Volonterski rad: objavljujemo godišnje izvješće za 2019.

Volonterski rad: objavljujemo godišnje izvješće za 2019.

Želja za aktivnim doprinosom zajednici, po svojoj definiciji pomaganja, odnosno besplatnog djelovanja na dobrobit zajednice, vjerojatno je stara gotovo kao i prva društva, a organizirani oblici volonterskog rada u svijetu zabilježeni su u prvim desetljećima prošlog stoljeća. Danas znamo da je proces izgradnje razvijenog građanskog društva temeljenog na solidarnosti, nezamisliv bez doprinosa volontera.

Zakon o volonterstvu Republike Hrvatske definira volontiranje kao, „dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za opću dobrobit, a obavljaju ih osobe na način predviđen ovim Zakonom, bez postojanja uvjeta isplate novčane nagrade ili potraživanja druge imovinske koristi za obavljeno volontiranje, ako ovim Zakonom nije drukčije određeno“.

Udruga Sunce Split njeguje dugogodišnju tradiciju volonterskog rada, a naši volonteri svojim doprinosom podržavaju ostvarenje strateških ciljeva Udruge te stječu iskustva i znanja u područjima našeg rada. Volontiranjem u Suncu svaki pojedinac izravno doprinosi zaštiti okoliša i prirode, kao i razvoju civilnog društva u Hrvatskoj.

U skladu sa Zakonom o volontiranju i unutarnjim aktima Udruge Sunce Split, volontirati u Udruzi može svaka punoljetna osoba koja je član Udruge Sunce, ili iskaže interes za volontiranjem.

Projekti i aktivnosti Udruge Sunce Split iz 2019. godine u kojima su sudjelovali volonteri:

-„VOLontIraj za PRIRODU, VOLontIraj za SEBE! – školski volonterski programi u zaštićenim područjima prirode“ projekt ESF s 35 uključenih volontera koji su sudjelovali u volonterskim akcijama, na edukativnim radionicama za učenike, u izradi izvještaja s radionica i volonterskih edukacija, fotodokumentaciji i sl.

Na završnoj konferenciji projekta, neki od volontera iznijeli su svoje dojmove volontiranja u zaštićenim područjima Hrvatske.

Više o završnoj konferenciji projekta možete saznati na linku

„Priručnik za razvoj školskog volontiranja u zaštićenim područjima prirode“, izrađen u sklopu ovog projekta možete pronaći na linku

-Splitska bicilijada – 27 uključenih volontera koji su pružali podršku pri organizaciji i provedbi javnog događanja.

Više o 8. Splitskoj biciklijadi možete saznati na linku

-EVS projekt „Total Eco Dalmatia“ i ESS projekt „Solidarity for Green Dalmatia“ – ukupno pet volontera koji su sudjelovali u edukacijskim i organizacijsko-logističkim aktivnostima te mentoriranju volontera u sklopu ova dva projekta. Agencija za mobilnost i programe Europske unije je provedeni projekt „Total Eco Dalmatia“ u sklopu programa Europske volonterske službe pohvalila te uvrstila na stranicu Erasmus+ project results.

Pohvaljeni projekt, na engleskom jeziku, možete vidjeti na linku

-Dan planeta Zemlje – četiri volonterke koje su sudjelovale u organizaciji i rasprodaji rabljene dječje opreme i igračaka.

Više o Danu planeta Zemlje možete saznati na linku

-ESF projekt „Praktično-Aktivno-Zajedno-Interdisciplinarno! Programi društveno-korisnog učenja za okoliš i održivi razvoj“ – dvije volonterke koje su sudjelovale u mentoriranju grupe studenata, u ostalim edukativnim aktivnostima projekta, te kao organizacijska i logistička potpora.

Više o projektu P.A.Z.I! možete saznati na linku.

Godišnje izvješće Udruge Sunce Split o organiziranom volontiranju za 2019. godinu u cijelosti možete vidjeti ovdje: Izvjesce o volontiranju 2019

 

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET