Advent bez plastike u Plastic Smart Cities gradovima – Dubrovniku i Trogiru

zajedno-bez-plastike-dubrovnik-psc-advent

Ove godine, gradovi Dubrovnik i Trogir, u sklopu nacionalne kampanje Zajedno bez plastike organiziraju Advent bez plastike s ciljem promicanja višekratnih rješenja za jednokratne plastične predmete u svrhu u svrhu smanjenja onečišćenja plastikom u moru.

Kako bi potaknuli građane na upotrebu alternativnih rješenja, Dubrovnik i Trogir jednokratne plastične čaše zamijenili su višekratnima CupUp čašama, a jednokratni plastični pribor kompostabilnim.

Udruga Sunce je za vrijeme trajanja Dubrovačkog zimskog festivala potpisala Ugovor o suradnji s tvrtkom Neverin d.o.o. za adventsku kućicu „Festivus“ na kojoj će biti dostupne čaše za višekratnu uporabu. Gosti kućice višekratne čaše mogu uzeti uz kauciju od 10 kuna, a taj iznos vraća se gostima po predaji čaše nakon konzumacije napitaka. Isto tako kupac može zadržati višekratnu čašu, kao suvenir, i odustati od povrata kaucije.

Procjena je da se dnevno samo na jednoj kućici potroši otprilike 100 jednokratnih plastičnih čaša i u slučaju da koristimo višekratna rješenja, to je ušteda od 3.000 čaša po kućici. U Dubrovniku ove godine imamo 9 kućica, što bi značilo 25 000 čaša manje na odlagalištu otpada.

Svi ugostitelji koji su dobili adventske kućice u sklopu Dubrovačkog zimskog festivala dužni su se pridržavati obaveza donesenih Odlukom o ograničavanju korištenje jednokratne plastike.

U suradnji s Čistoćom Dubrovnik organizirano je postavljanje spremnika za odvojeno prikupljanje biootpada, plastike i komunalnog otpada,  a svi zakupci dobili su naljepnice za spremnike koje sadrže upute o odvajanju otpada.

Jedna od ekološki osviještenih aktivnosti koju Grad Dubrovnik provodi već deset godina je i podjela platnenih vrećica izrađenih od recikliranog materijala. Aktivnost je počela povodom Međunarodnog dana borbe protiv plastičnih vrećica, a nastavila se kroz godine s ciljem edukacije javnosti o štetnosti plastičnih vrećica i potrebe za zamjenom istih. Ove godine podjela platnenih vrećica s natpisom Dubrovnik – grad bez plastičnih vrećica održana je na tržnici u Gružu.

Grad Trogir je također svim ugostiteljima postavio obavezu pridržavanja donesene Odluke o ograničavanju korištenje jednokratne plastike, a svoje višekratne čaše odlučio je podijeliti posjetiocima Adventa bez kaucije. Tako svi posjetioci Zimske adventure u Trogiru, s naručenim pićem u bocama, kući mogu ponijeti višekratnu CupUp čašu kao suvenir.

Adventi bez plastike u Duborvniku i Trogiru samo su još jedan dokaz da se uz dobru organizaciju, suradnju svih dionika i volju mogu organizirati uspješna javna događanja bez jednokratne plastike. Nadamo se da će ovakvih događanja biti sve više.

Adventi bez plastike provode se u sklopu projekta Plastic Smart Cities Croatia u suradnji s WWF Mediterranean, Udrugom Sunce i gradovima sudionicima projekta.

PSC

Tagovi: