Posjet ClientEart-u najvećoj neprofitnoj odvjetničkoj organizaciji za zaštitu okoliša

pravo-okoliša

Početkom lipnja 2013. pravnice Udruge Sunce, Patricija Granić i Ivana Grubišić, bile su gošće najveće svjetske odvjetničke neprofitne organizacije – ClienthEarth-a, koja svoje urede osim u Bruxellesu ima otvorene u Londonu i Varšavi.

Posjet ovom odvjetničkom uredu trajao je od 4. do 6. lipnja kroz projekt „Dijalog s civilnim društvom do boljeg okoliša – Osposobljavanje okolišnih organizacija civilnog društva za nadzor i poticanje provedbe Aarhuške konvencije u Hrvatskoj“ kojeg provodi Zelena Istra u suradnji s nekoliko partnerskih okolišnih organizacija – Zelenom akcijom iz Zagreba, Eko-Panom iz Karlovca i ZEO Nobilisom iz Čakovca.

Suradnici na projektu su pravni stručnjaci sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Državna škola za javnu upravu. Tako su uz pravnike iz Sunca u posjetu bili još i pravnici Željka Leljak-Gracin i Enes Ćerimagić iz Zelene akcije, studentice Pravnog fakulteta u Zagrebu Tanja Dvorski i Andreja Trupčević te voditeljica projekta Dušica Radojčić iz Zelene Istre.

U neočekivano vrućem i sunčanom Bruxellesu dobrodošlicu im je poželio sam osnivač CliertEarth-a James Thorton, dok su domaćini bili prof. Ludwig Kramer direktor EU Aarhus centra te odvjetnica Anais Berthier.

Misija ClientEarth-a je zaštita okoliša kroz dostupne pravne instrumente, pokretanje postupaka pred sudovima i upravnim tijelima, s ciljem stvaranja dobre prakse u zaštiti okoliša. U tom smislu ClientEarth je ustanovio i Europski centar za Aarhušku konvenciju s ciljem pružanja pravnih savjeta podjednako građanima i nevladinim organizacijama, a sve vezano uz pružanje informacija, sudjelovanje javnosti i pristup pravosuđu. Već iz te činjenice vidljivo je da su svoj rad fokusirali na učinkovito provođenje odredbi Aarhuške konvencije kroz europsko okolišno zakonodavstvo. Podsjećamo, Aarhuška konvencija ili Konvencija o pristupu informacijama, sudjelovanju javnosti i pristupu pravosuđu utvrđuje prava u svezi s okolišem kao pouzdanom osnovom za uključivanje građana u politike okoliša, a da bi se to postiglo javnost mora biti informirana, osviještena te se mora uključiti u proces donošenja odluka.

Poznavanje europskog okolišnog prava i suradnja s europskim kolegama hrvatskoj civilnoj okolišnoj sceni bit će od iznimne važnosti nakon ulaska Hrvatske u Europsku Uniju 1. srpnja. 2013. godine.