Što smo slušali u emisiji Zajedno bez plastike ove godine?

zajedno-bez-plastike-radio-sunce

Što smo slušali u emisiji Zajedno bez plastike ove godine?

Radio emisija Zajedno bez plastike, u kojoj zaposlenice Sunca pričaju projektima i aktivnostima važnima za smanjenje onečišćenja Jadranskog mora jednokratnom plastikom, od rujna 2021. godine emitira se na frekvencijama Radija Sunce.

U listopadu 2022. godine snimili smo dvanaestu i zadnju epizodu emisije Zajedno bez plastike. U 2021. godini snimili smo četiri emisije i o čemu smo pričali možete pročitati u članku OVDJE, a u 2022. snimljeno je osam emisija.

U siječnju, u prvoj ovogodišnjoj emisiji Tea Kuzmičić-Rosandić zajedno s Mihaelom Gamulinom, rukovoditeljem operativno-tehničkih poslova u Komunalno d.o.o. Stari Grad, razgovarala je o sustavu odvojenog prikupljanja otpada „od vrata do vrata“ koji je uspostavljen u Starom Gradu na otoku Hvaru.

Cijelu emisiju poslušajte ovdje:

U veljači su Fedra Dokoza i Anamarija Paradinović objasnile kako su akcijama čišćenja plaža i podmorja došle do zaključka da morsko dno predstavlja konačni sudoper za plastiku iz kopnenih izvora. Sve je više dokaza da plutajući plastični ostaci čine manje od 1 % plastike u oceanu, dok velika većina tone na morsko dno zagađujući pri tome i ekosustave morske cvjetnice – posidonije. Livade Posidonia oceanica tvornice su kisika i skladišta ugljikovog dioksida, zbog čega direktno utječu na klimatsku krizu. Sunce se dugi niz godina bavi zaštitom posidonije, a kroz projekt SASPAS za cilj smo imali očuvanje i obnovu morskih cvjetnica kroz postavljanje sigurnih sidrišta, pilot-transplantacije morskih cvjetnica, monitoring i definiranje integriranog sustava upravljanja za morske cvjetnice u Jadranu.

U ožujku su voditeljica projekata Sunca Tea Kuzmičić-Rosandić i dr. Pero Tutman s Instituta za oceanografiju i ribarstvo pričali o morskom otpadu, praćenju morskog otpada i suradnji znanstvene zajednice i organizacija civilnog društva.

Otpad iz mora je ekološki, ekonomski i zdravstveni problem na koji moramo reagirati već danas, naglasile su Maja Jurić i Maja Golem u emisiji u travnju. U opuštenom razgovoru s voditeljem Tonćijem brojkama su potkrijepile koliki utjecaj otpad ima na morski ekosustav i naglasile važnosti razvoja održivog nautičkog turizma. Osvrnule su se na veliku akciju čišćenja Cleaning Sailing Race i najavile akciju čišćenja na ušću rijeke Neretve u sklopu Rezolucija Zemlja.

Cijelu emisiju možete poslušati ovdje:

A kako priprema i proizvodnja hrane mogu biti održivi te smanjiti nastanak otpada objasnile naše zaposlenice Miranda Šimac i Margita Radman u svibnju.

Poslušaj ih na linku: https://www.mixcloud.com/Radio_SUNCE/zajedno-bez-plastike-26052022-održivost-u-proizvodnji-i-pripremi-hrane/

Korake koje možete poduzeti kako biste smanjili vlastiti plastični otisak, a istovremeno uštedjeli novac, možete pronaći na našem blogu Živi zeleno.

U lipnju je Zrinka Jakl, Predsjednica i Voditeljica Programa zaštite prirode Sunca, predstavila zaključke s Konferencije o smanjenju utjecaja sidrenja na morske cvjetnice. Fedra Dokoza, Stručna suradnica u Programu zaštite prirode, govorila je o „Eko Life Lastovo“ akciji čišćenja koju je Sunce provelo na Lastovu u sklopu projekta Life Artina.

A kako su Sali i Stari Grad organizirali događaje bez plastike, u sklopu projekta For plastic free Croatian Islands, objasnile su naše zaposlenice Blanka Rakuljić i Maja Jurić u kolovozu. U člancima na našoj web stranici također možeš doznati više o događanjima.

Dugi otok trail –

Wine & Jazz Hvar –

Ova događanja dio su nacionalne kampanje za smanjenje onečišćenja jednokratnom plastikom pod nazivom „Zajedno bez plastike“, podržane sredstvima Beyond Plastic Med, a koja se provodi kao jedna od aktivnosti projekta “For Plastic Free Croatian Islands“.

Našu zadnju emisiju snimili smo u listopadu, a glavna tema razgovora bila je Interdisciplinarna konferencija o prioritetima u gospodarenju otpadom – smanji, ponovno koristi i recikliraj – Beyond Plastic Hrvatska, prva konferencija ovakvog tipa, koja je održana u Splitu u rujnu. Tea Kuzmičić-Rosandić i Maja Golem otkrile su koja izlaganja su ih najviše dojmila, jeli bilo prepirke među dionicima i koje su nam sljedeće aktivnosti u planu.

Emisija Zajedno bez plastike na Radiju Sunce nastala je u sklopu istoimene kampanje koja se provodi kao jedna od aktivnosti projekta For Plastic Free Croatian Islands.

Iako je snimanje ove emisije došlo kraju, naša suradnja s Radio Sunce se nastavlja već 20. listopada kada u 11 sati krećemo s novom emisijom – Zeleni telefon.

U prvoj emisiji gostovati će zaposlenice Sunca Ivana Krstulović Baković, Voditeljica Odjela okolišnog prava, i Hajdi Biuk, Stručna suradnica pravnica te predstaviti projekt Zeleni telefon koji za cilj ima poticanje građana na aktivno sudjelovanje u zaštiti okoliša, a nadležne institucije na učinkovito rješavanje problema u okolišu, a posebno će se dotaknuti pitanja zaštite morskog okoliša.

For plastic free Croatian Islands financira The Beyond Med Association (www.beyondplasticmed.org).

Tagovi: