Podučavanje kroz umjetnost – Europskih snaga solidarnosti

podučavanje-kroz-umjetnost-ESS

Pišu Olena, Fani i Angela

„Podučavanje kroz umjetnost“ je projekt kojim umjetnošću podižemo svijest o važnosti zaštite prirode i okoliša.

Mi smo Olena, Angela i Fani, volonterke Europskih snaga solidarnosti iz Ukrajine i Sjeverne Makedonije. Došle smo u Split učiti, pridonositi i otkrivati ​​svijet, prirodu i okoliš u kojem živimo. Kroz rad u Suncu došle smo na ideju napraviti umjetničko djelo na eko temu koje bi potaklo ljude na razmišljanje i naglasilo važnost zaštite okoliša i prirode.

podučavanje-kroz-umjetnost-ESS-sajam-razmjene

Razmišljajući o mjestima gdje bi se ovo umjetničko djelo moglo realizirati, odlučile smo da bi škole mogle biti pravo mjesto. Brojna istraživanja otkrila su da vizualna umjetnost pozitivno utječe na ponašanje učenika, potiče kreativnost i akademski uspjeh. A i školama često treba osvježiti i uljepšati koji zid hodnika gdje djeca svakodnevno borave. Naša ideja projekta bila je odlično rješenje za to!

Jedino nismo znale treba li to splitskim školama, hoće li učenici i profesori biti zainteresirani i što je zapravo potrebno da bi se sve uspješno realiziralo. Izradili smo digitalni poziv-i poslali ga e-mailom školama u Splitu kako bi ih upitali za sudjelovanje u našem projektu. Kroz dva dana smo dobile odgovor iz prve škole, a za tjedan dana se još 5 škola odazvalo pozivu. Nismo očekivali toliko zainteresiranih škola, a njihovi odgovori su bili pozitivni i puni uzbuđenja. U travnju smo počele raditi sa OŠ Split 3 i Ekonomskom-upravnom školom, a s ostalima smo započeli suradnju početkom nove školske godine, u listopadu.

Nakon što smo putem sastanaka odgovorili na pitanja profesorica i ravnatelja ovih škola, dogovorili smo se oko detalja edukativnih radionica s djecom i lokacije murala. Potom smo započeli s radionicama s učenicima kako bismo se međusobno svi upoznali. Na prvoj smo radionici ukratko predstavile nekoliko ekoloških tema koje smo pripremili, a djeca su mogla izabrati jednu od tema za mural ili dati svoju ideju za temu.

Do sada smo imali razrađene edukativne radionice o kruženju vode u prirodi i zaštiti voda, gospodarenju otpadom i recikliranju, ugroženim biljnim i životinjskim vrstama te zaštićenim područjima u Hrvatskoj, što su bile teme koje su učenici i učitelji birali.

podučavanje-kroz-umjetnost-ESS

Nakon teorijskog dijela i stjecanja znanja o odabranoj temi, učenici su imali zadatak nacrtati skicu kojom će prikazati kako zamišljaju mural. Htjeli smo da učenici budu kreatori murala, a ideja je bila da sve učeničke skice spojimo u jednu, kako bi svatko mogao pronaći element iz svoje skice na muralu i detaljnije istražiti tu teme.

Prva škola bila je Osnovna škola Split 3. Imali smo izvrsnu komunikaciju s nastavnicom Marijom Krstinić, koja je već imala ideju kako spojiti naš projekt sa svojim predmetom (povijest). Učenicima je predstavila kako su Rimljani u antičko doba uz pomoć akvadukta opskrbljivali Split vodom, a mi smo to spojili s temom kruženja vode i zaštite voda. Mural u ovoj školi završili smo 17. lipnja 2022. zajedno s osmašima na odlasku iz škole kao podsjetnik nastavnici Krstinić na generaciju odličnih učenika koju je ispratila.

Pomoć u realizaciji oslikavanja murala dolazi kroz najveću ekološku kampanju Večernjeg lista pod nazivom „Rezolucije Zemlja“ kao i dobavljača boja i materijala JUB. Izabrali smo boju za sve unutarnje prostore i to za bojanje zidnih površina u dječjim sobama, igraonicama, učionicama i slično. Bilo nam je jako važno da je boja periva koja nije štetna za ljude i okoliš što je u skladu s ciljem ovog projekta – naglasiti važnost zaštite prirode i okoliša. I upravo je JUPOL Junior takva boja koja je uostalom prva boja na slovenskom tržištu koja je dobila europski certifikat za okoliš.  

Druga škola s kojom smo započeli radionice je Ekonomska i upravna škola u Splitu. Održali smo dvije radionice s učenicima i profesoricom Anitom Kružičević. Tema koju su odabrali je zaštićena područja i ugrožene vrste u Hrvatskoj. Učenici su bili opušteni i stvarno je bilo zabavno raditi s njima! Skice učenika smo sakupili i očekujemo krenuti sa oslikavanjem murala iza Nove godine.

Treća je škola bila osnovna škola Visoka gdje smo za dvije generacije učenika i nastavnice Katarinu Kokan i Miru Voloder održali isto dvije radionice. Tema koju su odabrali je morski ekosustav i njegovo zagađenje. Učenici su mnogo toga već znali o zagađenju mora, pogotovo otpadom i mikroplastikom, ali su mnogo toga dodatno naučili! Učenici su dovršili skice i čekamo novo polugodište u 2023. godini da krenemo sa sa oslikavanjem murala na vanjskom zidu škole.

podučavanje-kroz-umjetnost-ESS

Jako smo uživali raditi s učenicima, zajedno stvarati i učiti. Hvala puno na njihovoj pozitivnoj vibri, šalama, interesu i odličnoj suradnji. Izuzetno smo zahvalni nastavnicima koji su odgovorili na naš poziv i omogućili da zajedno realiziramo našu ideju.

U međuvremenu, veselimo se realizaciji našeg umjetničkog projekta i u ostatku splitskih škola!

Projekt “Solidarity for Green Dalmatia 2021” financiran je od strane Europske unije kroz program Europske snage solidarnosti.

Tagovi: