Uspješno završen projekt “Zajedno za prirodu i okoliš”

Uspješno završen projekt “Zajedno za prirodu i okoliš”
Zajedno za prirodu i okoliš – ime je novog priručnika za pomoć građanima koji žele reagirati, upozoriti i predložiti promjene za čistiji okoliš i zdravije životno okruženje. Predstavljanjem  priručnika u Splitu i Kninu službeno je završio dvogodišnji istoimeni projekt, a da je motiviranih građana za uključivanje u procese zaštite prirode i okoliša sve više pokazale su ispunjene dvorane.
Sudjelovanje javnosti u procesima na lokalnim razinama, a koji se odnose na očuvanje okoliša i održivi razvoj predstavlja temeljni preduvjet provedivosti i učinkovitosti odluka lokalne vlasti.  Kako bi javnost pravodobno sudjelovala ona mora biti točno i na vrijeme informirana. Ovim projektom htjeli smo ukazati na korisnost i važnost suradnje javnosti i lokalne vlasti u raznim procesima koji se odnose na okoliš kao i predstaviti moguće modele suradnje. Aktivnostima projekta „Zajedno za prirodu i okoliš“ kao i uvođenjem novih modela suradnje unaprjeđeno je sudjelovanje organizacija civilnoga društva i građana u lokalnim zajednicama četiriju dalmatinskih županija te je poboljšana lokalna politika očuvanja okoliša i održivog razvoja.
U okviru projekta uspješno smo razvili inovativne modele i alate sudjelovanja javnosti:
interaktivnu web mapu Splita – Sinjaj.hr putem koje građani mogu direktno uputiti lokalnu vlast na okolišne probleme u gradu,
savjetodavna vijeća za okoliš u Gradu Splitu i Šibensko-kninskoj županiji te
suradnička vijeća za parkove prirode Lastovsko otočje i Telašćica koja su participativnim pristupom izradila planove održivog turizma za ova područja.
Rezultati rada vijeća kao i interaktivne web mape Sinjaj.hr prikazani su u priručniku kao i preporuke za sve one koji slične modele i alate žele pokrenuti u svojim lokalnim zajednicama. Priručnik osim praktičnih primjera sadrži i poglavlje posvećeno pravu okoliša i zakonskim aspektima vezanim uz sudjelovanje javnosti u zaštiti okoliša. Međunarodni pravni okvir u području zaštite okoliša predstavlja Arhuška konvencija, koja počiva na načelima tri stupa- pristup informacijama, sudjelovanje javnosti i pristup pravosuđu. Tako su u priručniku predstavljena i dva pravna slučaja koje je uspješno vodila i okončala Udruga Sunce.
Osim kroz rad vijeća i interaktivne mape Sinjaj.hr na korisnost i važnost suradnje javnosti i lokalne vlasti u raznim procesima ukazali smo i kroz sljedeće projektne aktivnosti:
– dva  održana seminara o pristupu informacijama, sudjelovanju javnosti i pristupu pravosuđu u pitanjima zaštite okoliša za predstavnike udruga i gradova i općina u Dalmaciji,
– trening za udruge o nenasilnoj komunikaciji
– izrađen poster kojim se promovira sudjelovanje javnosti,
– redovan rad Zelenog telefona putem kojeg su građani dobivali informacije i pomoć po pitanjima okolišnih problema te informacije na koji se način mogu aktivno uključiti u procese na lokalnim razinama.
Priručnik možete pročitati ovdje.
Na projektu su surađivale udruge civilnog društva te jedinice lokalne samouprave odnosno javne ustanove. Udruga za prirodu okoliš i održivi razvoj Sunce bila je koordinator projekta, a kao partneri su bili uključeni Ekološka udruga „Krka“ Knin, Grad Knin, Općina Kistanje, Javna ustanova Park prirode Telašćica, Općina Sali, Javna ustanova Park prirode Lastovsko otočje i Općina Lastovo. Kao suradnik na projektu bio je uključen Grad Split.
Projekt su sufinancirali Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH, a ugovorno tijelo u Republici Hrvatskoj bila je Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Aktivnosti vezane uz rad suradničkih vijeća u parkovima prirode sufinancirane su putem projekta „SEA Med- razvoj održivih gospodarskih aktivnosti u morskim zaštićenim područjima“ koji je proveden u partnerstvu s WWF-om i financiran od strane MAVA fondacije.
Foto izvor:  Tris/G. Šimac 
    Tagovi:

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET