Oslikan je posljednji ekomural, kao osobni projekt stranih volontera u Suncu, naziva “Podučavanje kroz umjetnost”!

murali_sunce-rezolucija-zemlja

Šesti mural, ovaj put u Komercijalno-trgovačkoj školi, oslikan je na površini od 2.5 m² i također prikazuje ugroženost morskog okoliša i njegovo onečišćenje. Ova škola nalazi se u prekrasnom obalnom području Splita, što dodatno naglašava važnost zaštite mora u njihovoj lokalnoj zajednici. Vjerojatno je to i razlog odabira ove teme murala.

Ekomural je oslikan u atriju škole gdje će ostati trajni podsjetnik svim učenicima o važnosti zaštite mora, morskih biljaka i životinja. Ovaj će im podsjetnik pomoći razviti svijest o okolišu i potaknuti ih na održive prakse u budućnosti.

U oslikavanju su sudjelovale četiri učenice: Magdalena, Nera, Ivana i Anamaria. Učenice su prije oslikavanja pratile radionice na tri različite teme – zaštićena područja u Hrvatskoj, kruženje vode u prirodi i onečišćenje mora, koju su i na kraju odabrale kao temu finalnog izgleda murala u svojoj školi. Kako bi ovaj mural bio pravi odraz njihove vizije i želje, završna skica murala nastala je po uzoru na zajedničke skice koje su napravile učenice. Volonterka Sunca, Olena, izradila je digitalnu verziju skice i oblikovala je svojim vještinama grafičkog dizajna. Osim Olene, u održavanju radionica i oslikavanju samog murala pomogle su volonterka Lina i dvije strane volonterke Yuliia Aleksandra. Oslikavanje je trajalo pet sati i praćeno je pod budnim okom profesorice Anice Podrug.

Ekološke boje za zid brenda JUB Hrvatska omogućio je Večernji list putem njihovog nagrađivanog projekta Rezolucija Zemlja. Bilo nam je jako važno da je boja periva i da nije štetna za rukovanje i okoliš, što je u skladu s ciljem ovog projekta – naglasiti važnost zaštite prirode i okoliša.

Radionicama, kao i oslikavanjem murala u školama i drugim javnim prostorima, htjeli smo omogućiti mladima istraživanje teme poput zaštite mora, otpada, bioraznolikosti i održivosti. Njihove umjetničke kreacije postaju glas za prirodu i okoliš te služe kao podsjetnik svima da je naša odgovornost zaštiti i očuvati naš planet. – izjavila je volonterka Lina Vuletić.

Projekt Sunca naziva Solidarity for Green Dalmatia 2022 financirala je Europska unija putem programa Europske snage solidarnosti. Mladi mogu pratiti objave Sunca i projekta Solidarity for Green Dalmatia 2022 putem društvenih mrežamrežne stranice ili biltena. Tako će biti informirani o mogućnostima volontiranja, radionicama i drugim aktivnostima u koje se mogu uključiti. Sunce redovito organizira volonterske akcije i događaje koji su usmjereni na zaštitu okoliša. Mladi se mogu pridružiti tim akcijama kako bi pomogli u čišćenju plaža, sajmu razmjene, edukaciji zajednice o održivosti i drugim aktivnostima koje promiču zaštitu okoliša.

Ovo je još jedan korak prema podizanju svijesti o zaštiti okoliša među učenicima različitih škola u Splitu. Podsjećamo, već smo ocrtali pet murala u splitskim školama VisokaSplit 3Skalice, Blatine-ŠkrapeEkonomsko-upravnoj školi.

Uživajte u galeriji slika, a kako sami možete oslikati zidni mural, pronađite u članku koji je napisala naša Yuliia prema iskustvu iz Osnovne škole Skalice.