Kuda plovi morski otpad?

Povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje 22. travnja, Javna ustanova Rezervat Lokrum, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko neretvanske županije i Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce iz Splita organizirali su na Lokrumu raznovrstan edukativni program za posjetitelje Rezervata.

 

60 nazočnih sudionika, od kojih su većinu činili studenti Sveučilišta u Dubrovniku imali su priliku kroz predavanja i video materijale saznati više o izvorima, sastavu, istraživanju i borbi s morskim otpadom u Jadranu te temi održivog turizma za koji se Republika Hrvatska strateški opredijelila. Ovo događanje omogućio je Grad Dubrovnik u okviru Javnog poziva za predlaganje projekata/programa iz područja zaštite okoliša i prirode na prostoru Grada Dubrovnika za 2016. godinu.

 

Istom prilikom otvorena je i Edukativna izložba “Neka plavo ostane plavo” realizirana je u okviru projekta Kartiranje, monitoring i upravljanje prekograničnom Natura 2000 mrežom na moru (4M)“. Provoditelji projekta su Udruga Sunce i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko neretvanske županije, a projekt se financira u sklopu Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Crna Gora.

 

Aktivnosti su se nastavile i u subotu, 23. travnja kada je na Lokrumu provedena Plava čistka – akcija čišćenja podmorja, a po prvi puta će biti postavljeno i provedeno praćenje stanja morskog otpada što je ključno za sve daljnje akcije sa svrhom smanjenja količine morskog otpada u Jadranu.

 

Kako smo imali priliku čuti od Mosora Prvana, biologa Udruge Sunce koji istražuje morski otpad u Jadranu, mi smo tek na početku rješavanja ovog problema te još ne znamo koliko otpada ima, iz kojih izvora dolazi, koje obale najviše pogađa, kolika je količina mikroskopskih sintetičkih čestica u Jadranu, koliko su se te čestice ugradile u hranidbene lance i koji je ukupni utjecaj na jadranske ekosustave.

 

Zanimljivo je da dosadašnja pilot istraživanja koja provode Udruga Sunce i Institut za oceanografiju i ribarstvo pokazuju da više od 90% morskog otpada u Jadranu otpada na plastiku, a top 5 pronađenih predmeta čine:

 

1. Neidentificirani plastični predmeti
2. Komadi stiropora
3. Štapići za uši
4. Plastični čepovi
5. Omoti slatkiša i pereca

 

Tagovi: