ESS Intervju – Olena Pidleteichuk

ess-volonteri

Bok, ja sam Olena iz Ukrajine. Englesko-ukrajinski sam prevoditelj (barem tako kaže moja diploma) i grafički dizajner. Radim kao freelance ilustrator, a u slobodno vrijeme pokušavam poboljšati svoje vještine digitalnog dizajna.

Pozitivna sam, ljubazna i aktivna osoba, pomalo utopijski nastrojena. Volim kavu i obožavam se družiti s ljudima koji se ne boje pokazati tko su zapravo, s ljudima koji bježe od rutine i nastoje istraživati ovaj svijet.

Strastvena sam planinarka i volim sport (pješačenje, tenis, skijanje… sve što me tjera da se krećem), glazbu i umjetnost. Vježbam sviranje gitare i upravo sam kupila ukulele prije dolaska ovdje. Volim čitati i slikati vani kad sija sunce. Više sam osoba koja voli pse nego mačke. Slušatelj, a ne govornik. Introvert, a ne ekstrovert.

Volim djecu, razgovarati i igrati se s njima, podijeliti s njima neko znanje i iskustvo, a od njih dobiti znatiželju i otvorenost prema svijetu.

Ne podnosim pasivan način života, sjedenje pred monitorom, masline, tračeve i negativne ljude.

Što te je motiviralo da se prijaviš za ESS (Europske snage solidarnosti) program?

Tražila sam neke projekte volontiranja, razmjene ili stažiranja ne samo na ESS platformi. Mislim da je to dobar način za istraživanje svijeta. Kada ne putujete samo kao turist, već imate priliku živjeti u zemlji i steći dublji osjećaj i razumijevanje o kulturi i ljudima koji tamo žive. A još bolje, ako na neki način možete doprinijeti toj zajednici.
Osim toga, ESS program daje priliku da se okušate u nekim područjima koja vas zanimaju, čak i ako nemate iskustva.

Zašto si odabrala Split kao svoju destinaciju na programu Europskih snaga solidarnosti?

Dobila sam pozivnicu putem e-maila sa zahtjevom da se prijavim za projekt u Splitu. Tema ekologije i okoliša bila je jedna od mojih preferencija na ESS platformi. Opis mi se činio zanimljiv, vidjela sam načine kako mogu doprinijeti i što mogu dobiti, i odlučila sam pokušati.
I kao što sam već spomenula gore, to je sjajan način za stjecanje iskustva u području (u mom slučaju ekologije) koje vas zanima, ako imate malo ili nimalo iskustva.

Koji su tvoji prvi dojmovi o Splitu?

Impresioniraju me 3 stvari: ljepota prirode, ljubazni ljudi, pogled s prozora ureda Sunca. Sanjam da ću se jednog dana popeti na ove planine.
Uglavnom svi ljudi govore engleski pa mi je lako komunicirati.

Imaš li neku poruku za sve mlade koji razmišljaju o sudjelovanju u programu Europskih snaga solidarnosti?

Poručila bih svima koji razmišljaju o ulasku u ESS – prestanite oklijevati!
Sudjelovanje u nekom od ESS projekata, barem jednom u životu, svakako se isplati. Postoji više stvari koje možete dobiti nego izgubiti (ako išta zapravo izgubite) sudjelovanjem u ESS projektu.

Što ti najviše nedostaje iz Ukrajine?

Naravno, najviše mi nedostaju obitelj i prijatelji.
Također, moja gitara, toplina doma i snijeg.
Ali jednoga dana ću se vratiti…

“Projekt “Solidarity for Green Dalmatia 2021” financiran je od strane Europske unije kroz program Europske snage solidarnosti.”

Tagovi: