Posjet ClientEart-u najvećoj neprofitnoj odvjetničkoj organizaciji za zaštitu okoliša

Posjet ClientEart-u najvećoj neprofitnoj odvjetničkoj organizaciji za zaštitu okoliša

Početkom lipnja 2013. pravnice Udruge Sunce, Patricija Granić i Ivana Grubišić, bile su gošće najveće svjetske odvjetničke neprofitne organizacije – ClienthEarth-a, koja svoje urede osim u Bruxellesu ima otvorene u Londonu i Varšavi.

Posjet ovom odvjetničkom uredu trajao je od 4. do 6. lipnja kroz projekt „Dijalog s civilnim društvom do boljeg okoliša – Osposobljavanje okolišnih organizacija civilnog društva za nadzor i poticanje provedbe Aarhuške konvencije u Hrvatskoj“ kojeg provodi Zelena Istra u suradnji s nekoliko partnerskih okolišnih organizacija – Zelenom akcijom iz Zagreba, Eko-Panom iz Karlovca i ZEO Nobilisom iz Čakovca.

Suradnici na projektu su pravni stručnjaci sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Državna škola za javnu upravu. Tako su uz pravnike iz Sunca u posjetu bili još i pravnici Željka Leljak-Gracin i Enes Ćerimagić iz Zelene akcije, studentice Pravnog fakulteta u Zagrebu Tanja Dvorski i Andreja Trupčević te voditeljica projekta Dušica Radojčić iz Zelene Istre.

U neočekivano vrućem i sunčanom Bruxellesu dobrodošlicu im je poželio sam osnivač CliertEarth-a James Thorton, dok su domaćini bili prof. Ludwig Kramer direktor EU Aarhus centra te odvjetnica Anais Berthier.

Misija ClientEarth-a je zaštita okoliša kroz dostupne pravne instrumente, pokretanje postupaka pred sudovima i upravnim tijelima, s ciljem stvaranja dobre prakse u zaštiti okoliša. U tom smislu ClientEarth je ustanovio i Europski centar za Aarhušku konvenciju s ciljem pružanja pravnih savjeta podjednako građanima i nevladinim organizacijama, a sve vezano uz pružanje informacija, sudjelovanje javnosti i pristup pravosuđu. Već iz te činjenice vidljivo je da su svoj rad fokusirali na učinkovito provođenje odredbi Aarhuške konvencije kroz europsko okolišno zakonodavstvo. Podsjećamo, Aarhuška konvencija ili Konvencija o pristupu informacijama, sudjelovanju javnosti i pristupu pravosuđu utvrđuje prava u svezi s okolišem kao pouzdanom osnovom za uključivanje građana u politike okoliša, a da bi se to postiglo javnost mora biti informirana, osviještena te se mora uključiti u proces donošenja odluka.

Poznavanje europskog okolišnog prava i suradnja s europskim kolegama hrvatskoj civilnoj okolišnoj sceni bit će od iznimne važnosti nakon ulaska Hrvatske u Europsku Uniju 1. srpnja. 2013. godine.

    Tagovi:

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET