Otpad nije smeće: održana javna tribina o kućnom kompostiranju

Otpad nije smeće: održana javna tribina o kućnom kompostiranju

U srijedu, 22. svibnja, u amfiteatru Zgrade tri fakulteta (Kemijsko-tehnološkog, Prirodoslovno-matematičkog i Pomorskog) u organizaciji Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce održana je prva od ukupno šest specijalnih tribina koje se provode u sklopu projekta „Otpad nije smeće“.

Tema je bila kućno kompostiranje, o kojem su govorile dugogodišnja suradnica Udruge Sunce Split, Dada Lerotić i izvršna direktorica Sunca Gabrijela Medunić-Orlić.

Posjetitelje, od kojih su najbrojniji bili studenti i profesori Kemijsko-tehnološkog fakulteta te članovi Alumni udruga s KTF-a i Ekonomskog fakulteta, najviše je zanimao sadržaj kompostera, odnosno što se smije, a što ne smije kompostirati, kao i u kojem omjeru. Publika je imala priliku čuti stručne savjete i zanimljive podatke o načinu zbrinjavanja kućnog biootpada u vrtovima te u malim komposterima koji se mogu držati u stanu i načinu njihova održavanja. Predavačice su demonstrirale izradu komposta te su iznijele detalje o najpoželjnijim uvjetima za ispravno održavanje kompostišta, kao što su primjerice idealna temperatura i lokacija.

Posjetitelji su na kraju tribine izrazili žaljenje što na području grada Splita još nije osigurano prikupljanje biootpada te ne postoji kompostana koja bi zbrinjavala tako prikupljeni biootpad.

Nakon brojnih pitanja i komentara posjetitelja, održan je prigodni domjenak uz druženje.

Osim specijalnih tribina, u sklopu projekta „Otpad nije smeće“ koji provode Grad Split i Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce u cilju educiranja građana o održivom gospodarenju otpadom, održavaju se i redovite tribine u gradskim kotarevima. Raspored i  mjesto održavanja tribina možete vidjeti na web stranici Grada Splita te na Facebooku Udruge Sunce Split.

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET