Čepozaik – ekološka humanitarna akcija

Čepozaik – ekološka humanitarna akcija

Sunčano i toplo vrijeme obilježilo je Svjetski dan voda, u petak, 22. ožujka. Ove godine prvi put smo taj dan obilježili  javnom ekološko humanitarnom akcijom „Čepozaik“. Akciju smo organizirali  u suradnji s Obrtom za skupljanje i distribuciju neopasnog otpada Eko Proložac, koji provodi projekt “Čep za osobe s invaliditetom”, skupa s Udrugom osoba s invaliditetom Imotski i Ekološkom udrugom Spasimo šume, na području cijele Splitsko-dalmatinske županije.

Kako se da naslutiti iz samog naziva ove zabavne, kreativne, ali i poučne akcije – sve građanke i građani Splita bili su pozvani na već poznatu lokaciju, ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, kako bi pomogli pri sastavljanju mozaika i to slažući – čepove! Primarni cilj ove ekološke humanitarne akcije bio je osvijestiti sve prisutne odrasle, ali i djecu i mlade, o smanjenju korištenja plastike. Također, ciljalo se osvijestiti o pravilnom odvajanju i odgovornom zbrinjavanju otpada.

Mozaik se slagao prema unaprijed iscrtanoj skici vizuala prirode i okoliša, dimenzija četiri kvadratna metra, a ključni akteri koji su odradili većinu ovog zabavnog i kreativnog zadatka su bila djeca školskog i predškolskog uzrasta. Naime, na samom mjestu događaja već oko 10:30 sati počele su se okupljati velike grupe vrtićke djece, koja su sa svojim marljivim tetama došla dati svoj udio u slici mozaika. Oko štanda Udruge je, s materijalima za promociju odgovornog ponašanja prema otpadu, prirodi i okolišu, bilo postavljeno pet kartonskih kutija u koje su sudionici brzim tempom punili čepovima različitih boja, veličina i oblika. Bilo je tu slučajnih prolaznika, onih koji su ubacili bar jedan čep od „današnje marende“, ali većinu čepova donijela su djeca iz pet vrtića i učenice dviju škola – 150 vrtićke djece, oko 50 učenika škola su skupili četrdesetak kilograma, točnije 14.400 čepova.

Gotovo pretrpane kartonske kutije je trebalo početi prazniti, a čepovi su – istom brzinom kako su i završili u kutijama –  izvađeni i složeni u veliku sliku nizinskog zavičaja i riječne doline. Za one najmarljivije sudionike pripremili smo simbolične nagrade: nekoliko bojanki i knjiga s morskom tematikom te dvije kutije za odlaganje i zbrinjavanje iskorištenih baterija.  No, vjerujemo kako motivacija nije proizlazila iz želja za nagradama, s obzirom da je sudionika bilo puno više no što se očekivalo, dok je potpuno složen mozaik bila najveća nagrada zaposlenicima i volonterima koji su radili na ovoj akciji!

Vjerujemo kako smo uspjeli zabaviti i na poučan način afirmirati najmlađe dionike našeg društva u provedenoj akciji, i s obzirom na izvrstan odaziv i adekvatnu medijsku popraćenost ovog događaja, sigurni smo da u gradu Splitu ima prostora za još više ovakvih i sličnih događaja koji će, s vremenom, mijenjati svijest ljudi o svijetu u kojem živimo.

Autorica teksta: Valentina Štambuk (volonterka)

 

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET