Osma Splitska biciklijada za kvalitetniji život u gradu

biciklijada

U nedjelju, 6. listopada 2019. u organizaciji Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce održana je osma Splitska biciklijada. Sudionici su se okupili na Obali kneza Branimira ispred zgrade Banovine, gdje su ih dočekale zaposlenice i volonteri Sunca. Nakon uobičajene registracije, startalo se u vožnju gradskim ulicama. Među ovogodišnjim sudionicima Splitske biciklijade bio je i velik broj najmlađih biciklista, koji su privlačili posebnu pozornost.

Vozilo se uobičajenom rutom: Šetalištem Ivana Meštrovića, Šetalištem Marina Tartaglie, pa preko Marjana do Matoševe, Ulicom sedam Kaštela, Zrinsko-Frankopanskom, Kavanjinovom, Starčevićevom i Gundulićevom preko Ulice Domovinskog rata kroz Livanjsku, Sinjsku i Zagrebačkom do Strossmayerova parka (Đardina), gdje je bio i službeni cilj ovogodišnje Splitske biciklijade.

Nakon kratkog predaha uz prirodne sokove poslužene u čašama za višekratnu upotrebu te voće, sudionici su se zabavili uz biciklističku alku, nakon koje su okušali sreću i u tomboli. Najmlađi su zaigrali igre odvajanja otpada i odnijeli prigodne poklone, a posjetitelji su mogli nešto i naučiti. Naime, na informativnim štandovima Udruge Sunce Split, svi zainteresirani za odvajanje kuhinjskog otpada mogli su vidjeti kako izgleda kompostiranje, naučiti kako smanjiti kućni otpad i ponovno upotrijebiti predmete te kako odvajati otpad. Ljubazne zaposlenice Sunca spremno su odgovarale na sva pitanja vezana uz aktivnosti i projekte koje provode, a zainteresirani su se mogli i učlaniti u Udrugu Sunce.

Povod organiziranju Splitske biciklijade je obilježavanje Svjetskog dana bez automobila, a toj međunarodnoj inicijativi prije osam godina pridružila se i Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce. Znamo da preveliki broj automobila na gradskim ulicama negativno utječe na kvalitetu življenja, počevši od onečišćenja zraka, buke i prometne zagušenosti, što u konačnici ima loš utjecaj i na zdravlje te biljni i životinjski svijet te okoliš. Namjera te manifestacije je potaknuti građane da iskoriste svoj utjecaj na korištenje javnih prostora, kako bi ih se učinilo ugodnijima za život.

Hvala svima na sudjelovanju u osmoj Splitskoj biciklijadi i vidimo se dogodine!

Tagovi: