Novi volonteri Europskih snaga solidarnosti (ESS) stigli u Sunce!

vijesti_ESS volonteri

Tijekom veljače, u Sunce je stiglo troje novih volontera Europskih snaga solidarnosti (ESS). Tatijana i Ivan iz Ukrajine te Milijana iz Sjeverne Makedonije bit će s nama cijelu godinu.

Oni sudjeluju u programu Europske snage solidarnosti jer žele dati svoj doprinos društvu i lokalnoj zajednici koju polako upoznaju, ali i osobno rasti i razvijati različite vještine i kompetencije na najbolji mogući način.

Sudjelovanje u aktivnostima Sunca

Naši novi ESS volonteri prošlih su mjesec dana sudjelovali u različitim aktivnostima u Suncu. Također su se pridružili redovnim aktivnostima Sunca, doprinoseći zajednici koju polako upoznaju. Prvog utorka u mjesecu, kada se tradicionalno održava Sajam razmjene, pridružili su se događaju u kojem starim predmetima dajemo novu priliku. Dijeljenje je ključno za održivu ekonomsku praksu i način života, što značajno smanjuje negativne utjecaje na okoliš. Naši ESS volonteri sada znaju da ova praksa doprinosi smanjenju potrošnje resursa, otpada i emisije ugljičnog dioksida te potiče osjećaj zajedništva i solidarnosti među ljudima.

vijesti_ESS volonteri

Također, sudjelovali su i u novoj radionici šivanja, zakrpa i kreativnih aktivnosti Sunca – ŠIZIKA. Svaki zadnji četvrtak u mjesecu od sada ćete tamo moći upoznati i naše ESS volontere. Možete ih pitati kako se vi možete uključiti u projekt Europskih snaga solidarnosti i otputovati u bilo koju zemlju Europe na period od dva do 12 mjeseci kako bi volontirali na temi koja vam je draga.

vijesti_ESS volonteri

Razmjena iskustava s drugim ESS volonterima

Do sada su naši ESS volonteri sudjelovali u uvodnoj refleksijskoj radionici, na kojoj su se upoznali s radom i ciljevima programa. Ključni dio njihova iskustva bio je team building izlet s koordinatoricom, mentorima i nekadašnjom ESS volonterkom Olenom. Na ovom izletu, osim što su se međusobno povezali i razvijali timski duh, imali su priliku razmijeniti iskustva i savjete s iskusnim volonterima.

vijesti_ESS volonteri

Njihov sljedeći korak putovanje je u Orahovicu. Tamo će sudjelovati na on-arrival treningu koji organizira Agencija za mobilnost i projekte Europske unije. Ovaj trening pružit će im dodatne alate i vještine kako bi se što bolje integrirali u svoje radno okruženje i lokalnu zajednicu.

Tatijana, Ivan i Milijana predstavljaju primjer predanosti i entuzijazma u volonterskom radu. Njihova želja za osobnim razvojem i doprinosu društvu inspirira njihovu zajednicu i ostale volontere. Uz podršku Sunca i Europskih snaga solidarnosti, ovi mladi ljudi sigurno će ostaviti dubok i pozitivan trag na svom volonterskom putovanju.

Projekt “Solidarity for Green Dalmatia 2022” financira Europska unija kroz program Europske snage solidarnosti.

Tagovi: