Prelazak na višekratna rješenja: apel za održivost na javnim događanjima u Splitu

odgovorno-gospodarenje-otpadom-plastično-nije-fantastično

Jednokratna plastika – ekološki problem u Splitu

Jednokratna plastika predstavlja ozbiljan ekološki problem na javnim događanjima u Splitu. Kao organizacija koja već 20 godina aktivno radi na gospodarenju otpadom i morskom otpadu u Splitu i Dalmaciji, Sunce je uspješno zagovaralo smanjenje stvaranja otpada kao ključno rješenje za očuvanje prirodnih resursa. Na primjeru prestanka korištenja jednokratnih plastičnih čaša u gradskim vrtićima, vidimo da promjena načina razmišljanja i djelovanja može donijeti pozitivne rezultate.

Javna događanja i nedostatak višekratnih rješenja

Nažalost, javna događanja u Splitu još uvijek ne pridaju dovoljno pažnje okolišnim problemima uzrokovanim korištenjem jednokratne plastike. Nedavni koncert svjetske zvijezde LP na Prokurativama, održan 11. lipnja 2023., još je jedan primjer korištenja jednokratne plastike unatoč sve većim ekološkim izazovima. Otpadno odlagalište Karepovac već je pretrpano, plaćaju se visoke poticajne naknade zbog prekoračene količine odloženog miješanog komunalnog otpada, kompostane ne postoje, a stanje po pitanju morskog otpada je poražavajuće. Povrh svega, zakonske zabrane korištenja jednokratnih plastičnih čaša iz SUP Direktive (Direktiva (EU) 2019/904 Europskog parlamenta i Vijeća od 5. lipnja 2019. o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš – Single Use Plastic Directive) također nisu u potpunosti primijenjene.

plastično-nije-fantastično-jednokratne-čaše-otpad-sunce

Promjene su moguće

U razgovorima s organizatorima često čujemo komentare kako Splićani nisu spremni za takve promjene. Međutim, pozitivne primjere koje je moguće replicirati imamo i u Hrvatskoj. Samo nešto malo sjevernije, u Šibeniku, već se pet godina organiziraju plastic-free događanja. Nadalje, gradovi poput Dubrovnika i Trogira pridružili su se Plastic Smart Cities inicijativi WWF Mediterana, koju provodi Sunce u Hrvatskoj. Prepoznali su važnost i učinili prve korake prema održivijem načinu organiziranja javnih događanja. Odlučili su ograničiti korištenje jednokratne plastike u svojim područjima i postaviti primjer drugima. Otok Hvar, projektom For Plastic-Free Croatian Islands, također je prepoznao važnost održivog pristupa i uveo mjere za smanjenje korištenja jednokratne plastike.

plastično-nije-fantastično-jednokratne-čaše-otpad-sunce

Apel za održivost na javnim događanjima u Splitu

Pozivamo Grad Split i organizatore javnih događanja da prepoznaju važnost održivosti i pređu na višekratna rješenja. Postoji mnogo alternativa koje su već dostupne, poput sustava kaucije koji se koristi na događanjima u drugim europskim gradovima.  Suncu je važno da se Grad Split i organizatori javnih događanja odazovu na potrebe zajednice te pređu na višekratna rješenja koja će pridonijeti očuvanju okoliša. Na primjeru poslovnog sektora, možemo vidjeti da je prijelaz na višekratne opcije već moguć. Potičemo organizatore da istraže mogućnosti održivog pristupa i da nam se jave kako bismo ih mogli promovirati kao primjere dobre prakse putem društvenih mreža. Također, Sunce je spreman surađivati s Gradom Splitom i organizatorima događanja u edukaciji građana o održivim praksama.

Vrijeme je da strateški dokumenti postanu stvarnost i da Split postane prepoznatljiv kao održiv i zeleni grad, kao što je to opisala glazbenica LP – “the most beautiful city in the world”.

Tagovi: