Trošimo više nego što imamo: kako postati osviješteni kupac i doprinijeti očuvanju prirodnih resursa Zemlje?

vrecica-trgovina-povrce-kupac

Klimatske promjene, gubitak bioraznolikosti, zagađenje i otpad – svijet je usred trostruke krize i ne ide u smjeru ostvarenja Ciljeva održivog razvoja, ističe UN u nedavno objavljenom izvješću Global Resources Outlook 2024. Tomu svemu najviše pridonosi činjenica da svjetska ekonomija, zbog urbanizacije, industrijalizacije i rastuće populacije, troši više prirodnih resursa nego što ih ima na raspolaganju. Predviđanja su da će se ta potrošnja povećati za 60 % u razdoblju od 2020. do 2060. godine.

Porazno je i to da zemlje s visokim dohotkom, u odnosu na zemlje s niskim dohotkom, koriste šest puta više materijala i odgovorne su za deset puta više utjecaja na klimu po glavi stanovnika. Izvješće napominje kako je ključno da se te materijalne nejednakosti uzmu u obzir pri provođenju inicijativa za održivost. Na primjer, u zemljama u kojima su razine potrošnje visoke, Izvješće ističe kako je potrebno usredotočiti se na smanjenje razine potrošnje resursa i materijala te na povećanje učinkovitosti. To bi u dogledno vrijeme moglo smanjiti svjetsko korištenje resursa za 30 %. Kako to napraviti, saznajte u nastavku.

Postanite osviješteni kupac

Ljudi su kroz povijest uvijek „konzumirali“ ono što im je bilo potrebno za život, ali u posljednjih pedesetak godina ta je potrošnja, poznata kao konzumerizam, porasla do te mjere da je „zaradila“ negativan prizvuk. I to ne bez razloga. Nažalost, prekomjerna potrošnja, kojoj je cilj potaknuti ekonomiju, dugoročno nije održiva.

Izuzev ekoloških problema, konzumerizam dovodi do društvenih i ekonomskih poteškoća. Na primjer, povećava razinu duga, negativno utječe na mentalno zdravlje ljudi, dovodi do problema iskorištavanja radnika, produbljuje jaz između bogatih i siromašnih i tako dalje.

Kako bi se spriječile ove i druge negativne posljedice konzumerizma, kupci bi se trebali početi okretati osviještenoj potrošnji. To podrazumijeva svjesnije promišljanje o tome kako naši potrošački izbori utječu na okoliš i društvo u cjelini. Kao takav kupac, trebamo birati poduzeća kojima su prioriteti održivost, poštena radna praksa i društvena odgovornost. I zanimljivo je da takve kupovne navike neće promijeniti samo potrošače, već i tvrtke. Naime, izvještavanje o održivosti poduzeća se od 2016. do 2023. utrostručilo, prenosi UN.

Donosimo vam šest načina kako možete postati osvješteniji kupac:

1. Smanjite svoju potrošnju

Živimo u vremenu u kojem nije pretjerano teško, a ni skupo stalno kupovati novu odjeću, obuću, ukrase za dom, igračke i slično. Međutim, to ne znači da bi zato to i trebali stalno raditi. Pokušajte kupovati onda kada uistinu nešto trebate i neka to budu stvari koje će trajati. Birajte kvalitetu, a ne kvantitetu kako bi vam proizvodi duže trajali i kako bi smanjili vlastitu potražnju za novim stvarima. Osim što ćete tako pomoći očuvanju okoliša, pomoći ćete i samima sebi jer je poznato da višak stvari u domu može negativno utjecati na mentalno zdravlje.

2. Istražite robne marke i pripazite na greenwashing

Mnogima je (ako ne i većini) pri kupnji najvažnija cijena proizvoda, ali osviještenom kupcu to ne bi trebao biti glavni uvjet za kupovinu. Naravno da nećete kupovati izvan svojih financijskih mogućnosti, ali nastojte ipak pokušati birati proizvode i robne marke koje posluju održivo. O tome obično svjedoče razne oznake na proizvodima, informacije na mrežnim stranicama tvrtke, online recenzije i vijesti u medijima. Održive robne marke nastoje poslovati transparentno, koristiti materijale koji su biorazgradivi ili se mogu reciklirati, imaju etički pristup poslovanju i razmatraju utjecaj svojih poslovnih procesa na Zemljin ekosustav. Međutim, pripazite na greenwashing, odnosno na marketinšku taktiku koju tvrtke koriste kako bi prikazale svoj proizvod ekološki prihvatljivijim nego što u stvarnosti jest. Nije svaka „zelena“ oznaka ili informacija uistinu „zelena“.

3. Izbjegavajte jednokratnu plastiku

Jeste li znali da se otprilike polovica svjetske godišnje proizvodnje plastike koristi za jednokratnu upotrebu? Zagađenje otpadom od plastike postalo je veliki problem u svijetu, stoga je važno da je upotrebljavate što manje. Umjesto plastičnih vrećica, koristite platnene, plastične posude zamijenite staklenima ili metalnima, izbjegavajte online kupovinu koja dolazi s puno nepotrebne plastične ambalaže i tako dalje.

Savjete za život bez jednokratne plastike pronađi OVDJE.

4. Popravite ili prenamijenite stvari

Nije tajna da mnoge ljude neprekidno i nepromišljeno kupovanje čini sretnima, ali ta je sreća kratkog vijeka jer ne samo da nije dobra za okoliš, već je pogubna i za novčanik. Stoga, prije nego što bacite poderanu majicu, uzmite konac i iglu u ruke i popravite je, a ako ne znate kako, saznajte na našoj radionici šivanja, zakrpa i kreativnih aktivnosti – ŠIZIKA. Izuzev popravka, razmislite možete li možda predmetu dati novi život i prenamijeniti ga u nešto drugo. Ako na primjer poderanoj majci nema spasa, iskoristite je za izradu haljine za lutku za igranje, za čišćenje ili nešto treće .

EU hijerarhija gospodarenja otpadom

5. Birajte lokalno

Umjesto da nabavljate hranu u velikim trgovačkim lancima, radije posjetite lokalnu tržnicu – isto vrijedi za restorane i trgovine raznih proizvoda i usluga. Time ćete potaknuti domaće gospodarstvo i pomoći u izgradnji raznolikijeg, pravednijeg i održivijeg gospodarstva u svojem mjestu ili zemlji. Ujedno ćete smanjiti svoj ugljični otisak jer mnogi predmeti koje naručujemo online ili kupujemo u velikim trgovinama dolaze iz tisućama kilometara udaljenih mjesta. A, znamo, zračni promet koristi tone fosilnih goriva i stvara ogromne količine štetnih emisija.

6. Kupujte second-hand

Trenutna potrošačka ekonomija uvelike je linearna, odnosno, resursi se koriste za stvaranje predmeta koji kad se potroše ili odbace postaju otpad. Kružna ekonomija mnogo je bolje rješenje jer se temelji na ideji ponovnog korištenja resursa umjesto trošenja i odbacivanja. Pravi primjer takve ekonomije kupnja je ili razmjena second-hand predmeta. To mogu biti uređaji, knjige, odjeća, obuća, igračke, namještaj, ukrasi, odnosno predmeti koji zbog vas neće prerano završiti na otpadu. Dakle, vaša potrošnja ne mora stvoriti veću proizvodnju. Upravo s time na umu svakog prvog utorka u mjesecu organiziramo Sajam razmjene u prostorijama Kluba Zone (Jerina 1, Split). Dođite, donesite očuvane stvari koje vam više ne trebaju i usput pronađite nešto zanimljivo za sebe i svoje bližnje!

Za kraj upamtite da osim što ćete smanjiti vlastiti utjecaj na okoliš i gomilanje otpada, prakticiranjem gore navedenih navika, izvršit ćete pritisak na one robne marke koje i dalje imaju neodržive poslovne prakse. Od danas počnite djelovati tako da najprije promišljate koliko vaše individualno ponašanje utječe na veće zajednice, okoliš i u konačnici cijeli planet.

Tagovi: