Čepozaik – ekološka humanitarna akcija

Sunčano i toplo vrijeme obilježilo je Svjetski dan voda, u petak, 22. ožujka. Ove godine prvi put smo taj dan obilježili  javnom ekološko humanitarnom akcijom „Čepozaik“. Akciju smo organizirali  u suradnji s Obrtom za skupljanje i distribuciju neopasnog otpada Eko Proložac, koji provodi projekt “Čep za osobe s invaliditetom”, skupa s Udrugom osoba s invaliditetom Imotski i Ekološkom udrugom Spasimo šume, na području cijele Splitsko-dalmatinske županije.

Kako se da naslutiti iz samog naziva ove zabavne, kreativne, ali i poučne akcije – sve građanke i građani Splita bili su pozvani na već poznatu lokaciju, ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, kako bi pomogli pri sastavljanju mozaika i to slažući – čepove! Primarni cilj ove ekološke humanitarne akcije bio je osvijestiti sve prisutne odrasle, ali i djecu i mlade, o smanjenju korištenja plastike. Također, ciljalo se osvijestiti o pravilnom odvajanju i odgovornom zbrinjavanju otpada.

Mozaik se slagao prema unaprijed iscrtanoj skici vizuala prirode i okoliša, dimenzija četiri kvadratna metra, a ključni akteri koji su odradili većinu ovog zabavnog i kreativnog zadatka su bila djeca školskog i predškolskog uzrasta. Naime, na samom mjestu događaja već oko 10:30 sati počele su se okupljati velike grupe vrtićke djece, koja su sa svojim marljivim tetama došla dati svoj udio u slici mozaika. Oko štanda Udruge je, s materijalima za promociju odgovornog ponašanja prema otpadu, prirodi i okolišu, bilo postavljeno pet kartonskih kutija u koje su sudionici brzim tempom punili čepovima različitih boja, veličina i oblika. Bilo je tu slučajnih prolaznika, onih koji su ubacili bar jedan čep od „današnje marende“, ali većinu čepova donijela su djeca iz pet vrtića i učenice dviju škola – 150 vrtićke djece, oko 50 učenika škola su skupili četrdesetak kilograma, točnije 14.400 čepova.

Gotovo pretrpane kartonske kutije je trebalo početi prazniti, a čepovi su – istom brzinom kako su i završili u kutijama –  izvađeni i složeni u veliku sliku nizinskog zavičaja i riječne doline. Za one najmarljivije sudionike pripremili smo simbolične nagrade: nekoliko bojanki i knjiga s morskom tematikom te dvije kutije za odlaganje i zbrinjavanje iskorištenih baterija.  No, vjerujemo kako motivacija nije proizlazila iz želja za nagradama, s obzirom da je sudionika bilo puno više no što se očekivalo, dok je potpuno složen mozaik bila najveća nagrada zaposlenicima i volonterima koji su radili na ovoj akciji!

Vjerujemo kako smo uspjeli zabaviti i na poučan način afirmirati najmlađe dionike našeg društva u provedenoj akciji, i s obzirom na izvrstan odaziv i adekvatnu medijsku popraćenost ovog događaja, sigurni smo da u gradu Splitu ima prostora za još više ovakvih i sličnih događaja koji će, s vremenom, mijenjati svijest ljudi o svijetu u kojem živimo.

Autorica teksta: Valentina Štambuk (volonterka)

 

Tagovi: