Udruga Sunce Split dobila posebno priznanje EFST-a

Udruga Sunce Split dobila posebno priznanje EFST-a

Dugogodišnja uspješna suradnja Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce i Ekonomskog fakulteta u Splitu okrunjena je posebnim priznanjem EFST-a, koje je, prilikom svečanosti u povodu 45. obljetnice osnutka tog fakulteta, uručeno izvršnoj direktorici udruge Gabrijeli Medunić-Orlić.

Udruga Sunce Split prihvatna je organizacija za provedbu stručne prakse, gdje se u suradnji studenata sa splitskog Ekonomskog fakulteta, mentora iz Sunca te mentora s fakulteta sudjeluje unutar društveno korisnog  programa. Suradnja između EFST-a i Sunca počela je još 2015. godine, pa je tako u prosincu 2017. godine uspješno završena provedba dvogodišnjeg projekta „Odgovorno za prirodu“, u kojem su još sudjelovali Udruga BIOM, Društvo Marjan i Pravni fakultet Split. Tada su studenti radili na aktivnostima vezanim uz procjenu usluga šumskih ekosustava i općekorisnih funkcija šuma Park šume Marjan u Splitu.

Izgradnja suradnje s Ekonomskim fakultetom, kao i razvoj te provedba programa dugoročnog volontiranja i programa društveno korisnog učenja za studente, neki su od ciljeva projekata društveno korisnog učenja, kako bi se studentima pružila  interdisciplinarna znanja za monitoring  pristupa informacijama, otvorenosti lokalne uprave i učinkovitosti upravljanja prirodnim dobrima.

Udruga Sunce Split i Ekonomski fakultet zajedno su proveli i dvogodišnji projekt pod nazivom „Studenti uče o građanskom angažmanu -društveno korisno učenje u zaštiti prirode i okoliša“, a suradnici na projektu bili su još Filozofski fakultet, Kemijsko-tehnološki fakultet te Sveučilišni odjel za studije mora Sveučilišta u Splitu.

Trenutno je u provedbi i dvogodišnji projekt koji ima za cilj povezivanje teorijskih i praktičnih znanja putem provedbe programa društveno-korisnog učenja pod nazivom Praktično-Aktivno-Zajedno-Interdisciplinarno (PAZI! Projekt) čiji je nositelj Udruga Sunce. Ispred EFST-a u tom projektu angažirani su profesori doc.dr.sc. Zoran Mihanović, doc.dr.sc. Lana Kordić i doc.dr.sc. Slađana Pavlinović Mršić.

Osim Ekonomskog fakulteta u Splitu, u projektu PAZI! partneri su Kemijsko-tehnološki fakultet, Pravni i Filozofski fakultet te Udruga bivših studenata i prijatelja KTF-a.

Osnovna ideja društveno korisnog učenja jest povezivanje teorijskih nastavnih sadržaja s praktičnim radom u neprofitnim organizacijama. Sudjelovanjem visokoškolske ustanove u projektima društveno korisnog učenja studenti preuzimaju odgovornost za provođenje projekta izvan svoje ustanove te se angažiraju u lokalnoj zajednici. Društveno korisno učenje uvijek je povezano s obrazovanjem i mora se temeljiti na kurikulumu, kao i na ideji rada za opće dobro. Po tome se razlikuje – kako od drugih izvankurikularnih volonterskih aktivnosti, tako i od obvezne stručne prakse. Naime, u volonterskom radu težište je na općem dobru, ali nedostaje veza s kurikulumom. Stručna praksa je povezana s kurikulumom, ali joj nedostaje ideja općeg dobra, odnosno usredotočenost studenata na dobrovoljni, općekorisni angažman.

 

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET