Sunce podiže kapacitete za kartiranje morskih staništa

Sunce podiže kapacitete za kartiranje morskih staništa
Četverodnevni trening “Jačanje kapaciteta za kartiranje i monitoring” održan je u Petrovcu, Crna Gora u sklopu projekta “Kartiranje, monitoring i upravljanje prekograničnom Natura 2000 mrežom na moru” od 06.-10.06.2016.
Trening su organizirale Udruga Sunce iz Hrvatske i Green Home iz Crne gore.  Obuku je prošlo 12 ronilaca, od kojih je pet hrvatskih i sedam crnogorskih predstavnika.
Tijekom treninga sudionici su se upoznali s metodologijom kartiranja i načinima identifikacije vrsta i staništa te prikupljanja podataka za potrebe ekološke mreže Natura 2000.
Pored teorijske obuke, organizirao se i praktični dio prilikom kojeg su se ronioci obučavali za rukovanje sa opremom za istraživanja u podmorju te su prikupljeni i uspoređivani prvi podaci o morskoj travi Posidoniji, ribljim vrstama i morskim algama s područja uvale Pečin i lokaliteta Perazića do, Buljarice i otoka Katič.
U svrhu preciznog i standardiziranog provođenja monitoringa, sudionicima je prikazan video – terenski vodič za praćenje stanja morske cvjetnice Posidonia oceanica i Priručnik za inventarizaciju i praćenje stanja morskih staništa koji su specijalno pripremljeni za ovu obuku i daljnju upotrebu na terenu, čiji se nastavak planira u razdoblju:
– srpanj 2016. kartiranje na području Natura 2000 akvartorij ispred Konavoskih stijena (HR)
– rujan 2016. kartiranje za područje  Rt Arza-Platamuni  (CG)
– travanj/svibanj 2017.  monitoring Posidonije na području Natura 2000 akvartorij ispred Konavoskih stijena (HR)
– travanj/svibanj 2017. monitoring Posidonije  na području Rta Arza-Platamuni (CG)
Tijekom srpnja 2016. planira se i obuka za prebacivanje i obradu prikupljenih podataka u geoinformacijskom sustavu (GIS).
Najveći doprinos projekta “4M”, pored podataka koji će biti prikupljeni je i dodatno pojačanje ljudskih kapaciteta za identifikaciju, kartiranje i monitoring vrsta i staništa koje se nalaze u prilozima Natura 2000 direktive.
Udruga Sunce kao koordinator projekta surađuje s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko – neretvanske županije te crnogorskim partnerima, ekološkom udrugom Green Home Agencijom za zaštitu životne sredine Crne Gore, na brojnim aktivnostima vezanim za unaprjeđenje upravljanja morskim resursima na prekograničnom području Hrvatske i Crne Gore (Cavtat – Prevlaka, HR i Arza – Platamuni, CG). 

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET