije, s fokusom na provođenje mjera smanjenja plastičnog otpada i poticanje građana na okolišnu odgovornost.

Hrvatska je po količini otpada kojeg proizvodi na trećem mjestu u regiji zbog čega smo u suradnji s WWF Mediterranean 1. siječnja 2020. započeli s dvogodišnjim projektom Plastic Smart Cities Croatia.

Potpisivanjem sporazuma o suradnji Dubrovnik je postao prvi Plastic Smart Cities grad

Plastika je svuda oko nas, ne samo u našim kuhinjskim ormarićima i odjeći, nego i u našim vodama, u moru i na plažama. Unatoč dosadašnjim naporima koje je RH uložila u smanjenje plastike, potreban je snažniji angažman na svim razinama vlasti, kao i doprinos svih nas kao pojedinaca čija okolišna odgovornost također ima ključnu ulogu u rješavanju ovog problema. Grad Dubrovnik ima 42.000 stanovnika i preko 4 milijuna noćenja godišnje. Masovni turizam predstavlja značajan pritisak na korištenje prirodnih resursa i gospodarenje otpadom u gradu. Pridruživanjem Inicijativi u svibnju 2020., Dubrovnik je kao vodeći grad u RH u turizmu htio pridonijeti smanjenju vlastitog plastičnog otiska te na taj način biti primjer i drugim gradovima u Hrvatskoj, budući da je borba s plastičnim otpadom nešto s čime se kao društvo moramo ambicioznije suočiti.

Projektu se u srpnju 2020. priključio i Grad Trogir koji s ovom inicijativom zapravo nastavlja s donošenjem i provođenjem okolišno odgovornih mjera.

Akcijski plan smanjenja onečišćenja plastikom

Bitan korak u rješavanju izazova s kojima su se gradovi suočavali bila je izrada analiza koje su dale pregled trenutnog stanja u gradu, koliko se koristi jednokratna plastika i kakav je sustav gospodarenja otpadnom plastikom te alternative za zamjenu određenih jednokratnih plastičnih proizvoda.

Na temelju analize, u travnju 2021. godine Dubrovnik je donio Akcijski plan smanjenja onečišćenja plastikom za razdoblje 2021. – 2026. te time postao prvi grad u Hrvatskoj koji ima ovakav dokument. Ovaj dokument možete pronaći OVDJE.

Nedugo nakon donošenja Plana, na sjednici Vijeća Grada Dubrovnika u kolovozu donijeta je i Odluka o ograničavanju korištenja jednokratne plastike za Grad Dubrovnik te ustanove i trgovačka društva u (su)vlasništvu Grada

Grad Trogir prihvatio Akcijski plan smanjenja onečišćenja plastikom za razdoblje od 2021. do 2026. godine u lipnju 2021. godine na temelju kojeg je donesena Odluka o ograničavanju korištenja jednokratne plastike u listopadu 2021.

Plan i Odluka gradova Dubrovnika i Trogira obuhvaćaju ukupno deset mjera, a neke od njih su:

  • postavljanje spremnika za odvojeno prikupljanje otpada
  • digitalizacija dokumenata i promocija korištenja istih
  • zamjena jednokratnih plastičnih čaša staklenim ili drugim višekratnim čašama
  • osiguravanje nabavke pića i drugih tekućina u povratnoj ambalaži kad god je to moguće.

Također, gradovi su se obvezali poduzeti mjere i radnje kojima će se smanjiti količina odloženog plastičnog otpada za 55% na gradskoj razini do 2025. godine. Gradovi Dubrovnik i Trogir, provedbom svih mjera, smanjit će količinu odloženog plastičnog otpada za 4 126,58 tona.

Događaji bez jednokratne plastike

Osim toga, gradovi su organizirali i četiri javna događaja bez jednokratne plastike. Najveći odaziv su imali Adventi bez plastike uz pomoć kojih je smanjena upotreba za čak 27 000 plastičnih čaša koje bi inače, na ovakvim događanjima, završile u otpadu. Detalje s Adventa pročitajte na LINKU.

U adventskom duhu, Sunce je 2021. godineTrogiru je organiziralo Sajam razmjene namijenjen razmjeni predmeta. Cilj sajma bio je ukazati kako postoji mogućnost pronalaska poklona za najmilije kojima štedimo novac, smanjujemo otpad i čuvamo okoliš.

Sunce nastavlja uspješnu Plastic Smart priču i suradnju s Gradom Dubrovnikom

U sklopu Plastic Smart City Dubrovnik projekta, koji je započeo krajem 2022. godine, želi se doprinijeti provedbi Akcijskog plana smanjenja onečišćenja plastikom u gradu Dubrovniku za razdoblje 2021. – 2026. godine.

Nadamo se kako su ovo tek prvi koraci u oblikovanju Jadrana i Mediterana bez plastike te da će i ostali gradovi na lokalnoj, ali i globalnoj razini uvidjeti nužnost kreiranja Akcijskih planova smanjenja onečišćenja plastikom i donošenja Odluka o ograničavanju korištenja jednokratne plastike.

Čak 16 općina i gradova izrazilo je interes za suradnju na ovom projektu pa se nadamo da će nam se javiti da im pomognemo u procesu.

Tagovi: