Kako napraviti zidni mural u 6 koraka? – iskustvo škole Skalice

ess-eko-mural-podučavanje-kroz-umjetnost-rezolucija-zemlja

Piše: Yuliia

Ja sam Yuliia, ESS volonterka iz Ukrajine u Suncu. U Split sam došla naučiti više o zaštiti prirode i pomoći Suncu u njegovim aktivnostima i događanjima. Moj prvi radni dan u organizaciji bio je netipičan, kako je rekla moja koordinatorica, jer sam išla pomagati drugoj ESS volonterki Oleni iz Sunca u oslikavanju murala. Bila sam jako uzbuđena zbog ovoga jer nikada nisam oslikavala ovako ogromnu sliku na zidovima, ali sam oduvijek to sanjala. Stoga ću vam u ovom članku ispričati o stvaranju murala u jednoj od splitskih škola što možete replicirati bilo gdje.

Idemo!

1. Prvi korak na putu stvaranja murala je osmišljavanje ideje.

Bolje reći, prvi korak na putu stvaranja murala je ideja koja rješava problem. Umjetnost mora podučavati publiku i poticati je na određene radnje. Budući da smo organizacija za zaštitu prirode, naš mural je morao prikazivati ekološku temu. Nismo htjeli da to bude samo lijepa slika u školskom hodniku, već podsjetnik za učenike o ekološkim problemima koje treba osvijestiti. U školi Skalice učenici su izabrali zaštitu mora i ugrožene morske vrste. Dakle, prvi korak je zapitati se: čemu će ovaj prikaz murala naučiti one koji prolaze pored njega i koja je poruka koju želimo prenijeti.

2. Napravite skicu murala.

Kako poruku izraziti vizualnom umjetnošću? Mora postojati mnogo različitih načina da se dođe do skice. To može biti nešto što vam padne na pamet ili nešto što su drugi umjetnici već učinili. Olena je željela da studenti budu kreatori ovog murala. Ono što je učinila jest da je mjesec dana prije samog slikanja, u dogovoru s nastavnicom likovne kulture došla u školu i održala edukaciju o ugroženim morskim vrstama. Potaknuti njezinim predavanjem, djeca su crtala zaštićene životinje i biljke koje su željela vidjeti na zidu škole. Olena je zatim spojila skice učenika u jednu, napravivši konačnu skicu uz pomoć aplikacije za grafički dizajn.

3. Planirajte količine potrebnih materijala i nabavite ih

Sada je vrijeme da razmislite koji zid želite koristiti i kupnju potrebnih materijala. Prema skici, koje boje trebate? Hoće li vaš mural biti velik ili mali i nakon toga, koliko ćete boje koristiti? Trebate li ljestve? Želite li da vam netko pomogne? Ako da, razmislite o broju ljudi koji vam trebaju pomoći? Koliko kistova trebate? Ako radite unutra, razmislite o tome da uzmete zaštitnu foliju od kapljica boje. U ovoj fazi potrebno je planirati količine potrebnih materijala i nabaviti ih sve. Dok smo radili u školi, pomoglo je mnogo učenika. Bili su oduševljeni umjetničkim djelima i željeli su sudjelovati u cijelom procesu.

Također, važna stvar je napraviti skicu olovkom na zid kako biste sebi olakšali bojanje bojom.

4. Pomiješajte boju, uzmite kistove i oslikavanje murala počinje.

Sad kada je sve spremno, vrijeme je da zasučete rukave i krenete. Pomiješajte boju, uzmite kistove i uživajte u procesu. U školi Skalice je bilo toliko učenika koji su nam pomagali, a toliko detalja na koje treba paziti da smo jedva uspjeli fotografirati proces od početka do kraja. Ono što smo uglavnom Olena i ja radile bilo je miješanje boja i usmjeravanje učenika kroz zadatke.

5. Čišćenje i spremanje.

Nakon što završite, morate – sve počistiti. Skupite kistove, operite ih i osušite te provjerite jesu li sve boje koje su ostale dobro zatvorene i da se neće osušiti prije sljedeće upotrebe. Očistite pod ako je potrebno i vratite stvari na svoja mjesta.

6. Fotografirajte i proslavite završetak murala!

Budući da je zid oslikan, a prostorija lijepa i čista, vrijeme je da obilježite završetak rada, fotografirate dovršen mural i napravite malu evaluacijsku sesiju sa svojim timom. Jednostavno odgovorite na nekoliko pitanja kako bi vaši daljnji projekti bili još uspješniji:
Što je bilo dobro?
Što je bilo loše?
Što bi se moglo poboljšati?

Sada možete gdje god poželite oslikati zid!

Drago nam je što možemo učiteljima, nastavnicima, učenicima i njihovim roditeljima uz pomoć umjetnosti prenijeti poruku zaštite mora. Zahvaljujemo školi Skalice na pomoći u ovoj misiji.

Projekt “Solidarity for Green Dalmatia 2021” financiran je od strane Europske unije kroz program Europske snage solidarnosti.

Tagovi: