U utrci s vremenom Sunce i Biotherm iz mora i s plaža uklonili 740 kilograma otpada

cleaning-sailing-race-2022

U sklopu Cleaning Sailing Race edukativno – ekološke regate, ujedinjeni pod motom It’s not water, it’s more, 11. travnja 2022., više od 140 sudionika na 10 jedrilica uklonilo je 400 kilograma otpada u četiri uvale otoka Šolte kojima se može pristupiti jedino pomorskim putem, dok su ronioci u uvali Šešula iz mora izvukli 340 kilograma otpada.

Madraci, automobilske gume, medicinski otpad, obuća i staklo, a najviše različitih plastičnih predmeta uklonjeno je u sklopu ove velike akcije čišćenja Udruge Sunce Biotherma na otoku Šolti. Plastika čini oko 80 posto morskog otpada, a prema znanstvenoj studiji objavljenoj prošle godine, do 2050. u svjetskim oceanima bit će više plastičnog otpada nego riba.

– Otpad iz mora prepoznat je globalni problem svih zemalja s izlazom na more i ističe se kao jedna od tri najveće prijetnje ekosustavima mora (uz prelov i klimatsku krizu) pa nije čudno da ga prepoznaju UN, različite međunarodne konvencije i EU čiji je Hrvatska pravni sljedbenik. Otpad je ekološki, ekonomski i zdravstveni problem, a očuvati naše more ponekad nam izgleda kao utrka s vremenom– naglasila je Gabrijela Medunić-Orlić, izvršna direktorica Udruge Sunce.

Izvor: Udruga studenata Oceanus

– Kao posljedica jačeg vjetra i morskih struja otpad s kopna završi na plažama i morskom dnu, a najviše pronalazimo plastičnih predmeta zbog čega taj problem postaje još kompleksniji i ozbiljniji. Plastika nikada ne nestaje već se razlaže na mikroplastiku, a na kraju tog procesa smo upravo mi, ljudi, jer putem riba koje jedemo mikroplastika ulazi u naš organizam. U nedavnom istraživanju mikroplastika je pronađena i u krvi čovjeka. Zamislite što će biti u budućnosti nastavimo li trošiti ovolike količine plastike – rekla je Medunić-Orlić.

– Kako zagađenje svih vrsta voda postaje sve više prepoznat globalni problem, treba ulagati u ovakve akcije, a posebno u Hrvatskoj koja je druga pitkom vodom najbogatija država u Europi. Ova zajednička misija nadahnuta je ljubavlju prema moru i vizijom zaštite našeg mora te zajedničkim uvjerenjem da je sada vrijeme da stvorimo bolju budućnost. – kazao je Güven Dalgiç, generalni direktor LUXE divizije Adria, čiji je brend Biotherm pokrenuo kampanju za očuvanje voda i Jadranskog mora u sklopu njihovog Water Lovers programa.

Trebamo osvijestiti kako povremeno čišćenje otpada na plažama i u podmorju, iako nužno, nije dugoročno rješenje. Praćenjem vrsta i podrijetla otpada kao i mjesta na kojima se nakuplja, možemo dovesti do smanjenja njegovog nastajanja. Prikupljeni otpad popisao se prema Protokolu za provedbu projekata čišćenja morskog okoliša i obalnog područja od morskog otpada na području RH, a zbrinulo ga je komunalno poduzeće Basilija d.o.o..

– Cilj ovoga Protokola je da dobijemo jedinstvenu bazu podataka koja kasnije služi znanstvenoj zajednici da mogu kreirati preporuke o gospodarenju otpadom za donosioce odluka, a koristi svim građanima i udruženjima građana te tijelima javne vlasti u provedbi akcija čišćenja otpada iz mora.  – rekla je Tea Kuzmičić Rosandić, voditeljica projekata u Udruzi Sunce.

Za zaštitu našeg mora, regati su se pridružili skiperi i polaznici Skipper & Stewardess Vodan Yachting akademije i Adriatic Sailing charter kompanija.

– S našom flotom jedrilica i katamarana doveli smo sudionike do uvala Šešula, Šipova, Stinjiva i Donja Krušica, popularnih odredišta za turiste i domaće ljude. Istini za volju, bili smo pomalo tužni kad smo vidjeli razno smeće na obalama, ali to nas nije obeshrabrilo već motiviralo, a rezultat je više nego očit. – kazao je Zlatko Vodanović, direktor Adriatic Sailing čartera.

Nažalost, nije otpad jedino što utječe na morske ekosustave. Jedan od izazova je i nautički turizam.

Jeste li znali da u moru postoje šume koje proizvode 14 litara kisika dnevno, a procijenjeno je da 1 hektar apsorbira jednaku količinu ugljičnog dioksida kao i 14 hektara prašume Amazone?

To je naša morska cvjetnica, posidonijapluća mora i izvor života koja se nalazi pod sve većim negativnim pritiskom. Čovjek nasipavanjem obala, betonizacijom, izgradnjom lučica i marina, ispuštanjem otpadnih voda, uzgajalištima riba i školjkaša te korištenjem pojedinih ribolovnih alata, uništava njezine livade.

Najveća prijetnja opstanku posidonije je sidrenje. Nautičari se često sidre u posidoniji, ne znajući da sidro i sidreni lanac, rovanjem po morskom dnu, uništava njezine livade – rekla je Fedra Dokoza, stručna suradnica Udruge Sunce.

Sidru i lancu mjesto je u pijesku jer osim što uništava posidoniju, sidrenje u njoj nije sigurno. Nismo se usidrili sigurno, brod nam je postao opasnost, a počupali smo pedesetak jedinki ove dragocjene biljke. Dobrim sidrenjem i smještanjem plovila na sigurno mjesto, gdje je zaštićeno od oštećenja, neizravno štitimo okoliš – naglasio je Mladen Glavić, skiper Vodan Yachtinga i autor skripte „Bez traga – odgovorno ponašanje u nautičkom turizmu“ na temelju koje se provela edukacija skipera i zaposlenika Biotherma neposredno prije Cleaning Sailing Reca regate.  U skripti su predstavljeni  i ostali problemi povezani s nautičkim turizmom, poput pražnjenja crnih i svih tankova, održavanja brodova, zbrinjavanja otpada, a njenim korisnicima ponuđena su trenutno dostupna rješenja za okolišno odgovorno ponašanje.

– More nas i naše goste, nakon zimske stanke, dočekuje svake sezone dovoljno čisto. Kako more i njegova čistoće i bistrina prodaje naš proizvod, nije teško zaključiti smjer poslovanja ako moru ne damo dovoljno vremena za samoregeneraciju i ako pređemo granicu nepovratnog narušavanja njegova ekosustava – naglasio je Glavić.

Podvodnoj akciji pridružili su se PIK Mornar, RC Draulik Milna, Udruga studenata Oceanus i PŠRD Maslinica. Nakon završene ekološke akcije, otplovili smo do Maslinice, gdje je ručak za sudionike poslužen u marini ispred dvorca Martinis Marchi.

Uz zaposlenike, članove i volontere Udruge Sunce na regati su sudjelovali predstavnici svih navedenih partnera i suradnika, kao i zaposlenici parfumerije Müller i predstavnici Turističke zajednice grada Splita.

Podsjećamo, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce iz Splita jedna je od vodećih organizacija za zaštitu prirode i okoliša u Hrvatskoj koja svojim radom daje izniman doprinos zaštititi prirode RH te osobito Jadranskog mora, zagovaranjem, educiranjem i informiranjem o okolišno-odgovornim rješenjima utemeljenima na stručnom i istraživačkom radu.

Klimatska kriza, onečišćenje, prekomjerni i neselektivni industrijski ribolov te uništavanje morskih staništa predstavljaju najveće prijetnje morima i oceanima, na koje moramo reagirati danas. 

– Interes javnosti i uviđanje potrebe zaštite i očuvanja Jadranskog mora raste, a odaziv na ovakvim i sličnim aktivnostima pokazuje da želja za promjenom kod građana i brojnih sudionika postoji. Kontinuirano raste i broj članova Udruge koji pružaju podršku u brojnim aktivnostima te na razne načine podupiru rad Udruge. Biti članom Sunca znači biti dio priče o zaštiti prirode i okoliša u Hrvatskoj i regiji, a samo zajedničkim djelovanjem možemo učiniti nešto dobro za društvo kojem pripadamo – zaključuje izvršna direktorica Udruge Sunce, Gabrijela Medunić-Orlić.

Tagovi: