Polugodišnji izvještaj o radu Zelenog telefona

Zeleni telefon je otvorena linija za pozive građana vezane za stanje u okolišu.

Pozive upućene na broj 072 123 456 s fiksnih telefonskih linija s područja Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije zaprima Zeleni telefon Udruge Sunce.

Već smo dobro zagazili u drugu polovicu 2014. godine pa je došlo vrijeme da Vas izvijestimo o radu Zelenog telefona u proteklom polugodištu.

Zeleni telefon zaprimio je ukupno 153 poziva od čega je 100 slučajeva (65%) riješeno.

Sad već tradicionalno na vrhu ljestvice su pozivi vezani za otpad i to ukupno 74 poziva (48%), 6 više no u isto vrijeme prošle godine. Građane osim selektivnog prikupljanja otpada, sve više zanima u kojoj mjeri njihova lokalna samouprava izvršava obveze prema novom Zakonu o održivom gospodarenju otpadom što nam čini veliko zadovoljstvo jer svjedočimo trenutku u kojem građanin preuzima inicijativu, informira se te se aktivno uključuje u postupke koji se događaju u njegovoj životnoj sredini.

Pozive o otpadu slijede pozivi vezani za problematiku bespravne gradnje (21) te oni vezani za zelenilo (15). Također, u rubrici „razno“ (ukupno 15 slučajeva) nalazimo raznolike upite vezane za komunalne probleme pretežito građana grada Splita (većina poziva upućena je upravo iz Splita- ukupno 87) kao što su plakatiranje, grafitiranje, izgled stare gradske jezgre, stanje prometnica Splita, itd.

Zeleni telefon nastavlja sa svojim radom o kojem ćemo Vas izvijestiti početkom 2015. godine!