Zajedno bez plastike – radijska emisija

zajedno-bez-plastike-psc-bemed

U sklopu kampanje Zajedno bez plastike od rujna 2021. na frekvencijama Radija Sunce emitira se radijska emisija istog naziva. Radio emisija suradnja je Udruge Sunce i Radija Sunce u sklopu koje zaposlenici Udruge govore o temama, projektima i aktivnostima važnim za smanjenje onečišćenja jednokratnom plastikom, odnosno smanjenje korištenja jednokratne plastike.

Emisija se snima jednom, a emitira nekoliko puta mjesečno na 90,9 i 92,9 MHz.
Ove godine snimljene su četiri emisije.

U prvoj emisiji Tea Kuzmičić-Rosandić i Tihana Arapović osvrnule su se na problematiku otpada iz mora, njegovog utjecaja na morski ekosustav i naučile slušatelje kako organizirati akciju čišćenja morskog otpada. Naglasile su važnost upotrebe Protokola za provedbu akcija čišćenja morskog okoliša i obalnog područja od morskog otpada na području RH namijenjenog svim ključnim dionicima akcija čišćenja. Praćenje vrsta i lokacija otpada iz mora važno je za uspostavu funkcionalnih sustava upravljanja, kako otpadom tako i morskim okolišem.

U listopadu, u drugoj emisiji, sudjelovali su Marin Spetič i Blanka Rakuljić koji su odgovarali na pitanje Kako postati grad bez plastike? s naglaskom na usvajanje Odluka o ograničavanju upotrebe jednokratnih plastičnih proizvoda u svim gradskim institucijama kao i institucijama kojima je (su)osnivač Grad u gradovima Dubrovniku, Trogiru, Salima i Starom Gradu.
Odluka u svojoj naravi propisuje mjere kojima se u upravnim tijelima te u ustanovama i trgovačkim društvima u (su)vlasništvu Grada određuje ograničavanje korištenja plastike za jednokratnu uporabu te zamjena određenih predmeta koji se koriste u poslovanju s rješenjima prihvatljivim za okoliš, sve u cilju sprečavanja i/ili smanjenja nepovoljnog utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš. Isto tako, Odlukom se ograničava uporaba jednokratne plastike i za sva javna događanja koja gradovi/općine (su)organiziraju odnosno, (su)financiraju.

Cijelu emisiju možete poslušati ovdje: Emisija Zajedno bez plastike, tema: kako postati grad bez plastike by Radio_SUNCE | Mixcloud

U trećoj emisiji Zajedno bez plastike Maja Golem i Blanka Rakuljić pričale su o dizajnu zelenog ureda te iskoristile priliku da slušatelje upoznaju s Zelenim testom koji daje uvid u trenutnu situaciju u uredu, omogućava postavljanje ciljeva te provjerava njihovo provođenje i izvještavanje o napretku, zatim Testom potrošnje koji prati realno stanje potrošnje resursa i ekološkog otiska u uredu kao i nizom drugih zanimljivih činjenica (primjerice fantomsko opterećenje uređaja) koje čine ured održivim. Isto tako, istakle su važnost pravilnog gospodarenja otpadom, s naglaskom na odgovorno korištenje energije i vode kao važnih resursa.

U zadnjoj ovogodišnjoj emisiji, Tea Kuzmičić-Rosandić i Marin Spetič pričali su o organizaciji događaja bez plastike, kao i svim izazovima koji se pri tom javljaju. Iskoristili su emisiju kako bi najavili advente u Dubrovniku, Trogiru i Starom Gradu koji su ove godine organizirani bez upotrebe jednokratne plastike.
Znamo da se dnevno na jednoj kućici potroši cca. 100 plastičnih čaša. Dubrovnik ima devet kućica i kada bi svi koristili višekratna rješenja uštedjelo bi se od 3000 čaša po kućici što znači da bi ukupno smanjili odlaganje 25 000 čaša na odlagalištima.  

Nacionalna kampanja Zajedno bez plastike jedna je od aktivnosti projekta For Plastic-Free Croatian Islands i financirana je sredstvima Beyond Plastic Med inicijative. Kampanju podržava projekt Plastic Smart Cities Croatia kojeg financira World Wide Fund for Nature (WWF).

Sve korake koje možete poduzeti kako biste smanjili vlastiti plastični otisak, a istovremeno uštedjeli novac, možete pronaći na našim stranicama u rubrici Živi zeleno.

Tagovi: