Upoznajte Aleksandru, volonterku Europskih snaga solidarnosti (ESS)

ess-aleksandra-sunce

Zdravo, ja sam Aleksandra i dolazim iz Makedonije. Zanimaju me knjige, ekologija, priroda i životinje, također se bavim planinarenjem, poviješću i glazbom. Došla sam nedavno u Sunce kao volonterka Europskih snaga solidarnosti (ESS).

Što te motiviralo da odabereš volontiranje kroz program Europskih snaga solidarnosti?

Prijavila sam se na ovaj projekt jer sam tražila promjenu i izazovniju priliku.

Zašto si odlučila doći u Split u sklopu ESS programa volontiranja?

Budući da sam fascinirana poviješću, činilo se kao sjajna prilika za život u gradu koji predstavlja jedinstvenu mješavinu arhitekture s labirintom uskih ulica. Odabrala sam Sunce jer vjerujem da je čovjek suočen s stvarnom prijetnjom, a to je loša situacija u kojoj živimo. Došla sam ovamo naučiti sve više i više kako možemo upravljati i što možemo učiniti u vezi situacije s našim planetom. Cilj mi je unaprijediti svoje znanje i praksu u recikliranju.

Koji su tvoji prvo dojmovi o Splitu?

Uživam u gradu. Zadivljena sam povijesnim spomenikom, šetnjama po suncu i ljubaznim ljudima. Grad je pun kulture i ima mnoštvo izvrsnih muzeja i prekrasnu prirodu.

Postoji li nešto što bi poručila svim mladim osobama koji razmišljaju o uključivanju u ESS program?

Trebalo mi je puno razmišljanja i hrabrosti da se prijavim na projekt, ali mislim da je ovo jedinstvena prilika u životu. Sudjelovati u ovakvom projektu jedno je prekrasno iskustvo koje vas tjera da puno rastete. Moj savjet je da ne oklijevate to učiniti jer ćete naučiti uživati u iskustvu.

Što ti najviše nedostaje iz domovine?

Naravno da mi nedostaje moja zemlja. Ovo je prvi put da planiram biti odsutna duže vrijeme. Nedostaje mi obitelj, prijatelji i naravno mačka.

ess-yuliia-aleks-sunce

Projekt “Solidarity for Green Dalmatia 2022” financiran je od strane Europske unije kroz program Europske snage solidarnosti.

Imaš li baš kao Yuliia i Aleks između 18 i 30 godina i tražiš priliku kako pomoći široj zajednici u Hrvatskoj, Europi ili dalje?

Financijska sredstva i potpora Europskih snaga solidarnosti pomažu mladima poput tebe da u inozemstvu ili u svojoj zemlji sudjeluješ u projektima za dobrobit zajednica. Sudjelovanje u tim projektima poticajno je iskustvo za tebe koje jača samopouzdanje i prilika da nešto promijeniš nabolje, a istodobno razvijaš svoje vještine i kompetencije. 

Javi nam se na [email protected] sa željom uključivanja u ovaj projekt kao volonter kojeg možemo poslati u bilokoju zemlju Europe na period od 2 do 12 mjeseci kako bi volontirao_la na temi koja ti je draga.

Više o programu Europskih snaga solidarnosti pronađi ovdje.

ess

Tagovi: